مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


حمله به بلندی‌های جولان آستانه دیپلماسی را کاهش داد

حزب‌الله مقابل ماجراجویی تازه اسرائیل

ر حمله روز شنبه به بلندی‌های جولان 12 نفر از جمله چند کودک کشته شدند. اسرائیل اعلام کرده است که حداقل 30 راکت به سمت این منطقه شلیک شده است و حزب‌الله لبنان را مسئول حمله می‌داند. این در حالی است که حزب‌الله دخالت در آن را رد می‌کند.به گزارش سی‌ان‌ان، این حمله یک تشدید تنش بزرگ در منطقه مرزی است که در چند ماه گذشته بسیار ناآرام بوده است. به طور رسمی، لبنان و اسرائیل – دهه‌هاست - در یک وضعیت جنگی هستند، اما تنش‌های اخیر تاکنون به یک درگیری تمام عیار تبدیل نشده است. حملات در هفته‌های اخیر بیشتر شده و هم حزب‌الله و هم اسرائیل مکان‌هایی را در عمق خاک یکدیگر هدف قرار داده‌اند.
تنش‌ها در چند هفته گذشته زمانی شدت گرفت که اسرائیل دو فرمانده بلندپایه حزب‌الله، “سامی طالب عبدالله” در ماه مه و “محمد نعمه ناصر” را در ژوئن ترور کرد.  اسرائیل آن دو را به هدایت حملات قبل و بعد از حمله حماس از غزه در 7 اکتبر متهم کرد. حزب‌الله با شلیک صدها موشک به سمت اسرائیل پاسخ متقابلی داد.
“اسحاق هرتزوگ” رئیس‌جمهور اسرائیل حمله شنبه را «فاجعه وحشتناک و تکان‌دهنده» خواند و قول داد که اسرائیل «قاطعانه از شهروندان و حاکمیت خود دفاع خواهد کرد.» او در پستی در ایکس گفت: «جهان نمی‌تواند در مقابل حملات رهبر حزب‌الله، حسن نصرالله سکوت کند.»“بنی گانتز” رهبر مخالفان نتانیاهو، روز شنبه به “مجدل شمس” سفر کرد و از نتانیاهو خواست حضور ارتش اسرائیل در منطقه را افزایش دهد. گانتز گفت: «ما در جنوب یک تعهد اخلاقی داریم که اسرا را به خانه بازگردانیم، و یک تعهد راهبردی برای بازگرداندن امنیت به شمال و مردم به خانه‌هایشان داریم.»
موضع‌گیری تندروها در اسرائیل
به نوشته نیویورک‌تایمز ، قانون‌گذاران راست‌گرای اسرائیلی نیز از این رژیم خواستند در پاسخ به این حمله، عملیات نظامی بزرگی را علیه حزب‌الله انجام دهد. “بزالل اسموتریچ” وزیر کابینه راست افراطی، ماه‌هاست که اصرار دارد اسرائیل باید یک منطقه حائل در داخل لبنان ایجاد کند تا حزب‌الله را از مرز دور کند. اسموتریچ پس از حمله روز شنبه در شبکه های اجتماعی با اشاره به حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله، ادعا کرد: «نصرالله باید تاوان مرگ بچه‌های کوچک را با سرش بدهد. لبنان در کل باید بهای آن را بپردازد.»“مهندحاج‌علی” یکی از همکاران ساکن بیروت در مرکز خاورمیانه کارنگی، گفت که پاسخ اسرائیل به این حمله سخت خواهد بود، اما حزب الله به نوبه خود خویشتنداری نشان خواهد داد تا خطر جنگ همه جانبه را تهدید نکند.دولت لبنان بدون نام بردن از حزب‌الله یا هر گروه شبه‌نظامی دیگر، «همه اعمال خشونت‌آمیز و تجاوزکارانه» علیه غیرنظامیان را محکوم کرد و هدف قرار دادن آنها را «نقض آشکار قوانین بین‌المللی» خواند.اسرائیل و حزب‌الله آخرین بار در سال 2006 و پس از ربودن و کشتن سربازان اسرائیلی توسط شبه‌نظامیان لبنانی در یک کمین فرامرزی، با یکدیگر درگیر شدند. بخش وسیعی از بیروت در این نبرد ویران شد.  نصرالله بعداً پذیرفت که اگر عواقب مرگبار آن را پیش‌بینی کرده بود، این حمله را آغاز نمی‌کرد.برخی از واحدهای ارتش اسرائیل که قبلاً در امتداد مرز شمالی مستقر بودند، پس از حمله 7اکتبر و متعاقب آن حمله زمینی اسرائیل به غزه، در جنوب سرزمین‌های اشغالی مستقر شدند.خبرگزاری دولتی لبنان گزارش داد که دولت لبنان پس از این حمله گفت که «همه اعمال خشونت‌آمیز و حملات علیه همه غیرنظامیان» را محکوم می‌کند. دولت همچنین خواستار «توقف فوری خصومت‌ها در همه جبهه‌ها» شد و گفت که «هدف قرار دادن غیرنظامیان نقض آشکار قوانین بین‌المللی و مغایر با اصول بشریت است.»
حزب‌الله «قاطعانه» دخالت در حمله را رد می‌کند
در حالی که ارتش اسرائیل حزب‌الله را مسئول این حمله می‌داند، این گروه در بیانیه‌ای در تلگرام شنبه(پریروز) دست داشتن در این حمله را رد کرد.در این بیانیه آمده است : «مقاومت اسلامی لبنان ادعاهای برخی رسانه‌های دشمن و رسانه‌های مختلف در خصوص هدف قرار دادن مجدل شمس را قاطعانه رد می‌کند». در ادامه این بیانیه آمده است: «ما تایید می‌کنیم که مقاومت اسلامی هیچ ارتباطی با این حادثه ندارد و قاطعانه تمامی ادعاهای کذب در این زمینه را تکذیب می‌کنیم.»