از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


«همدلی» گزارش می‌دهد:

پاسکاری «فیلترینگ » در مناظرات انتخاباتی

همدلی| گروه اجتماعی: در حالیکه سالهاست موضوع فیلترینگ یکی از بحث‌‌های داغ رسانه‌‌‌‌ای و یکی از چالش‌‌های استفاده شهروندان از فضای مجازی است، به نظر می‌رسد کاندیداهای ریاست جمهوری، برنامه چندان مشخصی برای آن ندارند!
در همین زمینه سعید جلیلی کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در مورد دیدگاهش در قبال فیلترینگ در مناظره اخیرش گفته است: در هر عرصه‌ای باید بتوان بهره‌برداری حداکثری داشت. مسئولیت پذیری آزادی را حفظ می‌کند. چه چیزی جاده و اتوبان را حفظ می‌کند؟ این‌که تابلو بزنیم که سرعت ۱۲۰ یا ۹۰ کیلومتر باشد. همه هم این را می‌پذیرند. در همه جای دنیا هم وجود دارد.  مسئولیت‌پذیری این است. مسئولیت پذیری نباید سلیقه‌ای بلکه باید براساس قانون باشد. قانون هم نباید هر روز عوض شود. اگر خارج از سلیقه باشد و استاندارد داشته باشد و با تغییر افراد عوض نشود، این کمک می‌کند و فضای مجازی شما موثر می‌شود.
وی بدون اینکه اشاره مستقیمی به اینکه در صورت انتخاب، آیا فیلتریگ را ادامه خواهد داد یا خیر؟ گفت: ما نیروی انسانی بسیار ارزشمند در کشور داریم. بحث دولت باید در بخش تنظیم‌گری برود. باید برای مردم بستر ایجاد و فضا باز شود  تا مردم خودشان فعالیت کنند. دستگاه‌های دولتی باید پناه مردم باشند نه اینکه مردم بگویند خدا سرو کارت را به این دستگاه‌ها نیندازد.
چرا جلو افرادی که فیلترشکن می‌فروشند گرفته نمی‌شود؟
اما دیدگاه مسعود پزشکیان کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در این زمینه دیدگاهی انتقادی بود. وی در این زمینه گفت: در همه دنیا محدودیت وجود دارد اما الان که هیج مساله‌‌‌‌ای نیست نباید برای مردم فیلتر بگذاریم. یک عده دکان درست کرده‌اند تا مردم فیلترشکن بخرند و بیشتر از پول موبایل، پول فیلترینگ بدهند. چرا این کار را می‌کنیم؟ با فیلترشکن دیگر نمی‌توانید کنترل داشته باشید و به هر سایتی می‌توان رفت. بحث‌های اداری، بانکی، دارایی و آموزش بوسیله اینترنت است ومی‌خواهیم در قفس زندگی کرده و در عین حال با دنیا ارتباط داشته باشیم. باید با سکوهای خارجی صحبت شده و با آن‌ها قرارداد ببندند. چه کسانی این فیلترشکن‌ها را می‌فروشند و چقدر بلا سر آن‌هایی آمده که از طریق فضای مجازی داشتند زندگی می‌کردند و این مردم را از زندگی ساقط کردند؟ محدودیت‌ها در تمام دنیا وجود دارد و در آمریکا هم وجود دارد. در زمانی که نیاز است می‌توان این کار را انجام داد ولی در وضعیت عادی همه دارند از فیلترشکن استفاده می‌کنند. چرا جلو افرادی که فیلترشکن می‌فروشند گرفته نمی‌شود؟ زمانی تظارهات و اعتصابات بود می‌گفتیم هر حاکمیتی ممکن است قطع کند. الان که خبری نیست چرا فیلتر می‌کنید؟ دانشگاه‌ها و بیمارستان‌ها را دچار مشکل می‌کنید. باید کاری کنیم در این فضا درآمد کسب کنند. دنیایی از فرصت در این فضا وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: مثل همه دنیا باید عمل کنیم. کجا دنیا مثل ما عمل می‌کند؟ ما مردم را از زندگی ساقط می‌کنیم. مردم بیشتر از پول موبایل، پول فیلترشکن‌ها می‌دهند! چه کسانی این پول‌ها را می‌خورند؟ مالیات هم نمی‌دهند. اگر زیر نظارت دولت باشد، فروشندگان، مالیات می‌دهند و در زمان رخ دادن مسائل امنیتی هم می‌توانید آن را قطع کنید.
