از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اختلاف در بازشماری آرا تا درگیری برای اعتبارنامه

مجلس دوازدهم از نمای نزدیک

همدلی| آفاق فقیهی: مجلس دوازدهم همانطور که پیش‌بینی می‌شد، با تنش و دعوا آغاز به کار کرد. هر چقدر انتخاب رئیس و هیئت رئیسه در شروع کار آرام و بدون دردسر انجام شد، تندروها را قانع نکرد که در وزن‌کشی سیاسی حتی در درون حلقه اصولگرایان اقبالی ندارند. همان روز بعد از انتخابات هیئت رئیسه زمزمه اختلاف رای و خوانده نشدن آرا به میان آمد.
تنها ساعتی پس از برگزاری انتخابات و جمع‌آوری آرای نمایندگان، خبر بازشماری این آرا منتشر شد. روابط عمومی مجلس اعلام کرد «مغایرت در تعداد آرای نامزدهای نواب رئیس مجلس پس از بازشماری مجدد آرا، گرچه باعث تغییر ترکیب نواب نشد و آقایان حاجی‌بابایی و نیکزاد نواب اول و دوم مجلس دوازدهم هستند اما در پی این ماجرا، با دستور رئیس مجلس همه آرای هیئت‌رئیسه مجدداً بازشماری شد. »
انتخابات با این وضعیت مخدوش است
اما حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس که برای پست نایب‌رئیسی مجلس توانست فقط 35 رای کسب کند، در پیامش نوشت: «حقایق بیشتری از افتضاح انتخابات دیروز هیئت رییسه/ روز گذشته برای آقای رنجبرزاده ۹۵ رأی و برای آقای پاپی‌زاده ۸۳ رأی اعلام شد، درحالی‌که امروز رأی واقعی رنجبرزاده ۸۲ و رأی پاپی‌زاده هم ۸۲ اعلام شده تا مساوی شوند و با قرعه کار را تمام کنند! درحالی‌که آقای پاپی‌زاده باید عضو هیئت‌رییسه شود. از طرفی آرای آقای باقرزاده در صحن ۸۳ اعلام شد درحالی‌که در بازشماری دیروز که درحضور خودش انجام شد ۸۴ رأی بود اما امروز مجدداً آرای او را ۸۱ رأی اعلام کردند! انتخابات هیئت‌رئیسه با این وضعیت مخدوش است و باید مشخص شود چه کسی به هنگام شمارش آرای نمایندگان این تخلف را انجام داده است.»
آنطور که گفته شد، هشت‌نفر از نمایندگان شمارش‌کننده در روز رای‌گیری و دو عضو هیئت رئیسه سنی و رئیس مرکز حراست قوه مقننه در بازشماری آرا حضور داشتند.  تغییری در تعداد آرای نامزدهای رئیس مجلس مشاهده نشد. همچنین بازشماری آرای نامزدهای ناظران هیئت‌رئیسه نیز گرچه با تغییر تعداد آرای یکی از منتخبان همراه بود اما تغییری در ترکیب نظّار ایجاد نکرد و غلامرضا نوری‌قزلجه، علیرضا سلیمی و جلیل میرمحمدی‌میبدی که پیشتر اعلام شده بود، ناظران هیئت‌رئیسه هستند. در بازشماری مجدد آرا مشخص شد که دلیل اختلاف در تعداد آرای اعلامی، اشتباه نمایندگان شمارش‌کننده‌ در تجمیع بوده؛ به نحوی که آرای شمارش‌ شده در دو برگه، هنگام تجمیع دو بار محاسبه شده و باعث بروز این اختلاف شده است. آرای غلامرضا نوری‌قزلجه در بازشماری ۳۱رای کاهش پیدا کرد و به عدد ۸۹ رسید. آرای علیرضا سلیمی (۸۲) و جلیل میرمحمدی‌میبدی (۶۱) نیز صحیح شمارش شده و بدون تغییر ماند.
