امام حسين(ع) را از كجا شناختم
محمدعلی اخوت (حقوق‌دان)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2458
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


انتقادهای روزافزون، شهردار تهران را به ورطه برکناری می‌کشاند؟

طرد اجتماعی زاکانی

همدلی| خلیل خادم: در حالیکه کارزار امضا برای برکناری زاکانی شهردار تهران از سال گذشته در جریان است، اما او می‌گوید جمع‌آوری امضا و اعلام نظر مردم درباره شهرداری که با رای شورا انتخاب شده نه قانونی است و نه مفهوم چندانی دارد. این نظر در حالی بیان می‌شود که حجم نظرات منفی نسبت به او بعد از انتخابات وارد مرحله جدیدتری شده است و مردم با حضور در این کارزار و نقد وضعیت شهر تهران معتقدند شورای شهر باید اقدام عاجلی را در این باره در دستور کار قرار دهد.چهارشنبه (پریروز) در حاشیه جلسه هیئت دولت او در مقابل سوالات خبرنگاران که پرسیدند تا سال آینده به کار خود ادامه می‌دهد یا نه، گفت: محکم‌تر از قبل ادامه خواهیم داد. او در قبال متن کارزار برکناری‌اش نیز چنین اظهار کرد که این متن سراسر تهمت و غیر قانونی است.
هفته گذشته رئیس شورای  شهر تهران نیز در پاسخ به سوالی در خصوص کارزار جمع‌آوری امضاء برای برکناری شهردار تهران  گفت:« به این کارزار‌ها توجه نکنید این‌ها کارزار نیست و نمی‌دانم چه بگویم. شهردار را شورای شهر تعیین می‌کند حالا هر تعداد امضاء هم جمع شده باشد دلیل این نمی‌شود که تغییری صورت بگیرد بلکه باید مسیر قانونی طی شود. از سوی دیگر تغییر مدیریت‌ها در میانه کار نتیجه‌ای جز متوقف کردن کار ندارد.»
وی تاکید کرد: «سیستم کشور ما کارزاری نیست بلکه انتخاب است اگر کارزاری باشد باید برای رئیس جمهور هم وجود داشته باشد که قطعا چنین چیزی امکان‌پذیر نیست.»
چمران این موضوع را در حالی عنوان می‌کند زاکانی در شورای شهر به دلیل مواضع سیاسی و پیشبرد تفکرات تندروها در شهردای از زمان تصدیگری مخالفان زیادی دارد. «جعفر تشکری هاشمی»، عضو شورای شهر تهران، درباره احتمال استیضاح زاکانی گفت: «بیش از آنچه برای استیضاح شهردار باید مورد توجه قرار بگیرد، پیام این کارزار است. پیام این کارزار، عدم رضایت شهروندان از عملکرد شهردار تهران است. این موارد مورد نقد را حتماً باید بررسی کنیم و هرکدام به‌جا و درست بود، از شهردار می‌خواهیم که رویه‌ها را تغییر دهد. اگر صرفاً مسأله سیاسی و رقابت سیاسی باشد، شورای باید تلاش کند وارد بازی‌های سیاسی نشود و در چارچوب خدمات به مردم شهر فکر کند. من این کارزار را به عنوان یک پیام می‌دانم و باید اعضای شورای شهر در تلاش برای شناسایی ایرادات و اشکالات مردم باشند. ما در هر کجا ایراد به جایی را ببینیم، با قاطعیت برخورد می‌کنیم.»
با این وجود روزنامه جوان و خبرگزاری فارس در هفته گذشته با تحلیل‌هایی درباره «کارزار نه به زاکانی» این کارزار را بی‌تاثیر دانستند و سعی کردند در دفاع از زاکانی این کارزار را بی‌سازوکار تلقی کنند. روزنامه جوان با اشاره اظهارات مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران اینگونه عنوان کرده شورای شهر ترمز کارزار را کشیده و دلیلی برای استیضاح او وجود ندارد و خبرگزرای فارس نیز با اوج گرفتن درخواست‌های مردمی در این کارزار که به 150 هزار امضا رسیده است، اینگونه از زیر بار مسئولیت سیاسی خواسته‌های مردمی شانه خالی کرده، که : « معلوم نیست این کارزار چقدر مبنای صحیح داشته باشد و هر کس چند بار پای کارزار امضا گذاشته باشد.» این خبرگزاری همچنین به سیاسی بودن این کارزار اشاره کرده و نوشته : « معمولا پشت این کارزارها نیت سیاسی وجود دارد» اما آنچه در بیرون از مدیریت شهری به گوش می‌رسد نتیجه عملکرد ضعیف و مناسبتی زاکانی است که بیش از رسیدگی به خواسته‌های فنی و زیربنایی در شهر تهران نگاه سیاسی و ایدئولوژیک او را نمایان کرده است. موضوع مخالفت مردم با قطع درختان پارک قیطریه برای ساخت مسجد، موضوع حجاب‌بانان مترو و انکار آن در رقابت‌های انتخاباتی که از او یک پوششی در خدمت یک جریان خاص ساخته بود، همچنین نگاه مناسبتی او به شهر تهران و توجه یکسویه به برگزاری جشن‌ها و عزاداری‌ها در حالیکه تهران با مشکلات عدیده‌ای رو به روست، موجب شده صدای اعتراض‌ها به او بلندتر به گوش برسد.
