مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بازار

افزایش انتظارات تورمی در کشور
 یک کارشناس اقتصادی معتقد است که با حراج‌های جدید، بانک مرکزی دلار ۵۹هزار تومانی شمش طلا و ۹۰هزار تومانی ربع سکه را راسا به رسمیت شناخت.
«حسین محمودی‌اصل» کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌گوید: تصمیمات بانک مرکزی و انتشار اوراق ۳۰درصدی خلاف سیاست‌های اقتصادی کشور در زمینه کنترل نقدینگی، تورم، عبور از رکود و رشد تولید و صادرات است.
وی می‌افزاید: انتشار اوراق ۳۰درصدی براساس گزارش‌های بانک‌ها فقط باعث انتقال منابع از یک حساب سپرده با سود کمتر به یک حساب با سود بیشتر شده و خلق پول در سررسید بیشتر و بیشتر خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: اجرای یک‌سری سیاست‌ها با نسخه صرفا خارجی بدون لحاظ تفاوت‌ها، وضعیت اقتصاد کشور و بومی‌سازی آن، آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد می‌کند.
محمودی‌اصل عنوان می‌کند: در سایر کشورها به دلیل نبود سیاست‌های تثبیتی و دستوری، سود تولید گاه چند برابر نرخ بهره و تسهیلات است بنابراین افزایش نرخ بهره می‌تواند تا حدودی به کنترل تورم منتهی شود. این در حالی است که در کشور ما وقتی نرخ سود و نرخ تسهیلات دو برابر حاشیه سود تولید است، این تصمیم خیانت به تولید و زمین‌گیر کردن آن است و این اقدام ضمن افزایش انتظارات تورمی، هدایت نقدینگی به بازار طلا و ارز، رکود و کاهش تولید و صادرات را در پی دارد.این کارشناس اقتصادی در ادامه می‌گوید: با وجود توصیه‌ها، بانک مرکزی به جای تمرکز بر وظایف کارساز و سیاست‌گذاری درست، با تصمیمات غلط خود ضمن ایجاد رانت، باعث تراز بازرگانی (بدون نفت) بیش از ۱۴ میلیارد دلاری در ۱۰ ماهه شده که یک رکود تجربه نشده است و روزبه‌روز صادرات را کاهشی می‌کند.محمودی‌اصل می‌افزاید: متوقف کردن عرضه سکه در بورس کالا و ایجاد سامانه‌های جدید با تاخیر چند ماهه در جهت بنگاه‌داری مشکوک و همچنین متوقف کردن عرضه اوراق طلا در بورس کالا و انتقال به بازار غیرشفاف و غیررقابتی مرکز مبادلات طلا، غیرکارشناسی و آسیب‌زا بود.وی تصریح می‌کند: بانک مرکزی راسا با عرضه شمش طلا و سکه، دلار ۵۹هزار تومانی شمش طلا و دلار بالای ۹۰هزار تومانی ربع سکه را به رسمیت شناخت و انتظارات تورمی را دامن زد و به‌جای دلارزدایی، دلارزایی کرد.این کارشناس اقتصادی عنوان می‌کند: اقدامات بانک مرکزی در انتشار اوراق با سود غیرمعقول و آسیب غیرقابل جبران به تولید باید متوقف شود و عقلانیت به این حوزه بازگردد.

قیمت بادمجان در کشور دو برابر شد
طبق تازه‌ترین گزارش مرکز آمار، متوسط قیمت برخی محصولات کشاورزی مثل بادمجان در پاییز سال جاری 100درصد نسبت به پاییز سال قبل افزایش یافته است. این افزایش برای خربزه و گوجه فرنگی نیز حدودا 60 درصد برآورد شده است.به گزارش اکوایران، گزارش مرکز آمار درباره قیمت سرخرمن محصولات کشاورزی نشان می‌دهد که قیمت این محصولات سر زمین و پیش از رسیدن به بازار مصرف چند درصد تغییر کرده است. تازه‌ترین آماری که از این شاخص منتشر شده نشان می‌دهد که در پاییز امسال، از میان 7 محصول جالیزی، متوسط قیمت بادمجان بیشتر از سایر محصولات نسبت به پاییز سال قبل افزایش یافته است. در مقابل، کمترین افزایش قیمت مربوط به هندوانه بوده است. همچنین متوسط قیمت سیب‌زمینی نیز در پاییز 1402 نسبت به پاییز 1401 بیش از 30درصد ارزان‌تر شده است.طبق این گزارش، قیمت هر کیلو بادمجان در مبدا تولید در پاییز سال گذشته به ازای هر کیلو 4 هزار و 700 تومان بوده و در پاییز امسال به 9 هزار و 500 تومان رسیده یعنی قیمت هر کیلوگرم بادمجان سر زمین به طور متوسط 100.4درصد افزایش یافته است. پس از این محصول، دومین افزایش قیمت بالا مربوط 67.8درصد بوده که مربوط به خربزه است و پس از آن گوجه فرنگی قرار گرفته که افزایش قیمت 60.6درصدی را تجربه کرده است.

علی‌آبادی: امیدوارم خودرو گران نشود
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار امیدواری می‌کند که خودرو دوباره گران نشود.
عباس علی‌آبادی در پاسخ به سوال ایلنا درباره احتمال گرانی خودرو در سال آینده گفت: امیدوارم گران نشود. من طرفدار گرانی نیستم و آنچه باعث گرانی کاذب شده بر هم خوردن تعادل میان عرصه و تقاضاست. ما باید بر تقویت عرضه تمرکز کنیم و تولید را تقویت کنیم تا قیمت کاهش می‌یابد. بنابراین تمام تلاش بر تقویت عرضه است.
وی از عرضه یک خودروی اقتصادی در سال آینده خبر داد و گفت: در تلاشیم یک مدل استاندارد اما با آپشن‌های قابل قبول تولید کنیم تا در سال آینده توسط خودروسازان عرضه شود.