از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مناظره تا مناظره

دکتر سیف‌الرضا شهابی( تحلیل‌گر مسائل سیاسی)

 پنج‌شنبه هفتم تیر ۱۴۰۳ مصادف با ۲۷ ژوین ۲۰۲۴ دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا  از دو حزب دمکرات و جمهوریخواه آقایان جو بایدن و دونالد ترامپ در اولین  مناظره زنده  تلویزیونی برای انتخابات نوامبر امسال به میزبانی شبکه CNN در آتلانتا شرکت کردند. چند روز بعد  دو نامزد ریاست جمهوری ایران آقایان دکتر مسعود پزشکیان و دکتر سعید جلیلی در برنامه مناظره زنده دوشنبه شب دهم تیر (پریشب ) در سیمای جمهوری اسلامی ظاهر شدند. این دو مناظره از نظر اخلاقی و رعایت ادب اجتماعی تفاوت‌‌های فاحشی داشتند که می‌تواند تا حدودی فرهنگ در کشور را نشان دهد:
1- بایدن و ترامپ مثل دو شخصی که سال‌ها  با یکدیگر اختلاف دارند و قهرند با هم روبرو شدند بنا بر گزارشات در آغاز دیدار با یکدیگر  دست ندادند در طول مناظره مثل دو دشمن خونی که گویا پدر هم را کشتند و اکنون‌‌‌‌می خواهند انتقام بگیرند با هم برخورد کردند .   برای این که مشابه چهار سال قبل در کمال بی‌ادبی،  صحبت یکدیگر  را فطع نکنند. قرار گذاشتند موقع صحبت هر کدام، میکروفون طرف مقابل قطع شود !! یکی از نامزدها،  دیگری را دروغگو خطاب کرد  و دیگری رقیبش را بدترین رئیس جمهور آمریکا در تاریخ این کشور ذکر کرد. دامنه مناظره را به احوالات شخصی کشاندند و در سوابق زندگی یکدیگر سرک کشیدند بطوریکه بایدن رقیبش را متهم کرد در حالیکه همسرش باردار بود با “ استورمی دنیلز “ بازیگر فیلم‌‌های غیر اخلاقی رابطه جنسی داشت و برای سرپوش گذاشتن حق السکوت پرداخت متقابلا ترامپ که معروف به دروغگویی است اتهام وارده به خودش را رد کرد . بالاخره بعد از پایان مناظره به جای این که  یکدیگر را در آغوش بگیرند به هم پشت کردند و هر کدام راه خودشان را گرفتند و رفتند . به این ترتیب اخلاق هفت تیر کش‌‌های آمریکایی را در قالب دو نامزد ریاست جمهوری در مقابل چشمان میلیون‌ها بیننده به نمایش گذاشتند.
 ۲-در مناظره دو نامزد ایرانی برای ریاست جمهوری،  با احترام به یکدیگر شروع شد. در طول مناظره ادب اسلامی و ایرانی رعایت شد دو نامزد با احترام به رقیب حرف زدند از وارد کردن تهمت و ورود به احوالات شخصی خودداری کردند کاری به زندگی خصوصی یکدیگر نداشتند از سرک کشیدن به زندگی طرف مقابل اجتناب ورزیدند هر نامزد نظراتش را بیان کرد و در صورت لزوم از دیدگاهش دفاع کرد در آخر یکدیگر را در آغوش گرفتند با مهربانی از هم جدا شدند . دو نامزد ایرانی خواستند به همگان و خصوصا طرفدارانی که ممکن است خط قرمز در اخلاق را رعایت نکنند بفهمانند رقابت چند روزه نباید رفاقت‌های چند ساله و همبستگی ملی و دینی را مخدوش کند. امید است در شب دوم مناظره ( شب گذشته ) همچون شب اول در کمال ادب و احترام انجام گیرد نامزده‌ها دستخوش احساسات و تحریکات طرفداران تندرو که حربه اشان ناسزاگویی و فحاشی است قرار نگیرند و نشان دهند نامزدهای ریاست جمهوری در ایران  که قرار است در راس قوه مجریه قرار گیرند برایشان  پست و مقام چند روزه ارزش ندارد آنچه که مهم است و بیش از برنده شدن حائز اهمیت است اخلاق و معنویت و آموزش آن به جامعه  است. ایکاش از سال‌ها قبل ، شورای نگهبان به مسئله اخلاقمداری اهمیت‌‌‌‌می داد حضور نامزدها در صفحه تلویزیون را دراختیار هر شخصی قرار نمی داد.