مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


عضو مجمع تشخیص مصلحت هشدار داد:

سرایت فساد به نخبگان و...

همدلی| همایش سراسری دیده‌بان شفافیت و عدالت با عنوان مبارزه با فساد مشارکت مردم و افزایش اعتماد صبح روز پنج‌شنبه (۱۷ اسفند) برگزار شد.
به گزارش جماران؛ «احمد توکلی» عضو مجمع تشخیص مسلحت با بیان در کشور مشکلات بسیار جدی داریم و خطرناک‌ترین آن یاس است، گفت: حق نداریم مایوس شویم و باید از کسانی که در این وانفسای کشور بدون چشمداشت، از خود هزینه می‌کنند و برای مبارزه با فساد تلاش دارند، تشکر کرد.
وی با بیان اینکه فساد در ادبیات اقتصاد سیاسی ابتدا فردی و اتفاقی است و فرد با ترس و لرز انجام می‌دهد و همه از عواقب آن می‌ترسند، توضیح داد: در مرحله بعد فساد سیستمی و شبکه‌ای و بعد قانونی و سرانجام فساد در مرحله تسخیر دولت یا نخبگان قرار می‌گیرد. وقتی دستگاه‌های مسئول مبارزه با فساد، خودشان به درجاتی آلوده می‌شوند، فساد سیستمی است. وقتی سیستمی فاسد است از خود دفاع نمی‌کند و در واقع وقتی دستگاهی فاسد است نمی‌تواند از کشورش دفاع کند.رئیس هیئت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت ادامه داد: بعد از این مرحله سازمان‌ها جدا جدا دچار فساد سیستمی می‌شوند و با یکدیگر پیوند می‌خورند و شبکه‌ای از سازمان‌های فاسد ایجاد می‌شود. مرحله بعد فساد تشکیلاتی است که در آن نه تنها خود سیستم آلوده است بلکه با سیستم‌های دیگر پیوند می‌خورد. در نتیجه وقتی یک فرد از یک بیمارستان انتقاد می‌کند، می‌بیند که مثلاً از وزارت بهداشت و درمان یا سازمان غذا و دارو علیه او بیانیه می‌دهند یعنی اینها شبکه هستند.
توکلی گفت: در واقع فساد قانونی این است و مفسدان با به‌کارگیری شبکه، در نهادهای حساس و نفوذ در مجاری تصمیم‌گیری کشور، فرایندهای فسادزا را قانونی می‌کنند. کار با تخصیص منابع و مناصب انجام می‌شود و تخصیص منابع و مناصب به ناحق انجام می‌شود.
به گفته توکلی، اوایل این مسأله نبود ولی این اواخر ایجاد شده و پای آن هم می‌ایستند. عده‌ای قانون را برای فاسد کردن سیستم به‌کار می‌گیرند. در این مرحله، کار مقابله با فساد سخت است چرا که به ضدیت با قانون متهم می‌شوید. اینکه تلاش شود تصمیم‌گیران را قانع کنیم که دارید بازی می‌خورید، کار آسانی نیست.
رئیس هیئت مدیره دیدبان شفافیت و عدالت اضافه کرد: از آن بدتر تسخیر نخبگان یا تسخیر دولت است یعنی دولتی‌ها مسخر می‌شوند. مسخر کردن هم راه‌های مختلف دارد و این مرحله تقریباً مرحله آخر است و ما اکنون وارد آن شده‌ایم. در این مرحله افراد زیادی مماشات می‌کنند به خاطر اینکه تحت تاثیر سلطه مفسدان هستند. در این مرحله دیگر سیستم از خود دفاع نمی‌کند. بعد به جایی می‌رسد که خوبان کارهای بد می‌کنند. در این صورت کار با حوزه‌های رسمی دیگر جواب نمی‌دهد.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه برای خنثی‌سازی فساد باید از مجاری قانون‌گذاری وارد شد، خاطرنشان کرد: وقتی می‌گوییم سیستم و دولت تسخیر شده به معنای این است که اگر سر و صدا راه بیندازیم، دعوا کنیم و هر جا برویم شبکه اجازه نمی‌دهد. راه‌حل در اینجا مبارزه گوشه‌ای است یعنی یک پرونده را شروع می‌کنیم و تا انتها پیگیری می‌کنیم بعد سراغ مرحله دیگر می‌رویم. اگر این کار را نکنیم آنها ما را می‌زنند. ما اکنون در این شرایط هستیم. کارمان سخت است و همه سرمایه‌ها را باید وارد میدان کنیم.
وی تاکید کرد: باید به فکر سازماندهی باشیم و تلاش کنیم مشارکت مردم ایجاد شود. بزرگترین سرمایه ما یک حقیقت است و آن این است که خدا در مبارزه با فساد بی‌طرف نیست. در جایی ممکن است هیچ کاری نکرده باشیم اما آبرومند می‌شویم و حرفمان پیش می‌رود. خدا همه را خدمتگزاران آن بیچاره‌هایی قرار دهد که جز خدا کسی را ندارند. در کشور ما عده‌ای هستند که آبرویشان را می‌برند اما کسی به داد آنها نمی‌رسد. بینوایی و بینوایان بیشتر شده‌اند. بترسید که این افراد با شما مفسدان طرف شوند.