کارگران ساختمانی میمیرند
زهره قلیچی- حوادث حین کار همیشه یک طوری است. معلوم نیست کی و کجا اتفاق میافتد. در جدیدترین فقره رسانهای شده از جان باختن کارگران ساختمانی مطرح شده است. رسانهها البته هر از گاهی گزارش میدهند که تعدادی کارگر در بخشهای مختلف در حوادث حین کار جان خود را از دست میدهند.
معاون اجرایی اتحادیه تعاونیهای کارگران فصلی ساختمانی کشور گفت: میزان حوادث ساختمانی بیش از ۵۰ درصد کل حوادث کار است که مثلا در زنجان سالانه ۱۲ تا ۱۳ کارگر ساختمانی جان خود را حین کار از دست میدهند. بسیاری از این کارگرانی که فوت میکنند حتی یک روز هم بیمه ندارند.
خبر: حوادث حین کار ساختمان بالاست
ابوذر نجفی، معاون اجرایی اتحادیه تعاونیهای کارگران فصلی ساختمانی کشور، از بیتوجهیِ وزارت کار به درخواست، ملاقات اعضای این اتحادیه با مسئولان وزارت کار خبر داد و گفت: در نامهای از وزیر کار خواستیم تا اعضای هیات مدیره اتحادیه شرکتهای تعاونی استادکاران و کارگران فصلی ساختمانی کشور را به حضور بپذیرند تا به بیان دغدغهها و چالشها و مشکلات پیشرو و همچنین ارائه نظرات و پیشنهادات خود در رابطه با بهبود وضعیت کارگران ساختمانی بپردازیم اما هنوز پاسخی به ما داده نشده است. معاون اجرایی اتحادیه تعاونیهای کارگران فصلی ساختمانی کشور با اشاره بهعدم بیمه کارگران ساختمانی کشور گفت: از اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی نتیجهای نگرفتیم. در حالی که قرار بود کارگران ساختمانی بیمه شوند، اما تنها سهمیهای محدود برای کارگران در نظر گرفتند و مشخص نیست مسئلهی بیمه کارگران ساختمانی به کجا برسد و چه برنامهای برایش دارند؟
نجفی گفت: ما به عنوان فعالان این حوزه میخواهیم با مسئولان وزارت کار و تأمین اجتماعی با صراحت صحبت کنیم که ببینیم چه برنامهای برای بیمه کارگران ساختمانی دارند. اجازه بدهند ما هم پیشنهادات خود را در اختیار وزارت کار و تأمین اجتماعی بگذاریم تا اگر قرار است مسئلهی کارگران را حل کنند، بتوانند تصمیم درستی بگیرند.
این فعال کارگری گفت: میزان حوادث ساختمانی بیش از ۵۰ درصد کل حوادث کار است که مثلا در زنجان سالانه ۱۲ تا ۱۳ کارگر ساختمانی جان خود را حین کار از دست میدهند. بسیاری از این کارگرانی که فوت میکنند حتی یک روز هم بیمه ندارند.
نجفی بیان کرد: کارگران بسیاری داریم که بیش از ده سال سابقهی کار دارند اما یک روز هم سابقهی بیمه ندارند. برای این کارگران باید فکری کرد. تا کی کارگران ساختمانی بدون برخورداری از حق بیمه اجتماعی کار کنند؟ ما به عنوان تعاونیها میتوانیم کارگران ساختمانی را ساماندهی کنیم.
معاون اجرایی اتحادیه تعاونیهای کارگران فصلی ساختمانی کشور گفت: کارگرانی که بر اثر حادثه طبیعی فوت میکنند، خانوادههایشان هیچ مستمریای نخواهند داشت. این خانواده آسیب بسیاری میبیند. تصور کنید یک کارگر بالای ۱۰ الی ۱۵ سال کار کرده و فوت میکند و خانواده او هیچ درآمدی نداشته باشد. مسئولانی که در مورد حل بیمه کارگران تعلل میکنند مسئول بدبختیِ این کارگر و خانواده او هستند.
نجفی به قطع بیمه کارگران ساختمانی اشاره کرد و گفت: تأمین اجتماعی بارها تأکید کرده که در بازرسیها بیمه کارگران غیرساختمانی را قطع میکند، در حالیکه در جریان بازرسیها بیمه بسیاری از کارگرانِ واقعا ساختمانی قطع میشود و اگر نگوییم اصلا، به سختی بیمه این کارگران دوباره وصل میشود.
معاون اجرایی اتحادیه تعاونیهای کارگران فصلی ساختمانی کشور گفت: مسئله بیمه کارگران ساختمانی باید حل شود. برای حل این مشکل شعارهای بسیاری داده شد، قانون تصویب کردند و اما همین قانون هم اجرا نشد. سازمان هنوز هم میگوید منابع لازم برای بیمه کارگران ساختمانی نداریم و مشخص نیست این مشکفل چگونه قرار است حل شود.
نظر: باید برای جان کارگران فکری کرد
به گمانم آذر پارسال بود که خبر آمد پنج نفر از کارگران یک شرکت پیمانکاری که برای لایروبی مخازن نفت ایستگاه پمپاژ مرکز انتقال نفت برداسپی کوهدشت، وارد منبع این ایستگاه شده بودند، براثر استنشاق مواد سمی دچار حادثه شده و جان خود را ازدستدادهاند. درست روز بعدازآن هم هویت پنج کارگری که در حادثه گازگرفتگی مرکز انتقال نفت برداسپی کوهدشت جان خود را از دست دادند، مشخص شد و نام آنها روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت؛ «حسن لطفی»، «علی احمدجو»، «امین طالبیان»، «علیاکبر جباری» و «محمد احمدجو» بهعنوان کارگر لایروبی مشغول به کارشده و درنهایت با گرفتاری در حادثه حین کار، جان خود را از دست دادند. بعدها مشخص شد که فضای کاری آنان، فضای خطرناکی بوده و حتی تا ساعتها بعد از حادثه وقتی مشخص شد جسمشان بیجان افتاده، اجسادشان به دلیل انباشته شدن گازهای فوقالعاده سمی و آتشزا از مخازن خارج نشده بود و کارشناسان هم توضیح دادند که باید ابتدا مخازن خالی از نفت شود تا بعد گروههای امدادی و ایمنی با اکسیژن وارد مخازن شوند و اجساد را خارج کنند.
بعدازآن هم حوادث مختلفی اتفاق افتاده است چه قبل از آن معدن زمستان یورت و چه بعدازآن معدن طبس و صدها حادثه دیگر که هرماه دارد اتفاق میافتد. به نظر میرسد بالاخره باید کاری کرد چون این حوادث، دائم و پیوسته در حال تکرار است. مسئولان اما منفعلاند....