از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


سید حسن‌خمینی:

مفهوم "استضعاف" در فقر نهفته است

همدلی| سید حسن خمینی در دیدار با رئیس و مدیران بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، گفت: بنیاد مستضعفان برای‌ درآمد، تولید و بالا بردن تولید ناخالص داخلی نیست و دقیقا هدفش توزیع در راستای فقرزدایی هم‌ نیست و در راستای ظلم‌‌زدایی است. جایی است‌ که درست شده برای‌ اینکه بنیان ظلم‌ تاریخی که‌ به‌ برخی صورت‌ می‌گیرد را از بین ببرد.سید حسن‌خمینی در دیدار با رئیس و مدیران بنیاد مستضعفان، گفت: مفهوم استضعاف که در نام این بنیاد درج است، یک مفهوم عمیق قرآنی است. در آیه شریفه اشاره‌ به این می‌شود که اینها در زمین ضعیف داشته‌ شده‌اند.
یادگار امام با تأکید بر اینکه در مفهوم «استضعاف» فقر نهفته نیست، تصریح کرد: استضعاف عقب‌ماندگی ناشی از ظلم‌ است؛  هر عقب‌ماندگی ممکن‌ است ناشی از ظلم‌ نباشد. دو نفر در یک مدرسه هستند که یکی درس می‌خواند و دیگری درس نمی‌خواند، اولی پیشرفت می‌کند و دومی پیشرفت نمی‌کند. “تساوی در نتیجه” ظلم است؛ اگر به اندازه قدرت‌ افراد و حقشان به آنها عطا نشده‌ باشد.
وی یادآور شد: در رابطه با مفهوم عدالت تعریف‌های خیلی زیادی هست. عدالت از مفهوم‌های بسیار سخت و پرتعریف است. کمونیست‌ها خیلی راحت می‌گفتند که عدالت‌ به معنای تساوی است؛ اما تساوی الزاما به معنای عدالت نیست. یعنی به دو نفر دانش‌آموزی که یکی خوب امتحان داده و یکی بد امتحان داده، نباید یکسان نمره بدهید. اگر بخواهیم عدالت‌ را به تساوی هم برگردانیم، به معنای تساوی در فرصت‌ها است و تساوی در نتیجه نیست.
سید‌حسن خمینی تأکید کرد: انگار در درون استضعاف این خوابیده که جامعه انسانی به مرور اگر حواس حاکمان نباشد، فرصت‌های پیشرفت را یکسان توزیع نمی‌کند. یک کسی‌ در محیطی به دنیا می‌آید و به سبب‌ رنگ، نژاد، ملیت و حتی موقعیت جغرافیایی دارای مزایایی می‌شود و کسی‌ که اینها را نداشته باشد، این مزیت را ندارد.
یادگار امام(ره) تصریح کرد: تحصیل یا ثروت اولیه از امور بسیار مهم در این زمینه است. البته‌ بحث‌های ژنتیک، هوش و استعداد هم هست. اما چیزی که در ذات استضعاف خوابیده این است که فرد خاصی یا روند جامعه‌ و قانون‌های اجتماعی، فرصت‌های پیشرفت را به اندازه یکسان در اختیار همه‌ قرار ندهند.
وی با تأکید بر اینکه باید به سمت‌ کسانی‌ برویم که به سبب ظلم‌ ضعیف داشته‌ شده‌اند، گفت: جهت‌دهی این بنیاد مطابق اسمش، “بنیاد مستضعفان” است. یعنی بنیاد کسانی که جبر محیط یا ظلم‌ خاصی آنها را ضعیف داشته‌ و پایین قرار داده است. زحمات بسیار طولانی و طولانی مدتی هم‌ در این مدت کشیده شده ولی بعضی چیزها را باید دائما تذکار کرد و گفت. بعضی وقت ها انسان گرفتار کار روزمره شده و از هدف غافل می‌شود. در محیط خودتان دائما این را تکرار کنید که یادمان نرود این مجموعه برای‌ چه هدفی تعیین شده است.