از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بیشترین فشار تورمی اجاره‎‌بها به این طبقه تحمیل شد

تجربه تلخ خانواده‌های فقیر

همدلی| داده‌های اجاره‌بهای احتسابی یعنی اجاره‌بها از دید صاحبخانه در سال گذشته نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه اجاره‌بها به بیشترین حد خود در پنج سال گذشته رسیده و کم‌هزینه‌ترین خانوارها تورم بیشتری را در اجاره مسکن نسبت به پرهزینه‌ترین خانوارها داشته‌اند.
به گزارش اکوایران، هزینه‌های مسکن بخش قابل توجهی از مجموع هزینه‌های خانوار را در ایران تشکیل می‌دهد. آخرین آمار مربوط به درآمد و هزینه خانوارها به تفکیک دهک‌های هزینه‌ای در سال 1401 منتشر شده است. مطابق اعداد بودجه خانوار متوسط هزینه‌ای که یک خانوار شهری در ایران در سال گذشته برای اجاره مسکن پرداخته برابر با 43 میلیون و 616هزار تومان در سال بوده است.
در این گزارش ارزش اجاره احتسابی مسکن در میان دهک‌ها در سال گذشته بررسی شده است. مطابق این بررسی با افزایش درآمد خانوارها هزینه‌ بیشتری صرف مسکن شده است. همچنین رشد نقطه به نقطه اجاره‌بهای مسکن در این سال یعنی تغییرات آن نسبت به سال قبل از سال 1397 حاکی از این است که این هزینه به طور کلی افزایش یافته اما افزایش آن برای خانوارهای کم‌برخوردار بیش از افزایش آن برای خانوارهای برخوردارتر بوده و این یعنی تورم اجاره مسکن را کم‌برخوردارها بیشتر حس کرده‌اند.مطابق ارقام بودجه خانوار در سال 1401 خانوارهای دهک اول کمترین هزینه را برای اجاره مسکن و خانوارهای دهک دهم بیشترین هزینه را برای اجاره مسکن پرداخته‌اند و هرچه دهک خانوار بالاتر بوده هزینه‌ای که برای مسکن پرداخته بیشتر بوده است. کمترین هزینه سالانه برای اجاره‌بهای مسکن را خانوارهای شهری دهک اول برابر با 13 میلیون و 163هزار تومان و بیشترین آن را خانوارهای دهک دهم به مبلغ 116 میلیون و 420هزار تومان پرداخته‌اند.اما افزایش هزینه اجاره مسکن را نیز که در سال‌های اخیر پررنگ‌تر شده می‌توان از این آمار بررسی کرد. مطابق این گزارش از سال 1398 تورم نقطه به نقطه اجاره‌بهای مسکن برای دهک‌ اولی‌ها شدیدتر از دهک دهمی‌ها بوده است.داده‌ها نشان می‌دهند تورم اجاره‌بهای مسکن یعنی تغییرات هزینه آن در یک سال نسبت به سال قبل در پنج سال اخیر با سرعت بیشترین افزایش یافته طوری‌که برای تمام خانوارهای شهری از 25.1درصد در سال 1397 به 58.6درصد در سال 1401 رسیده است. از سوی دیگر بررسی تورم اجاره‌بها به تفکیک دهک‌ها نشان می‌دهد خانوارهای دهک‌اول که پایین‌ترین وضعیت رفاهی را دارند از سال 1398 تورم بیشتری را در این رابطه نسبت به خانوارهای دهک دهم تجربه کرده‌اند طوری‌که در سال 1401 تورم اجاره‌بهای مسکن در دهک اول 54.9درصد و در دهک دهک برابر با 58.6درصد بوده است. با این حال در فاصله سال 1400 تا 1401 سرعت رشد تورم اجاره‌بها برای دهک دهم بیش از دهک اول بوده است.بنابراین می‌توان جمع‌بندی کرد در سال گذشته رشد تورم اجاره‌بهای مسکن به بیشترین حد در پنج سال گذشته رسیده و در این میان کم‌برخوردارترین خانوارها رشد بیشتری را در قیمت اجاره نسبت به برخوردارترین خانوارها حس کرده‌اند.