مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در نهمین کنگره راهبردی نفت و نیرو اعلام شد

هنوز برای توسعه زمان داریم

همدلی| گروه اقتصاد: یک کارشناس اقتصادی می‌گوید: اقتصاد با صنعت رشد می‌کند اما موجودی سرمایه صنعت از سال ۹۶ منفی شده و به عبارت دیگر، موتور رشد اقتصادی ایران خاموش شده است.«مسعود نیلی» در نهمین کنگره راهبردی نفت و نیرو با بیان اینکه سال‌هاست در تامین مالی برای سرمایه‌گذاری در حوزه نفت مشکل داریم، اظهار داشت: در حکمرانی کشورهای نفتی، تناقض وجود دارد و نحوه حل این تناقض سرنوشت نفت و گاز را رقم می‌زند. دولت و حکمرانی در این کشورها مثل تمام دنیا نیست که خدمات عمومی ارائه دهد. دولت در همه جای دنیا مالیات می‌گیرد و خدمات ارائه می‌دهد و اصولا ماهیت کار دولت تجاری نیست اما در کشورهای نفتی بخش تولید در اختیار و انحصار دولت است و نفت را با هزینه پایین، تولید و در ارزش بالاتر عرضه می‌کند.
وی با بیان اینکه دولت در ایران بر بازار تولید، عرضه و صادرات نفت سلطه دارد، افزود: دولت ۱۴.۵درصد پول فروش نفت را به شرکت ملی نفت می‌دهد و مابقی خرج مصارف دیگر می‌شود ولی هر قدر قیمت و درآمد نفت نوسان داشته باشد، نوسانات متوجه شرکت ملی نفت خواهد شد. بنابراین، این شرکت نمی‌تواند برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشد. ضمنا از زمان تحریم، نوسانات میزان صادرات هم به آن اضافه شده که به نوسان بزرگتری منجر شده است.
نیلی با بیان اینکه کل عدد صادرات نفت کوچک شده، افزود: از این میزان نیز عدد کوچکی به خود نفت می‌رسد طوری‌که شرکت ملی نفت بدهکارترین شرکت دولتی در ایران شده که این فاجعه است. این اتفاق نتیجه ناکارآمدی شرکت ملی نفت نیست بلکه محیط کسب و کار این عملکرد را رقم زده و اگر این روند ادامه پیدا کند ما به یک کشور غیرنفتی تبدیل می‌شویم.
برخی‌ها در پی فسادهای بزرگ در قراردادهای نفتی هستند
در ادامه این کنگره، وزیر سابق نفت اظهار داشت: برخی دنبال این هستند که با ظاهر خیرخواهانه در اذهان ما تاثیر بگذارند و روش‌هایی برای قراردادها پیشنهاد کنند که به جایگاه شرکت نفت خدشه وارد کنند و به فسادهای بزرگی دامن بزنند. نگرانم و باید تذکر دهیم که این اتفاق نیفتد.
بیژن نامدار زنگنه اظهار داشت: در گزارش‌های جهانی عنوان شده که تا سال ۲۰۴۰ انرژی‌های فسیلی نقش غالب را دارند اما واضح است که به لحاظ درصد روند رو به کاهشی دارند. معتقدم عصر نفت با پایان نفت به پایان نمی‌رسد همان گونه که عصر سنگ با پایان سنگ تمام نشد بلکه با توسعه تکنولوژی به پایان رسید.
وی گفت: اگر به روند کنونی تولید ادامه دهیم نزدیک ۱۰۰ سال نفت داریم و همچنین برای ۲۷۰ سال هم ذخایر گازی داریم. با این حال زمان ما کوتاه است بنابراین باید با سرعت نفت تولید کنیم و به بالاترین ظرفیت ممکن برسیم.
تولید نفت در ایران ۷۲ دلار سود دارد
زنگنه بیان داشت: حداکثر قیمت تمام‌شده هر بشکه نفت در ایران زیر ۸ دلار است لذا ۷۲ دلار سود بادآورده از هر بشکه نفت خواهیم داشت. هیچ کالایی در دنیا به این شکل نیست، بنابراین اگر درست نگاه کنیم منابع عظیمی برای ما وجود دارد. ما ۱۵۰ میلیارد بشکه نفت باقیمانده داریم که می‌توانیم به تولید ۷ میلیون بشکه در روز برسیم. آمریکا کلا ۶۰ میلیارد ذخیره بشکه نفت دارد اما ۱۲ میلیون بشکه تولید می‌کند.
وی با تاکید بر اینکه به راحتی و در مدت زمان ۵ تا ۶ سال می‌توانیم به ظرفیت تولید ۷ میلیون بشکه در روز برسیم، گفت: هیچ بخشی در اقتصاد ایران مثل نفت قابلیت جذب سرمایه و منابع خارجی را ندارد. برای افزایش ۳.۵ میلیون بشکه ظرفیت کمتر از ۷۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز است. اگر روزی یک بشکه اضافه تولید شود در سال ۳۶۵ بشکه خواهد شد و از فروش آن ۲۵هزار دلار درآمد کسب می‌شود در حالی‌که رقم سرمایه‌گذاری به ۲۰هزار دلار هم نمی‌رسد.