این سخنان اما با واکنش سعید جلیلی همراه شد که گفت: چرا پول اینترنت برای مردمی که تولید محتوا کرده‌اند به آن‌ها پرداخت نمی‌شود؟ می‌توان ۱۰ درصد این پول را به مردم بازگرداند. این امکان اشتغال در فضای مجازی فراهم می‌کند. این در برنامه ما وجود دارد.
 پزشکیان نیز گفت: زمان آن گذشته است که یک کشور هر کاری را خواست فقط خودش بکند.
لزوم اتخاذ سیاست درهای باز
فیلترینگ اما بهانه‌‌‌‌ای شد برای انتقاد پزشکیان به بسته بودن درهای کشور به روی سایر کشورها و عدم تبادل نظر با آنها. مسعود پزشکیان گفت: گفتیم خودمان می‌خواهیم تولید کنیم. چه بلایی با تولید ماشین سر مردم آورده‌ایم. بنزین را در صد کیلومتر، ۲۰ لیتر مصرف کند یعد بگوییم بنزین را گران می‌کنیم. مگر می‌شود؟ اگر بازار را باز کنیم، قابلیت ایجاد می‌شود نه این‌که دور خود قفس درست کنیم و بگوییم هرچه تولید می‌کنیم باید استفاده کنید.
در پاسخ به این اظهارات جلیلی هم ساکت نماند و گفت: حرف درستی است . این چرخه را باز کنید ولی باید جانمایی کنید.
پزشکیان اما با این سخنان قانع نشد و ادامه داد: ما داریم کلا درها را می‌بندیم.  ما داریم از چرخه تکنولوژی خارج می‌شویم. دنیا خیلی پیچیده است و خود آمریکا هم از این چرخه نمی‌تواندخارج شود. شدنی نیست که بگوییم همه کار را خودمان انجام می‌دهیم. قیمت ماشینی که ۲۰ هزار دلار است  می‌فروشیم ۱۰۰ هزا دلار درحالیکه مردم که ۲۰۰ یا یا ۳۰۰ دلار حقوق می‌گیرند، خواب آن را هم نمی‌بیینند. مردم چه گناهی کرده‌اند؟
جنگ قبل از مناظره
فیلترینگ در حالی در مناظره اخیر به یکی از محورهای اصلی برنامه بدل شده بود که جنگ بین دو رقیب در این زمینه از چند روز قبل آغاز شده بود! به عنوان مثال چند روز قبل، پزشکیان در توئیتری پر از طعنع به جلیلی گفت: با اینترنت بدون فیلتر برای مردم «طرح صیانت» تجویز می‌کنید/ در دولت شما قیمت بنزین کمتر از ۶۰ هزار تومان است؟
همچنین مسعود پزشکیان، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در شبکه اجتماعی نوشت: این عزیزانی که با خط بدون فیلتر، توییت زده اند؛ برای اینترنت مردم، «طرح صیانت» تجویز می‌کنند. سفره خوب برای خودشان است و سفره خالی برای مردم.
آقای جلیلی، من که برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین ارائه نداده‌ام اما از شما می‌خواهم بگویید آیا قیمت بنزین پس از اجرای طرح «وان» در دولت شما کمتر از ۶۰ هزار تومان است؟
از گذشته تا امروز
به گزارش انتخاب، اما دیدگاه سعید جلیلی در سال‌های گذشته درباره فیلترینگ چه بوده است؟ سعید جلیلی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری جمعه ۱۰ دی ۱۳۹۵ در توئیتر نوشته بود که؛ «فتنه یعنی موضوعات فرعی به جای اصلی بنشیند، فیلترینگ جایگزین گزارش درباره استفاده از فضای مجازی برای تولید ثروت، اشتغال و افزایش صادرات شود.»
