از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گفته‌های یک پژوهشگر توسعه از رنجی که اقتصاد کشور به آن دچار است

سقف شکسته ادعاهای دروغ و بی‌پایه

همدلی| یک پژوهشگر توسعه گفت: به دلیل ناتوانی نظام‌های تصمیم‌گیر اجرایی و تقنینی و ناتوانی از ایجاد اشتغال‌های مفید و فناورانه، عدم درک الزام حیاتی اقتصاد مقیاس در کشورهای توسعه‌نیافته برای رقابت در بازارهای بین‌المللی، با ایجاد رقابت مخرب از طریق کوتوله‌پروری، منابع حیاتی کشور و فرصت طلایی توسعه را تقریبا از دست داده‌ایم و فرصت اندکی برای ما باقیمانده است! به گزارش جماران «محمد بحرینیان» با تأکید بر اینکه به دلیل چند سده عقب افتادن از علوم و فنون در دنیا، آمار واردات و صادرات ما از 100سال پیش تاکنون، ابتذال در تصمیم‌گیری در بسیاری از دولت‌ها و نهایت بی‌برنامگی را نشان می‌دهد، تصریح کرد: به گمانم برای رؤسای‌جمهور و مسئولان ارشد کشور، آمار و حقایق به درستی تشریح نمی‌شود چون مسئولان و تصمیم‌گیران کشور، همواره به صورت یکطرفه صحبت می‌کنند و ما شاهد استفاده از دانش نخبگان و متخصصان واقعی در تصمیم‌گیری‌ها نیستیم و میان آنها بحثی صورت نمی‌گیرد تا روشن شود طرحی را که در مورد آن با شور و هیجان و نمایشی سخن می‌گویند نه تنها پیشران نیست، بلکه پسران نیز است!
وی با ارائه جداول آماری متعدد و شرح جزئیات آن، با تأکید بر اینکه بخش‌های مختلف ایران در وضعیت غیرقابل دفاعی هستند و ایران نقش بااهمیت و قابل توجهی را در تجارت جهانی ایفا نمی‌کند، گفت: در سال 2022 میلادی (1401)، سهم ایران از تجارت جهانی خجالت‌آور و فقط 23صدم درصد است. همچنین داده‌های 42ساله صادرات کالایی در جهان نشان می‌دهد سهم صادرات کالایی در جهان چند برابر سهم صادرات خدمات است و به طور میانگین، 80درصد صادرات جهانی را صادرات کالایی و 20درصد باقیمانده را صادرات خدماتی تشکیل می‌دهد. متأسفانه ما در کشور شاهد ادعاهای بی‌پایه و اساس، گویش‌ها و نمایش‌های دروغین و بزک واژه‌ها و اغواگری‌های سطحی برای اثبات موارد غیرواقعی هستیم.
حجم خام‌فروشی، به غیر از گریه و شرم چیز دیگری ندارد
این پژوهشگر توسعه با بیان اینکه حجم ارقام واردات و صادرات معدنی نیز شرم‌آور است، ابراز عقیده کرد: بازی با واژه‌ها و اغواگری‌های سطحی‌نگر این کشور را به بیچارگی کشانده است. می‌گویند که تجارت با اوراسیا 20درصد رشد کرده اما نمی‌گویند میزان تفکیک شده واردات و صادرات ما چقدر بوده یا چه کالایی را صادر و چه کالایی را وارد می‌کنیم! در بوق و کرنا دمیده می‌شود که معدن پیشران توسعه است اما درمی‌یابیم که سال 1402، واردات معدن و صنایع معدنی برابر 6 میلیارد و 765 میلیون دلار و به وزن 4 میلیون و 836 هزار تن بوده که در واقع ارزش متوسط هر تن واردات ما برابر با 1348 دلار است. از سوی دیگر، صادرات این بخش 13 میلیارد و 537 میلیون دلار و به وزن 63 میلیون و 966 هزار تن بوده که نشان می‌دهد هر تن صادرات ما 211 دلار ارزش داشته است!
بحرینیان افزود: این تفاوت فاحش در ارزش هر تن صادرات و واردات ما نشان می‌دهد که طی سال‌ها برنامه‌ریزی، تصمیمات درستی نگرفته‌ایم و اساس تجارت و صادرات ما را خام‌فروشی تشکیل می‌دهد، نه تولید واقعی و این موضوع به غیر از گریه و شرم چیز دیگری برای ما ندارد. موضوع خام‌فروشی بارها توسط مقامات رسمی کشور هم بیان شده و آخرین مورد آن توسط مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت مطرح شد که گفت بیش از ۸۵درصد صادرات ایران در دو گروه کالایی محصولات نفت پایه و محصولات معدنی است که ایده‌آل نیست. با این حال نمی‌دانیم که چرا برخی این موارد شرم‌آور را در بوق و کرنا کرده و افتخار می‌کنند و آن را دستاورد خود می‌دانند!
خام‌فروشی تنها هنر برای اداره کشور شده است
این صنعتگر با بیان اینکه متأسفانه به جز چند دوره محدود که همان چند دوره محدود هم به داد این کشور رسیده، صادرات نفت و خام‌فروشی تنها هنر و راه‌حل برای اداره کشور شده و بسیار نگران‌کننده است که حتی محیط‌زیست را هم برای خام‌فروشی به نابودی کشاندند، خاطرنشان کرد: طبق گفته مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در 15 آبان 1396، خشک کردن تالاب هورالعظیم برای رسیدن به تولید نفت روش اشتباهی بود و همچنین طبق اظهارات وزیر نفت، برخورداری هورالعظیم از آب مهم‌تر از نفت است.