از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بازار

کارنامه تجارت خارجی ایران در 1402 منتشر شد
گران خریدیم و ارزان فروختیم
 بررسی گزارش مرکز آمار ایران از تورم کالاهای صادراتی و وارداتی در زمستان سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد قیمت کالاهای وارداتی به کشور نسبت به قیمت کالاهای صادراتی تورم بیشتری را تجربه کرده و باعث متضرر شدن کشور در عرصه تجارت شده است.
به گزارش اکوایران،‌ مرکز آمار ایران به تازگی در جدیدترین آمار خود تورم کالاهای تجاری (به قیمت دلاری) در زمستان سال ۱۴۰۲ اعلام کرده است. براساس این آمارها تورم کالاهای وارداتی در هر سه تورم فصلی، نقطه به نقطه و سالانه بیشتر از تورم کالاهای صادراتی بوده است. به بیان ساده‌تر افزایش قیمت در کالاهای بین‌المللی که به کشور وارد شده بیشتر از کالاهای داخلی صادر شده به بازارهای جهانی بوده و به‌ازای هر کالایی که به کشور وارد و از کشور صادر می‌شود، تجارت ایران محدودتر خواهد شد چرا که مجبور است دلار بیشتری از دست بدهد برای کسب کالایی یکسان در مقایسه با گذشته.
بررسی‌های آماری نشان می‌دهد تورم فصلی کالاهای صادراتی (به قیمت‌های دلاری) در زمستان ۱۴۰۲ معادل ۰.۵درصد بوده است. به بیان دیگر قیمت کالاهای داخلی که به کشورهای دیگر صادر شده تنها ۰.۵درصد افزایش قیمت دلاری داشته است. در سوی دیگر تورم فصلی کالاهای وارداتی کشور در زمستان سال گذشته معادل ۱.۷درصد شده است.
براساس این آمارها تورم نقطه به نقطه کالاهای صادراتی در زمستان سال ۱۴۰۲ معادل ۰.۹درصد بوده و به عبارتی قیمت کالاهای داخلی که به بازارهای جهانی صادر شده در زمستان سال گذشته نسبت به زمستان سال ۱۴۰۱ حدود ۰.۹درصد افزایش قیمت دلاری داشته است. در سمت دیگر تورم نقطه‌ای کالاهای وارداتی قرار گرفته که در زمستان ۱۴۰۲ رقمی معادل ۳.۱درصد را به ثبت رسانده است.
بررسی‌ها حاکی‌ از آن است تورم سالانه کالاهای صادراتی (به قیمت‌های دلاری) در زمستان سال گذشته یا به عبارتی تورم سالانه کل ۱۴۰۲ معادل منفی ۰.۴درصد بوده یعنی می‌توان گفت کالاهای صادراتی ایران در سال ۱۴۰۲ کاهش قیمت داشته اما در سمت دیگر قیمت دلاری کالاهای وارداتی با افزایش ۶.۴درصدی در سال ۱۴۰۲ مواجه شده است.
با این تفاسیر می‌توان گفت کارنامه تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ برای کشور همراه با ضرر و محدود شدن کالاهای وارداتی بوده چرا که در تجارت وزن یکسان از کالاها در این سال، دلار بیشتری از کشور خارج شده و عایدی کمتری نیز حاصل شده است.

چیزی به بنزین پتروشیمی
 وجود ندارد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی می‌گوید که هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت وجود ندارد و تنها بحث مدیریت و جلوگیری از انحراف و قاچاق سوخت در دستور کار است.
به گزارش همدلی، جلیل سالاری در یک نشست خبری گفت: روزانه ۲۰۳ میلیون فرآورده نفت در کشور مصرف می‌شود که ۵۸درصد آن بنزین و ۳۰درصد گازوئیل است. همچنین با انجام تمهیداتی ازجمله افزایش ظرفیت شرکت‌های پالایشی، تولید بنزین به ۱۱۲میلیون لیتر در روز رسیده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال سه‌نرخی شدن بنزین گفت: نرخ بنزین براساس قانون بودجه و سیاست دولت تعیین می‌شود و فعلا هیچگونه افزایش قیمتی در برنامه نیست.
سالاری با بیان اینکه در حال حاضر خودروهای کشور ۳ برابر استاندارد جهانی مصرف دارند، تصریح کرد: ۲۴ میلیون خودرویی که در کشور تردد می‌کنند حدود ۱۱۶ میلیون لیتر مصرف سوخت دارند و این با استاندارد دنیا تطابق ندارد و نیاز است که بهینه‌سازی مصرف سوخت مورد توجه قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه چیزی به اسم بنزین پتروشیمی نداریم، بلکه استفاده از مولفه‌های پتروشیمی را در تولید بنزین داریم که همتراز تولید پالایشگاهی، کیفیت دارد و براساس استاندارد است، گفت: اگر ۱۰درصد مصرف بنزین در کشور کاهش یابد امکان صادرات این سوخت فراهم می‌شود که درآمد قابل توجهی برای کشور خواهد داشت، در حالی‌که امروز ناگزیر از واردات هستیم.