 وی همچنین شنبه ۹ اسفند ۱۳۹۹ نیز عنوان کرده بود که؛«نگاه جناحی به فضای مجازی اشتباه است. توان کشور را معطوف به مسائلی نکنید که در آخر چیزی نصیب مردم نشود! جلیلی در ادامه آورده بود که؛‌ «درآمد هند و پاکستان از فناوری اطلاعات، به ترتیب ۸۰ و ۸ میلیارد دلار اما ایران ۱۰۰ میلیون دلار است؛ تقریبا هیچ!فیلترینگ یا اشتغال‌زایی؛ مسأله اصلی در مدیریت فضای مجازی چیست؟!»
حالا و در چنین شرایطی گرچه هنوز هیچ یک از کاندیداها، به صراحت دیدگاه و برنامه خود را در مورد فیلترینگ بیان نکرده اند اما، از همین اظهارات نیز بر می‌آید که پزشکیان مخالف فیلترینگ – حداقل به این شکل و جلیلی متمایل به ادامه این روند است.   
رئیس کمیسیون تحول و نوآوری اتاق بازرگانی می‌گوید: پیروزی جلیلی یعنی پیچیده‌تر شدن محدودیت‌های آزاردهنده اینترنت در ایران.
پزشکیان و جلیلی چه گفتند
به گزارش شبکه شرق، رئیس کمیسیون تحول و نوآوری اتاق بازرگانی، درباره تأثیر پیروزی سعید جلیلی بر کیفیت اینترنت گفت: «سعید جلیلی به صورت مشخص ادامه وضعیت فعلی را دنبال می‌کنند. تغییر و بهبودی در اینترنت با ایشان رخ نخواهد داد. دفاعی که در مناظره‌ها می‌کردند، دفاع از محدودیت‌های آزاردهنده فعلی است.»
مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول و نوآوری اتاق بازرگانی، درباره تأثیر پیروزی سعید جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری بر کیفیت اینترنت و فیلترینگ در ایرن گفت: «آقای جلیلی به صورت مشخص ادامه وضعیت فعلی را دنبال می‌کنند. تغییر و بهبودی در اینترنت با ایشان رخ نخواهد داد. دفاعی که در مناظره‌ها می‌کردند دفاع از محدودیت‌های آزاردهنده فعلی است. طیفی که فعلا در رأس کار هستند و تداوم آن هم در کلام جلیلی وجود دارد، محدودیت‌های فعلی را روش درستی می‌دانند. فیلترینگی که برای محتوا پورن انجام می‌شود مورد اختلاف نیست؛ بلکه اختلاف بر سر تأثیر فیلترینگ بر اقتصاد است. حذف رقابت با قراردادن یک پیام‌رسان داخلی مسأله ماست. آنجایی که گوگل پلی را فیلتر می‌کنند و شرکت‌ها نمی‌توانند از برنامه‌های روز استفاده کنند، مسأله اینترنت است. آنجایی که فیلترشکن یک بازار بزرگتر از بازار اینترنت می‌شود، مشکل اینترنت است.»
او افزود: «طیفی که دنبال تداوم وضعیت موجود هستند، به سمت پیچیده‌تر کردن محدودیت‌های آزاردهنده  اینترنت هستند. طیف مقابل مانند آقای پزشکیان و پورمحمدی این احساس را به مردم نمی‌دهند و به منطقی کردن وضعیت فکر می‌کنند.»
نوربخش درباره توان رئیس جمهور در مقاومت برابر محدودیت‌ها گفت: «قطعاً یک نفر تعیین‌کننده نیست اما وزیر ارتباطات مورد انتخاب رئیس جمهور، مؤثر است. به نظر من رئیس جمهور به تنهایی تعیین‌کننده نیست اما می‌تواند در برابر جلوگیری از محدودیت‌ها مؤثر باشد. فقط کافیست که شعار‌های افراد توخالی نباشد و بعد از انتخابات هم متعهد باشند. به نظر من هر حرف منطقی به نتیجه می‌رسد. نمی‌توان با منطق مخالفت کرد. هزینه فیلرینگ در ایران یک دلیل است که این طرح شکست خورده است و سرمایه‌گذاری بیشتر، چیزی جز هدررفتن منابع کشور نیست.»