صدای رأی نداده را بشنویم
علی کرد( مدرس دانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2464
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


۱۴ گروه فلسطینی از جمله فتح و حماس برای تشکیل دولت “آشتی‌ملی” در پکن توافق کردند

چین میدان‌دار خاورمیانه


 چهارده گروه فلسطینی موافقت‌ کردند تا برای اداره غزه پس از جنگ، یک دولت موقت آشتی ملی تشکیل دهند.
این توافق نتیجه، مذاکراتی در پکن است که “موسی ابومرزوق” نماینده ارشد حماس و “محمود عالول” عضو کمیته مرکزی فتح در آن حضور داشتند.
به گزارش بی‌بی‌سی، فتح اکنون اداره کرانه باختری اشغالی را بر عهده دارد و حماس اداره غزه را. دو گروه اما پس از پیروزی حماس در انتخابات سال ۲۰۰۶ و به دست گرفتن کنترل نوار غزه، روابطشان به‌شدت تیره شد.
این اختلاف‌ها در سال‌های اخیر کمترشده بود و پیش از آغاز جنگ غزه، نمایندگان حماس برای اداره باریکه غزه به توافق‌هایی با تشکیلات فلسطینی دست یافته بودند.
اکنون گروه‌های فلسطینی در بیانیه مشترکی که «بیانیه پکن» نام گرفته است، بر سر چگونگی اداره غزه پس از پایان جنگ به توافق رسیده‌اند. این نشست دو روزه در پکن برگزار شده بود.
“وانگ یی” وزیر امور خارجه چین که میانجی گفت‌وگوها بود از این توافق استقبال کرد.
او مهم‌ترین دستاورد این گفت‌وگوها را «آشتی و اتحاد بزرگ هر چهارده جناح فلسطینی» و توافق برای تشکیل دولت موقت آشتی ملی دانست که اداره امور غزه را پس از جنگ بر عهده بگیرد.
وانگ یی در عین حال تاکید کرد که سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) تنها «نماینده قانونی» فلسطینی‌هاست.
مشخص نیست که تأثیر نشست گروه‌های فلسطینی در پکن برای پایان دادن به جنگ غزه چه خواهد بود. موضوع چگونگی اداره غزه پس از جنگ، از جمله مواردی بود که گفت‌وگوهای آتش‌بس بین اسرائیل و حماس را به تأخیر انداخته است.
از جمله دلایل انحلال کابینه جنگ اسرائیل نیز اختلاف داخلی و انتقاد از عدم ارائه برنامه مشخص اسرائیل برای غزه پس از جنگ بوده است. “بنیامین نتانیاهو “پیش از این تاکید کرده بود که پس از جنگ، نه زیر بار حکمرانی چهره‌های نزدیک به حماس می‌رود و نه فتح. او گفته بود «بعد از اینکه حماس را از بین ببریم، با تمام قدرت اطمینان حاصل خواهم کرد که غزه هرگز اسرائیل را تهدید نکند؛ نه حماسستان و نه فتحستان.»
توافق گروه‌های فلسطینی در نشست پکن در حالی صورت می‌گیرد که مذاکرات مکرر در دوحه و قاهره برای آتش‌بس بین اسرائیل و حماس به نتیجه‌ای نرسیده است.
آمریکا، مصر و قطر، میانجی‌گران مذاکرات غیرمستقیمی بودند که در ماه‌های گذشته با هدف آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها برگزار شده بود.
پکن در چند سال گذشته، نقش فعال‌تری در دیپلماسی بین‌المللی بر عهده گرفته است، از جمله در احیای روابط دیپلماتیک ایران و عربستان.
واکنش جهاد اسلامی
جهاد اسلامی فلسطین در واکنش به اخبار منتشر شده در رسانه ها درباره محتوای بیانیه پایانی نشست گروههای فلسطینی در چین اعلام کرد که هرگز زیربار هیچ گونه فرمولی نخواهد رفت که اسرائیل را به رسمیت بشناسد.
«احساس عطایا» عضو شورای سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین گفت: آنچه درباره محتوای بیانیه پایانی گفت وگوی فلسطینی در چین به رسانه ها درز پیدا کرده، نادرست است.
پیش از این برخی رسانه‌ها گفتند که در بیانیه پایانی نشست، بر تعهد به تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس “طبق قطعنامه‌های بین‌المللی ۱۸۱ و ۲۳۳۴” تاکید شده است.
عطایا در واکنش خود به این مطالب رسانه‌ای گفت: جنبش جهاد اسلامی با هر فرمولی که به شکل آشکار یا تلویحی اسرائیل را به رسمیت بشناسد، مخالف است و با گنجاندن فرمولی که قطعنامه‌های بین‌المللی را که منجر به رسمیت شناختن مشروعیت رژیم اشغالگر غاصب می‌شود، مخالف است و همواره نیز از سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) خواسته است که از به رسمیت شناختن اسرائیل دست بکشد.
عضو شورای سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد: جهاد اسلامی خواستار تشکیل کمیته اضطراری یا دولت اضطراری برای مدیریت نبرد در مقابله با نسل کشی و برنامه ها و طرحها برای نابودی آرمان فلسطین شده است.
در این حال العربیه گزارش داد: “اسامه القواسی” سخنگوی جنبش فتح در مصاحبه با العربیه گفت که جنبش حماس در نحوه تفکر خود در خصوص وحدت فلسطین، به پختگی و بلوغ رسیده است.
القواسی اعلام کرد که گروه‌های فلسطینی با تشکیل دولتی که کرانه باختری و نوار غزه را شامل شود، موافقت کردند.
سخنگوی فتح با این بیان که خوش‌بینی شکننده‌ای در پی امضای «بیانیه پکن» وجود دارد، افزود که شرایط کنونی بر اعمال فشار در راستای توقف جنگ در باریکه تحت محاصره، متمرکز است.
به نظر القواسی، شرایط کنونی، امور را در راستای تشکیل دولت آشتی ملی سوق خواهد داد و رخداد‌های جاری در سرزمین‌های فلسطینی در شکل‌گیری توافق با حماس نقش داشته است.
ین موضع القواسی در پی اعلام امضای توافق «وحدت ملی» از سوی موسی ابومرزوق، از اعضای دفتر سیاسی حماس میان این جنبش و جنبش فتح در جریان نشستی در چین اعلام شد.
ابومرزوق، سه‌شنبه(دیروز) با این بیان که حماس امروز توافقنامه وحدت ملی را امضا کرد، تاکید کرد که وحدت ملی، تنها راه تکمیل این مسیر است.