رسایی مقابل قالیباف
با این‌حال بگو مگو میان رسایی و قالیباف ادامه داشت. رسایی که سعی می‌کرد اینگونه القا کند قالیباف در این مسئله کوچک‌شماری می‌کند و با لحن خود تلاش در تخفیف اتفاق دارد بنا را بر انتقاد گذاشت و گفت: «در روز انتخابات هیات رئیسه اتفاق تلخی رخ داد و آرا منتخبان جا به جا شد و شما فرمودید اتفاق خاصی رخ نداده و فقط یک رای جا به جا شده است. این سخن به مانند این است که بگویند فقط ۳ هزارمیلیارد اختلاس شده و چیزی نیست.» نماینده تهران در مجلس افزود: «یک رای جا به جا نشده بلکه آرای نمایندگان جا به جا شده است و یکی یا ۲‌تا هم نبوده و بیش از ۴۰ رای جا به جا شده است. البته این موضوع به نمایندگان ارتباط ندارد. این اشکال به آقای بروجردی( هیات رئیسه سنی) هم وارد است و باید شما برای انتخاب نمایندگان اقدام می‌کردید و یک جریان خاص برای شمارش آرا انتخاب نمی شدند.»
قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر حمید رسایی گفت:« در موضوع برگزاری انتخابات هیات رئیسه من هم مانند جنابعالی روی یکی از صندلی‌ها نشسته بودم و هیچ مسئولیت قانونی در برگزاری این انتخابات نداشتم و رئیس محترم و هیأت رئیسه سنی طبق روال قانونی کار خود را انجام دادند.»
تهدید در مجلس دوازدهم
در دومین اختلاف تندروها با نمایندگان دیگر موضوع باسابقه اعتبارنامه‌ها موجب تنش و درگیری در مجلس شد. درگیری میان تاجگردون، سلیمی و شریعتی چنان بالا گرفت که گویا نمایندگان دیگر برای جلوگیری از برخورد فیزیکی وارد میدان شدند. دو گروه از نمایندگان در دو طرف دعوا وارد عمل شدند تا مسئله فعلا پایان یابد.
مسئله اعتبارنامه‌ها از چهارشنبه آغاز شد، زمانی که مالک شریعتی نماینده نزدیک به زاکانی در کنار ۶کاندیدای دیگر اعتراض به اعتبارنامه تاجگردون را رسما اعلام کردند، تاجگردون اما نه به سبک و سیاق آنها بلکه با نقل قولی از رهبر انقلاب پاسخ این طیف را داد. با این حال این موضوع به جلسه علنی پنج‌شنبه هم کشیده شد.
بررسی اعتبارنامه‌ها در صحن  با اعتراض به قالیباف آغاز شد، با اینکه برخی نمایندگان معتقد بودند اعتراضات باید در صحن بررسی شود و قالیباف تاکید داشت اعتراضات باید در شعب بررسی شود و در صحن دیگر جای اعتراضی وجود ندارد.
برخی نمایندگانی که خواستار رأی‌گیری اعتبارنامه منتخبان در صحن علنی بوده‌اند، به سکوی هیأت رئیسه هجوم آوردند که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی آب پاکی را روی دستشان ریخت و گفت که «دیگر نیازی به این کار نیست.اگر هم کسی به اعتبارنامه یکی از منتخبان اعتراضی داشته باید در شعبه مورد نظر مطرح می‌کرده و در صحن نه رأی‌گیری صورت می‌پذیرد و نه به اعتراضی رسیدگی می‌شود.»
علیرضا سلیمی نماینده تهران هم در اخطاری خطاب به رئیس مجلس گفت: «اعتبار نامه نمایندگان از مقولاتی نیست که به صورت مجموعه‌ای قرائت شود و سکوت و عبور کنیم. »
این اظهارات نماینده تهران پاسخ محمدباقر قالیباف را به همراه داشت که گفت: «در این زمینه ماده ۲۹ تکلیف را روشن کرده است؛ هرگونه اعتراض به اعتبارنامه‌ها باید در شعب بررسی شود و در شعبه یا تصویب یا رد می‌شود.»
نمی‌گذارم شب به خانه برسی!
البته حمید رسایی نماینده تهران هم با اشاره به درگیری لفظی تعدادی از نمایندگان در صحن مجلس در جایگاه هیأت رئیسه مجلس گفت: «الان در جایگاه هیأت رئیسه در حضور نمایندگان یک آقایی آقای شریعتی و سلیمی را تهدید کرده و گفته که نمی‌گذارم شب به خانه‌تان برسید؛ یعنی چه؟ اینجا کجاست؟ این موضوع باید رسیدگی شود.»
