صدای رأی نداده را بشنویم
علی کرد( مدرس دانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2464
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


چشم انداز

روایت همتی از دیدارش با پزشکیان
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی به روایتی از دیدار خود با رئیس‌جمهور منتخب پرداخت و نوشت: دکتر پزشکیان از نظر سلامت نفس، اخلاق و صداقت در گفتار و عمل خیلی عالی هستند و انشالله با یک تیم کارآمد و هماهنگ بتوانند امید مردم را تقویت کنند.
همتی در کانال تلگرامی خود نوشت: «شب گذشته به حضور جناب آقای دکتر پزشکیان رسیدم.در خصوص روند سیاست‌های پولی، مالی، تجاری، صنعتی با ایشان گفت‌وگو و خدمت ایشان عرض کردم که با منابع انسانی و فیزیکی که در کشور وجود دارد، می‌توان با تعامل در داخل و خارج و یک مدیریت منسجم و کارآمد کار‌های مهمی را انجام داد. بر روی این نکته که تیم اقتصادی باید هماهنگ باشد نیز خیلی تاکید کردم. انشالله با تدابیردولت ایشان و نیز همراهی سایر قوا شاهد یک تحول مثبت در صحنه اقتصادی کشور باشیم.

نقش کلیدی شورای عالی امنیت کلی و وزارت امور خارجه
“حشمت الله فلاحت پیشه” در گفت‌وگو با نامه‌نیوز درباره بازگشت فرمان دستگاه دیپلماسی کشور به دستان ظریف، عراقچی و تخت روانچی گفت: شرایطی که آقای پزشکیان با آن مواجه است کاملا با شرایطی که مرحوم رئیسی و آقای روحانی با آن مواجه بودند تفاوت دارد بنابراین تکرار گزینه های قبلی خواه در حوزه مدیریتی خواه، در حوزه سیاسی برای تصدی سکان وزارت خارجه جواب نمی دهند.وی افزود: بخش عمده ای از گره ها و تنگناهای سیاست خارجی ایران مربوط به مقوله های کلان است که تصمیم گیری آن با شورای عالی امنیت ملی است، پس باید برای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه یک تصمیم همزمان و هماهنگی اتخاذ شود به طوری که دیگر شاهد اختلاف نظر بین دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه نباشیم معنای این حرف آن است که رویکردها در وزارت خارجه دیگر نمی تواند براساس راه‌های رفته در گذشته باشد.این استاد دانشگاه با بیان اینکه فضای حاکم بر روابط بین الملل متفاوت شده، اظهار کرد: ما در عصر نوواقع‌گرایی به سرمی بریم بنابراین آقای پزشکیان نیازمند به کارگیری افرادی در حوزه سیاست خارجی است که در درجه اول امکان ایجاد نوعی وفاق داخلی را فراهم آورند چون با گزینه های اختلافی نمی توان سیاست خارجی را در فضای کنونی عرصه بین الملل پیش برد.وی افزود: جهان دچار آنارشیسم شده است و هر روز شاهد بروز و ظهور بحرانی در گوشه ای دنیا شاهد هستیم؛ این اوضاع با دوران ابتدای دولت آقای روحانی تفاوت دارد. آن زمان آمریکا، روسیه و چین تلاش می کردند که بحران ها را مدیریت کنند تا در سایه کاهش تنش های بین المللی بتوانند منافع خودشان را پیش ببرند ولی الان همه کشورها منافع شان در این است که خطوط گسل را شکل بدهند تا با قدرت در این خطوط گسلی حضور یابند و منافع ملی خودشان را تأمین کنند تا از این طریق توانایی های شان را افزایش دهند. در چنین شرایطی آقای پزشکیان نمی تواند فرمان سیاست خارجی را به عواملی دهد که خودشان عامل اختلاف و تنش در داخل هستند.

بنا نبود روحانی موفق شود
“سید جلال ساداتیان” تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «نامه‌نیوز» گفت: درست است که تندروها یک عده خاصی هستند و حضور هم دارند و در رسانه‌هایشان حرف‌های اتفاقا خلاف امنیت می‌زنند اما نباید تصور کرد همه چیز حرف‌ آنهاست و همه کس آنها هستند؛ پس ملاک قضاوت این‌ها نیستند. بحث سیاست خارجی باید ناظر به تبیین امنیت ملی باشد. هم امنیت ملی و هم منافع ملی. در دولت آقای رئیسی شاهد بودیم که مسئولان سیاست خارجی توانمندی لازم برای رفع مشکلات را نداشتند و روز به روز مشکلات کشور بیشتر شد. اکنون و با انتخاب آقای پزشکیان می‌بینیم که هم در حوزه داخلی آرامش برقرار شده است و رهبری هم در دیدار با نمایندگان گفتند که باید آرامش وجود داشته و مجلس با دولت همکاری کند و هم در حوزه سیاست خارجی هم امیدواری بالا رفته است.او ادامه داد: در حوزه سیاست خارجی، اسرائیل خودش آتش‌افروزی می‌کند اما می‌خواهد چنین القاء کند که منشأ ناآرامی‌ها ایران است. آمریکایی‌ها هم به دلیل مسائل انتخاباتی‌شان عملا اسیر لابی‌های اسرائیل هستند. آقای بایدن هم که کناره‌گیری کرد و گزینه دموکرات‌ها هنوز مشخص نیست. اینها ملاحظاتی است که در برهه‌ای که آقای پزشکیان بر سر کار آمده، وجود دارد اما از آن سمت پالس‌های مثبتی دیده می‌شود؛ از جمله سخنان بلینکن که گفته خروج از برجام اشتباه بوده است. اینها فرصتی است که اگر دولت آقای بتواند رأی اعتماد خوبی از مجلس بگیرد و به ویژه برای وزیر خارجه و البته گماردن نیروهایی هماهنگ در شورای عالی امنیت ملی و سازمان انرژی اتمی، می‌تواند به به نحو خوبی کارها را پیش ببرد.او در پاسخ به این پرسش که آیا دولت پزشکیان می‌خواهد و البته می‌تواند با دولت آینده آمریکا وارد مذاکره شود، تصریح کرد: «صحبت با آمریکایی‌ها تبدیل به یک تابو شده است اما ترامپ اهل معالمه است و اگر از اول به دولت او اجازه ورود به بازار ایران داده می‌شد، هم خودمان متنفع می‌شدیم و هم ما دچار خسارت نمی‌شدیم. به هر حال گذشته را نمی‌شود بازگرداند اما حالا باید بدانیم ترامپِ تاجر مسلک بدون گرفتن امتیاز، امتیازی به ایران نخواهد داد. از طرفی آقایان اعلام کردند که هم در عمان به طور مستقیم با آمریکایی‌ها مذاکره می‌کردند و هم در سازمان ملل مذاکراتی صورت گرفته است و حالا هم می‌شود همان مسیر ادامه یابد ولو مذاکره به صورت غیرمستقیم. آقای عراقچی هم اگر وزیر خارجه شود، سابقه حضور در هیئت مذاکره حتی با آمریکایی‌ها را داشته است. آقای پزشکیان هم شعارش گسترش روابط خارجی و ایجاد توازن در عرصه بین‌المللی است؛ معنی‌اش آن است که هم با شرق و هم با غرب می‌خواهد روابط ایران گسترش یابد.