سید جعفرتشکری هاشمی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران هم به اکوایران گفته اگر فرض کنیم این کارزار سیاسی نیست برای آن که چنین کارزارهایی شکل نگیرد باید پاسخ های قانع کننده ای به گلایه ها و انتقادهای شهروندان بدهیم . او به مجلس پیشنهاد می کند که انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم را برای قدرت بیشتر شهردار مورد بررسی قرار دهند .  در همین حال فعالان سیاسی نیز در حال پیگیری نقد مردم به او هستند. عباس عبدی در توئیتی در خواست کرده، اعضای شورای شهر در اولین فرصت زاکانی را برکنار کنند.
این فعال سیاسی در این توییت نوشت: «اعضای محترم شورای شهر تهران اگر استقلال دارید برای احترام به مردم تهران و برای آبروی شهرداری و شورا در اولین فرصت شهردار را استیضاح و برکنار کنید تحت تاثیر رییس شورا قرار نگیرید.» او خطاب شورای شهر گفته: «رفتار جناحی به شهر و شهرداری لطمه زده است میان خودتان افراد شایسته هستند، شهر را قربانی نکنید.»
گفتنی است، کارزار «نه به زاکانی»، بازتاب و واکنش‌های فراوانی را تاکنون به همراه داشته است. بیش از ۱۵۰ هزار شهروند تهرانی، با امضای کارزاری، خواستار برکناری «علیرضا زاکانی» شهردار تهران شده‌اند.
کارزاری با هشتگ «شهردار خوب کجاست؟»،نیز به راه افتاده است. در این کارزار درخواست برکناری شهردار تهران مطرح شده و خطاب به اعضای شورای شهر تهران آمده است: «همان‌طورکه مستحضرید در مخالفت با اقدام اخیر شهردار تهران جناب آقای زاکانی جهت بنای مسجدی در پارک قیطریه کارزاری به راه افتاده که تاکنون از مرز یکصدوچهل هزار امضا گذشته و این عدد مدام‌ در حال افزایش است. شهروندان تهرانی محق به داشتن شهرداری هستند که توانایی ساختن پارک‌های جدید و افزایش سرانه فضای سبز را داشته باشد. در کلان‌شهری که در بیشتر روزهای سال از هوای آلوده و بمباران شیمیایی ناشی از بنزین غیراستاندارد پتروشیمی و خودروهای فرسوده و بی‌کیفیت داخلی رنج می‌برد و هرساله هزاران نفر بر اثر بیماری‌های تنفسی و قلبی جان می‌دهند و تعداد زیادتری مخصوصا از جامعه زنان کشور بر اثر بی‌تحرکی ناشی از کمبود و نبود فضای سبز کافی و پیست دوچرخه‌سواری دچار انواع بیماری‌های جسمی و روحی و اضافه‌وزن و افسردگی می‌شوند؛ در‌حالی‌که مسئولین شهری و کشوری هیچ عزم و تدبیری برای حل این معضلات بزرگ زیست‌محیطی و خسارت‌های مادی و جانی ندارند و شهردار تهران به جای توسعه فضای سبز پارک‌ها میل وافری به تراکم‌فروشی و تغییر کاربری فضای سبز پارک‌های موجود به مسجد و هتل و برج و رستوران و شهربازی و فضاهای اداری و تجاری و کسب درآمد از پارک‌ها دارد...» در مقابل حامیان اصولگرایان نیز در کارزار دیگری تحت عنوان حمایت از شهردار انقلابی سعی کرده‌اند حامیان خود را به امضا ترغیب کنند و بگویند شهردار تهران نباید تحت تاثیر القائات گرایش‌های سیاسی قرار بگیرد و ملاک انتخاب شهردار، تخصص ، ایمان و انقلابی‌گری است. طرف مقابل نیز وارد جنگ کارزاری با عامه مردم شده و قصد دارد از این مسیر زاکانی را از زیر فشار کناره‌گیری یا استیضاح احتمالی در شورای شهر برهاند. جنگ کارزار ادامه دارد. با آمدن پزشکیان و تعهد او به جلوگیری از برخوردهای سلیقه‌ای درباره حجاب و احتمال افزایش انتقادها از نحوه اداره شهر توسط زاکانی، در ماه‌های آینده مشخص خواهد شد زورآزمایی کارزار مردمی با جناح سیاسی تندرو در شهر تهران به کجا خواهد انجامید.