مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


یک اقتصاد دان دلایل ناترازی بانک‌ها و مشکلات خودروسازان را برشمرد

دولت در مظان اتهام

همدلی| یک کارشناس اقتصادی می‌گوید: تا وقتی تورم به زیر 10 و 5درصد نرسد، نمی‌توانیم ادعا کنیم که توفیقی در زمینه کاهش تورم داشته‌ایم.
به گزارش همدلی، «علی سعدوندی» کارشناس بانکی در برنامه اقتصادی پایش گفت: اگر اقدام به خلق پول بدون پشتوانه و کسری بودجه شدید داشته باشید، قطعاً در بلندمدت نمی‌توانید تورم را کنترل کنید. بانک مرکزی سیاست نسبتاً درستی در پیش گرفته و روی کنترل نقدینگی تاکید کرده اما نه فقط نقدینگی، بلکه باید آزادسازی پول، پایه پولی، کسری بودجه و ناترازی بانک‌ها را هم کنترل کرد. بانک مرکزی در کنترل بقیه موارد غیر از نقدینگی توفیقی نداشته است.
به گفته وی، در بیش از ۱۸۰ کشور جهان تورم به خوبی کنترل شده و کنترل تورم کار شاقی نیست اما برخی اصول را باید در نظر بگیریم که به این هدف برسیم.
سعدوندی در مورد ناترازی بانک‌ها، دولت را مقصر دانست و گفت: همان‌طور که در خودروسازی‌ها سهم دولت کم است اما حرف آخر را خودش می‌زند و دولت حاضر نیست از مدیریت و تصاحب این شرکت‌ها بگذرد، در مورد نظام بانکی هم همین اتفاق افتاده است. تمام اعضای هیأت مدیره بانک‌ها باید به دولت پاسخگو باشند. بانک‌ها در دنیا وقتی سپرده‌ها را جذب می‌کنند، وظیفه امانی دارند نسبت به مردم و مالکان بانک. اخلاق حرفه‌ای در نظام بانکی بسیار مهم است. اگر از اعضای هیأت مدیره بانک‌های خصوصی بپرسیم که نسبت به حفظ ارزش پول ملی حساسیت دارید یا سودآوری بانک خودتان، می‌گویند سودآوری بانک خودمان. این سیستم باید اصلاح شود.
وی می‌گوید: بانکی در کشور داشتیم که الان هم وضعش تغییری نکرده. از ۱۰۰ تومان وامی که داده ۹۲ تومان آن برنگشته و این در کل بانکداری جهان بی‌سابقه است. یک روزی باید به این موضوع رسیدگی شود. بانک‌های کاملاً ناتراز داریم. اینکه بانک مرکزی با چند مؤسسه کوچک مالی و اعتباری برخورد کرده باشد را نمی‌توان گفت برخورد با بانک‌های متخلف. بانک مرکزی بانک‌های ناتراز را روی چشمش می‌گذارد. در دنیا بانک‌ها از ناظر بانکی هراس دارند، نه اینکه رفیق باشند و شام و ناهارشان با هم باشند. ناظر بانکی باید اخطار و هشدار بدهد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، در حوزه نظارت در بانک‌ها بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم. راه کنترل تورم رفع ناترازی بانک‌هاست که بانک مرکزی اصلاً به این قسمت توجهی نکرده است.
سعدوندی درباره بودجه دولت هم گفت: یک توصیه به نمایندگان جدید مجلس دارم. مجلس ما سالیان سال آن‌چنان را آن‌چنانی‌تر کرد یعنی در خود دولت سعی می‌شد که مسأله کسری بودجه کنترل شود اما وقتی به مجلس آمد بدتر شد. البته در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ خود دولت کسری بودجه را افزایش داد و اینها خبط‌های بزرگی بود که در زمینه سیاست‌های بودجه‌ای صورت گرفته اما به طور کلی ساختار کلی بررسی بودجه در مجلس به نحوی است که کسری بودجه را تشدید می‌کند. مجلس ما منطقه‌ای نگاه می‌کند و باید ساختار تغییر کند. در برخی کشورها دولت بودجه را به مجلس می‌دهد و مجلس نمی‌تواند دخل و تصرف کند. اگر ساختار تصویب بودجه تغییر کند، تأثیر مثبتی خواهد داشت.