امام حسين(ع) را از كجا شناختم
محمدعلی اخوت (حقوق‌دان)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2458
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


محمد جواد ظریف یا هِنری کیسینجر ایران

حجت‌اله رضائى (كارشناس مسائل سياسى)

 هِنری‌کیسینجر پس از خدمت سربازی، در دانشگاه هاروارد،همین دانشگاه معروفی که دکتر پزشکیان رئیس جمهور منتخب درس خوانده است،تحصیل کرد ، کیسینجر سپس در همان دانشگاه به عنوان استاد مشغول به کار شد.او در این مدت مشاور دولت‌‌های آیزنهاور ، کندی و جانسون در امور امنیت ملی بود . ریچارد نیکسون پس از انتخاب به ریاست جمهوری،کیسینجر را در سال ۱۹۶۹ به سمت مشاور امنیت ملی خود منصوب نمود . او در سال ۱۹۷۳ با حفظ سمت، وزارت امورخارجه آمريكا را نيز بر عهده گرفت و اولين كسى بود كه هر دو سمت را هم زمان در اختيار داشت.
كيسينجر به سرعت خود را همچون وزنه اى سنگين در امور سياسي تثبيت كرد و همراه با اصطلاح رئال پولتيك يا سياست واقعى در عرصه مطالعات سياسي و روابط بين الملل شهرت يافت.او معتقد بود “دولت سازمانى شكننده است و زمامدار حق اخلاقى ندارد كه بقاى خود را با محدوديت هاى اخلاقى به خطر بيندازد “ او راهبرد تنش زدايى را براى كاهش خصومت هاى فزاينده با اتحاد جماهير شوروى پيش برد كه منجر به پيمان‌هاى محدود كردن تسليحات راهبردى و هسته‌اى شد.
  همچنين در سال ١٩٧٢،در تعامل با چين ، زمينه را براى سفر مهم نيكسون به آن كشور فراهم كرد ؛اقدامى كه نقطه عطفى در جنگ سرد تلقى مى شد.  او سپس نقش مهمي در كمك به مذاكره براى آتش بس ميان اسرائيل و كشور هاى عربى پس از جنگ اعراب و اسرائيل در سال ١٩٧٣ و از سر گيرى ديپلماسى بين امريكا و مصر داشت.
كيسينجر در زمان تصدى وزارت امور خارجه آمريكا ٢١٣ بازديد از كشورهاى مختلف داشت .يك بار در ١٨ روز به ١٧ كشور جهان سفر كرد و در سال ١٩٧٣ براى شركت در مذاكرات بين مصر و سوريه و اسرائيل ٣٣ روز متوالي را در خاورميانه گذراند.  كيسينجر در پايان دادن به دخالت مستقيم ايالات متحده در جنگ ويتنام از طريق مذاكرات طولانى كه منجر به توافق نامه صلح پاريس شد،تأثير مهمى داشت و به همين دليل جايزه صلح نوبل را دريافت كرد . كيسينجر در فهرست نظرسنجى سالانه گالوپ دو سال پي در پى رتبه اول را به خود اختصاص داد و نيكسون و جرالدفورد را پشت سر گذاشت . فورد،كيسينجر را در مقام وزارت امور خارجه حفظ كرد و او بيشتر كار خود را دوباره روى خاورميانه و توافق سينا بين مصر و اسرائيل در سال ١٩٧٥ متمركز نمود . او در سالهاى بعد عهده دار مناصب مهم دولتى و ملى بود •و اما دكتر محمد جواد ظريف در سال ۱۳۶۷ دکترای مطالعات بین الملل خود را از دانشگاه دنور ایالت کلرادو گرفت. ظریف مقطع کارشناسی ارشد خود را نیز در حوزه روابط بین الملل و در دانشگاه ایالتی سانفراسیسکو به پایان برد. اين ديپلمات كهنه‌كار در موارد و مسائلی چون: مذاکرات هسته ای و رفع تحریم‌ها در راستاى منافع ملى، مهارت كافى در مسئله شناسى و حل مسئله در مناسبات و روابط بين الملل، قعطنامه ٥٩٨ شورای امنیت سازمان ملل که منجر به پايان دادن جنگ هشت ساله تحمیلی شد،نقش مهمي داشته است.
همچنین ایشان حتى در انتخابات اخير رياست‌جمهورى به اتفاق محمد جواد آذرى جهرمى بيشترين ابتكار عمل و تأثير گذارى را در سياست داخلى داشته است.لذا شايسته و سزاوار است مانند كيسينجر كه هر دو جريان سياسى دموكرات و جمهوري خواه در آمريكا زمينه نقش آفرينى را در جهت تامين منافع ملى آن كشور براي وي فراهم نمودند، ما هم بستر را براى “محمدجواد ظريف” ديپلمات وطن‌پرست نيز فراهم نمايیم؛ زیرا در عصر مدرن سياسى فعلى ماهيت و منابع قدرت در حال تغيير هست و بنابه نظريه جوزف‌ناى،اندیشمند حوزه جهان سياست‌، قدرت سخت به اضافه قدرت نرم، مساوى با قدرت هوشمند است بنابراين نظام و حاكميتى بر متن و پيرامون خود تسلط خواهد داشت كه مهارت لازم و كافى در تركيب قدرت سخت و نرم را داشته باشد. در غير اين صورت با قدرت تك بعدى، شكست با هزينه‌هاى جبران ناپذير ،سرنوشت حتمى خواهد بود . در پایان امیدوارم که جبهه پایداری ادراک منافع و مصالح ملی را داشته باشد.
*منابع:كتاب رهبري شش راهبرد جهاني نوشته ي هنري كيسينجر _ كتاب “آینده قدرت” نوشته جوزف ناي.