از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


چشم انداز

آخرین تلاش‌های مینجیگران جنگ غزه
درحالی که جنگ غزه همچنان جریان دارد و پیش‌بینی تقابل احتمالی آمریکا و ایران نیز وضعیت را شکننده‌تر کرده است، نخست‌وزیر قطر و وزیر خارجه آمریکا پس از نشست پسین پاریس، می‌گویند که برای برقراری یک آتش‌بس دیگر، «پیشرفت خوبی» به دست آمده و «امید واقعی» برای دست‌یافتن به این آتش‌بس به وجود آمده است. درحالی که میانجی‌گران بین‌المللی درتلاش یافتن راهی برای جلوگیری از گسترش و پایان جنگ جاری اسرائیل-حماس هستند، نیروهای اسرائیل در اقدامی تازه، بخشی از نیروهای خود را از غزه به سوی مرز لبنان برده تا برای حمله احتمالی حزب‌الله، آماده باشد. جایی که از شروع جنگ جاری تاکنون، گواه حملات روزانه دو طرف بوده است.
این‌روزها در غزه اما جنگ، بیشتر در شهر خان‌یونس متمرکز است. جایی که نیروهای اسرائیلی می‌گویند، شهر را محاصره کرده و درحال هدف قرار دادن مراکز حماس هستند.
به گزارش فرانس پرس، در میان این شکننده‌گی وضعیت، حمله اخیر گروه‌های  مقاومت به نظامیان آمریکایی و وعده واشنگتن برای تلافی آن، شعله نزاع کنونی را بیشتر کرده است.
حالا در میان این موج از ناامیدی و شکنندگی، گویا گفت‌وگوهای اخیر پاریس که در آن مقام‌های ارشد آمریکا، قطر، مصر و اسرائیل شرکت کرده بودند، روزنه‌ی امیدی برای توقف موقت جنگ جاری باز کرده است.
شیخ محمد بن‌عبدالرحمان الثانی، نخست‌وزیر قطر که در نشست پاریس حضور داشته است، می‌گوید که «پیشرف‌های خوبی» در زمینه آتش‌بسی دیگر به دست آمده و طرف‌ها «امیدوار هستند تا این پیشنهاد را به حماس انتقال داده و آنان را به نقطه‌ای برسانند که به‌گونه مثبت و سازنده در روند سهم بگیرند.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز خبر از «کار سازنده و مهم» می‌دهد و در مورد برقراری احتمالی یک آتش‌بس دیگر در منطقه می‌گوید «امید واقعی رو به جلو» به‌وجود آمده است.
تلاش‌ها برای پایان جنگ درحالی قوت گرفته که در نتیجه این درگیری‌های سه ماهه، صدها هزار فلسطینی آواره‌شده در غزه به کمک‌های کمیاب نهادهای بین‌المللی چون «انروا» که اخیرا با تعلیق بودجه از سوی ١٢ کشور ازجمله آمریکا و آلمان روبه‌رو شده، وابسته هستند.

10 سال زندان برای عمران‌ خان
و وزیر امور خارجه پیشین پاکستان
به گزارش خبرگزاری فرانسه، عمران‌ خان، نخست وزیر پیشین پاکستان که در سال ۲۰۲۲ از سمت نخست‌وزیری برکنار شده بود، روز سه‌شنبه ۳۰ ژانویه، به جرم افشای اسناد محرمانه این کشور به ۱۰ سال زندان محکوم شد.شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه سابق پاکستان که مرد شماره دو حزب تاسیس شده از سوی عمران خان، یعنی «حزب تحریک انصاف پاکستان» به شمار می‌رفت نیز به تحمل ۱۰ سال حبس محکوم شد.  
خبر محکومیت عمران‌ خان و شاه محمود قریشی در حالی منتشر می‌شود که قرار است انتخابات پارلمانی و ایالتی پاکستان تا کمتر از دو هفتۀ آینده برگزار شود. حزب عمران‌ خان پیش از برگزاری این انتخابات به تقلب و سرکوب متهم شده بود.  

نشست کابل؛ تاکید ایران بر حکومت «بدون تبعیض» در افعانستان
کابل دوشنبه این هفته میزبان نشستی با حضور نمایندگان کشورهای روسیه، چین، پاکستان و ایران بود. نماینده ایران در این نشست بر «حکمرانی بدون تبعیض» در افغانستان و «حسن همجواری» با همسایگان تاکید کرد. وزیر امور خارجه حکومت طالبان نیز در این نشست با تعیین نماینده ویژه از سوی دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان مخالفت کرد.
حسن کاظمی قمی، نماینده رئیس جمهور ایران در امور افغانستان در سخنرانی خود در این نشست که «ابتکار همکاری منطقه‌ای افعانستان» نام دارد، تاکید کرد که از نگاه جمهوری اسلامی ایران، «حکمرانی بدون تبعیض در داخل و حُسن همجواری و همزیستی با همسایه (...) دو مولفۀ اساسی» است.کاظمی قمی در این نشست به میزبانی وزارت امور خارجه طالبان برگزار شد، افزود:  اتحاذ اعلامیه‌ای با در نظر گرفتن این دو مولفه با استقبال منطقه و فرامنطقه روبرو خواهد شد. نماینده‌ی رئیس جمهور ایران پیش از این با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این نشست به پیشنهاد ایران در اجلاس «فرمت مسکو» در شهر کازان روسیه و به دعوت طالبان برگزار شده است. او چند روز پیش گفته بود که این نشست «تحرک دیپلماتیک شایان توجهی» خواهد بود.به گزارش “اطلاعات روز”، امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در ابتدای این نشست با تعیین نماینده‌ی ویژه از سوی دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان مخالفت کرد و تاکید کرد که با وجود یوناما نیازی به تعیین نماینده ویژه نیست. او گفت که طرح‌های این سازمان جز جنگ و بی‌ثباتی نتیجه‌ای نداشته است.متقی همچنین خواستار احترام کشورها به مدل حکومت‌داری طالبان نیز شد. او افزود: «امارت اسلامی افغانستان به منافع، انتخاب‌ها، ساختارهای حکومتی و مدل‌های توسعه دیگران احترام دارد و در مقابل از دیگران نیز توقع دارد که به منافع، انتخاب‌ها، مدل‌های حکومت‌داری و توسعه افغانستان احترام بگذارد.»طالبان از زمان بازگشت به قدرت در اوت ۲۰۲۱، قوانین شریعت اسلامی را در افغانستان اعمال می‌کند. این گروه زنان و دختران را تقریبا به طور کامل از عرصه‌های اجتماعی حذف کرده و دختران را از حق تحصیل محروم کرده‌اند. طالبان در زمینه‌های دیگر به ویژه برای رسانه‌ها نیز محدودیت‌های زیادی اعمال کرده‌اند.