با وجود همه این درگیری‌ها و جو تنش‌زای صحن علنی مجلس اعتبارنامه‌های همه منتخبان مجلس دوازدهم و مشخصا غلامرضا تاج‌گردون تأیید شد و جدال‌ها و داد و بیدادهای مالک شریعتی نماینده نزدیک به زاکانی راه به جایی نبرد. جالب اینجا بود که حتی اعتراض به اعتبارنامه مالک شریعتی نیز در شعبه مورد بررسی صورت گرفته بود که بعد از پاسخ شورای نگهبان این اعتراض رد شده بود.
تصویب اعتبارنامه تاجگردون اما پایان ماجرا نبود و مالک شریعتی نماینده تهران در حاشیه جلسه علنی مجلس مدعی شده است:«رفتم بالا (جایگاه هیات رئیسه)که به هیات رئیسه اعتراص کنم که آقای تاجگردون من و آقای سلیمی را تهدید کرد. بنده اگر می‌ترسیدم این کار را شروع نمی‌کردم. این موضوع را دنبال می‌کنم چون حق نمایندگی و حق مردم است. حتما از این موضوع نمی‌گذرم. اگر شورای نگهبان کتبی اعلام کند مخلص قانون هستم اما این ماجرا بودار است و خلاف قانون اساسی و آئین نامه مجلس عمل شده است.»
اظهارات و جنجال‌های مالک شریعتی اما بعید است با آنچه در صحن و لابی مجلس صورت گرفت به پایان برسد چه آنکه او در توئیتر نیز به سرعت فعال شد و ادعاهایش دراینباره را تکرار کرد.
چهار سال پیش در مجلس یازدهم و زمانی که هنوز علیرضا زاکانی نماینده مجلس بود این مسیر اعتراض به تاجگردون طی شده بود، آن زمان اما در نهایت فشارها کارگر افتاد و اعتبارنامه تاجگردون با موافقت ۱۲۸ نماینده رد شد تا او به سرعت از قطار مجلس یازدهم پیاده شود. اما به فاصله چند ماه هم شورای نگهبان هم یکی از اعضای هیات رئیسه رد اعتبارنامه تاجگردون را یکی از اشتباهات آن مجلس عنوان کردند.
همان طیف این‌بار نیز تلاش کرده بودند که اعتبارنامه تاجگردون را  با لیدری مالک شریعتی زیر تیغ ببرند که نتیجه بخش نبود.
مالک شریعتی، نماینده تهران در مجلس دوازدهم، در شبکه اجتماعی ایکس، درباره تایید اعتبارنامه تاجگردون نوشت: «اجرای اصل 93 قانون اساسی و وصیت امام(ره) درباره اعتبارنامه‌ها عین متن است. اعتراض بیش از 100 صفحه‌ای ما (بانکات جدید) بدون استعلام کتبی از شورای نگهبان رسیدگی نشد. رفتم به رئیس تذکر دهم که تاجگردون به سلیمی گفت: تکه‌تکه‌ات می‌کنم و مرا هم تهدید کرد: نمی‌گذارم شب به خانه برسی.»
غلامرضا تاج‌گردون منتخب گچساران با انتشار ویدیویی از خود در صفحه اینستاگرامی‌اش گفت: «امروز بحث اعتبارنامه بنده در صحن علنی مطرح شد و اتفاقاتی افتاد که برای ساحت مقدس مجلس خوب نبود.رهبر انقلاب تاکید ویژه‌ای داشتند که مجلس با آرامش کار خود را شروع کند و از دعوای رسانه‌ای و مضر خوددادری کند.دوست نداشتم وارد مجادله شوم اما مطالبی در رسانه‌ها خواندم که مواردی به بنده منتسب کردند؛ اولا مردم بنده و اخلاق و رفتارم را می‌شناسند و مجلس هم می‌داند موضوع از چه قرار است.»با این حال محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم نیز در جواب به شریعتی نوشت: « ‌‎چه بد، ظاهرا این مدرسه بچه‌هاش بی‌تربیتند. با والدینتون باید صحبت کنیم که شما رو در مدرسه بهتری ثبت نام کنند.»