از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش «همدلی» از واکنش مسئولان در خصوص آتش سوزی بیمارستان گاندی:

به‌خیرگذشت....!!!

همدلی| گروه  اجتماعی: عصر روز پنجشنبه بار دیگر بیمارستانی در پایتخت دچار حریق شد تا دوباره نشان دهد که صحبت‌‌های مسئولان در مورد ایمن سازی ساختمانی عمومی شعاری بیش نیست!
بعد از حوادث آتش سوزی در بیمارستان‌‌های سینا اطهر و تجریش، روزعصر پنجشنبه، سازمان آتش نشانی خبر از وقوع آتشی مجدد در یکی از بیمارستان‌‌های دیگر تهران داد. آتشی که اینبار به دامن بیمارستان گاندی افتاده بود.
حادثه‌ای که گرچه خسارت جانی به دنبال نداشت اما، بار دیگر هشداری بود برای بی توجهی نسبت به ساختمان‌‌های نا ایمن و بخصوص سازه‌‌های عمومی مانند دانشگاه‌ها و بیمارستان‌‌های کشور.
بعد از هشدارها!
همین تابستان امسال بود که غلامعباس ترکی؛ معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور از تشکیل پرونده قضایی برای هر یک از ساختمان‌های ناایمن در دادستانی تهران خبر داد و گفت: انتشار اسامی این ساختمان‌ها به صورت شفاف و با ذکر موارد ناایمنی از نظر دادستانی منع قانونی ندارد.
وی گفت: تعداد ساختمان‌های ناایمن از نظر نقص اطفای حریق و مسئولیت آتش‌نشانی از 129 فقره به 93 ساختمان کاهش یافته و برای هر یک از این ساختمان‌ها هم در دادستانی تهران پرونده تشکیل شده است و اقدامات قضایی با همکاری سازمان پیشگیری و مدیریت شهرداری تهران و سازمان آتش نشانی در جریان است.
گرچه بعدها اعلام شد که تعداد این لیست به 75 ساختمان ماهش پیدا کرده ولی، در لیست اعلامی ساختمان‌های ناایمن تهران نام ۶ بیمارستان بزرگ و قدیمی و برخی مراکز کوچکتر درمانی به چشم می‌خورد که سال تاسیس برخی از آن‌ها به جنگ جهانی دوم بازمی‌گردد.
بیمارستان حضرت رسول اکرم واقع در خیابان ستارخان، بیمارستان امام خمینی(ره) واقع در بلوار کشاورز، بیمارستان لولاگر واقع در خیابان خوش جنوبی، بیمارستان طرفه واقع در میدان بهارستان، بیمارستان سینا واقع در خیابان امام خمینی، بیمارستان بوعلی واقع در میدان امام حسین، بیمارستان شهدای یافت آباد و درمانگاه سلیم واقع در محله علی آباد از جمله همین بیمارستان‌ها و مراکز درمانی هستند.
اما شاید صادقانه ترین اظهار نظر در این خصوص را معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران داشته که گفته است: برای ایمن سازی بیمارستان‌ها نمی‌توانیم آن‌ها را تعطیل کنیم، مردم به خدمات درمانی احتیاج دارند و ایمن سازی مراکز درمانی به زمان احتیاج دارد. مراکز درمانی باید به فعالیت خود ادامه دهند و هم‌زمان موضوع ایمن سازی را انجام دهند.»
کامران عبدولی در ادامه افزود: «برای اینکه به مراکز درمانی کمک کنیم، ایمن سازی آن‌ها را فازبندی کردیم و متناسب با هر فاز مجوز فعالیت موقت به آن‌ها می‌دهیم کاری که در گذشته سابقه نداشته است. برخی از مراکز درمانی فاز دوم و سوم ایمن سازی را انجام داده اند و برخی دیگر هنوز در فاز اول ایمن سازی هستند.»
خلاف جریان آب
حالا بعد از چند ماه، وقوع حادثه‌ای مشابه در بیمارستان گاندی نشان داد که حتی اعلام اسامی این بیمارستان‌‌های ناایمن هم نتوانسته تاثیری روی ایمن سازی آنها داشته باشد!
با اینکه ساختمان بیمارستان گاندی جزو ساختمان‌های ناایمن تهران نبود؛ اما نباید فراموش کرد که ۵ اخطاریه آتش نشانی داشته است، البته بنابر اعلام مسئولان شهری، تهران ۱۲۹ ساختمان ناایمن با درجه بحرانی دارد که با پیگیری‌های انجام شده تعداد این ساختمان‌ها به ۷۵ مورد کاهش یافته است؛ اما مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران در این خصوص می‌گوید: بر اساس آخرین تصمیمات، مقرر شد کمیته‌های ایمنی در نواحی برگزار شود و با توجه به اینکه پیگیری وضعیت ساختمان‌های ناایمن از لحاظ حریق بر اساس لایحه بهبود و توسعه خدمات آتش‌نشانی به تازگی در دستور کار قرار گرفته، نواحی عملکرد مطلوبی داشته‌اند.
رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران همچنین تصریح می‌کند: در طول مدت اخیر بر اساس پیگیری‌های صورت گرفته و گزارشات اعلام شده، تعداد ۱۲۹ ساختمان ناایمن پایتخت به ۷۵ مورد کاهش یافته است.
تلاش شورای شهر برای تعیین تکلیف ساختمان‌های بحرانی پایتخت تا پایان امسال
وی ضمن ابراز امیدواری از اینکه فرایند تعیین تکلیف ساختمان‌های ناایمن با سرعت ادامه پیدا کند، یادآور می‌شود: تلاش ما بر این است که تا پایان امسال، حداقل ساختمان‌های بحرانی پایتخت تعیین تکلیف شود و امید می‌رود تعداد ساختمان‌های ناایمن تک رقمی شود.
بابایی تأکید می‌کند: مقرر شد نواحی ارزیابی ایمنی ساختاری ساختمان‌ها را نیز بر اساس آنچه پیش از این سازمان پیشگیری و مدیریت بحران آغاز کرده بود، انجام دهند و این بررسی ساختاری به صورت ویژه در دستور کار نواحی قرار گرفت.
رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران با بیان اینکه ساختمان‌ها از لحاظ ایمنی در چهار دسته کم خطر، میان خطر، پرخطر و بحرانی قرار دارند، ادامه می‌دهد: ۷۵ ساختمان ناایمن وضعیت بحرانی دارند و باید به عنوان اولویت به ایمن‌سازی آنها پرداخت و نمی‌توان گفت وضعیت کدامیک خطرناک‌تر از دیگری‌ است و باید ایمن‌سازی هر یک از این ساختمان‌ها به صورت ویژه دنبال شود.
با اینکه ساختمان بیمارستان گاندی در لیست ساختمانهای ناایمن نبود؛ اما اخطارهای متعددی از سازمان آتش نشانی داشته و سوده نجفی  رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران که در صحنه حادثه حضور داشت در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به حضورش در محل آتش سوزی بیمارستان گاندی اظهار می‌کند: عوامل آتش نشانی حضور به موقعی در محل حادثه داشتند که ۱۰ ایستگاه آتش نشانی به محل اعزام شدند و خوشبختانه با تلاش‌‌های صورت گرفته آتش سوزی مهار شد و لکه گیری در حال انجام است و بر اساس برآورد صورت گرفته تلفات جانی نداشت.
وی ادامه می‌دهد: هنوز علت اصلی حادثه بررسی و مشخص نشده، اما بر اساس برخی اظهارات، متأسفانه نمای اشتعال زای کامپوزیت یکی از دلایل حادثه بوده است. طبقات بالایی قسمت مهمانپذیر بیمارستان دچار آتش سوزی شده و آتش از نما به پایین ریخته و باعث گسترش آتش سوزی به طبقات پایین شده بود.
اخطاریه‌هایی که فقط صادر می‌شوند!
ریس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران می‌گوید: سازمان آتش نشانی در ۵ مرحله نسبت به ایمنی این بیمارستان اخطارهای لازم را داده بود؛ اما اقدامی در خصوص رفع آن صورت نگرفت. حادثه صورت گرفته زنگ خطری بود در خصوص ساختمان‌های ناایمن شهر که متأسفانه توجهی به آن نشده است.
نجفی ادامه می‌دهد: بیمارستان‌ها محل مراجعه شهروندان در زمان حادثه و بحران هستند که باید از ایمنی لازم برخوردار باشند؛ اما بنابر اعلام سازمان آتش نشانی تعدادی از بیمارستان‌های شهر تهران ایمنی لازم را ندارند و جزو ساختمان‌های ناایمن هستند که انتظار می‌رود قوه قضاییه نیز در خصوص آنها اقدامات لازم را انجام دهد.وی در پایان یادآور شد: اگر اقدامات و تلاش‌های مداوم عوامل آتش نشانی نبود، این حادثه با توجه به موقعیت بیمارستان و بیمارانی که در آن حضور داشتند می‌توانست فاجعه آفرین باشد که با تلاش‌های به موقع اورژانس به سایر بیمارستان‌ها و مراکز درمانی منتقل شدند.
اینبار اما خوشبختانه با تلاش آتش نشانان خطر از بیخ گوش تهران عبور کرد؛ ولی این در شرایطی است که سازمان آتش نشانی ۵ مرتبه اخطار به این بیمارستان داده بود و با اینکه مدیران قول رفع خطرات را داده بودند؛ اما اقدام موثری در راستای رفع خطر صورت نگرفته بود و نهایتا حریق روز گذشته در بیمارستان گاندی مهر تأییدی بر بی اثر بودن اخطارهای آتش نشانی و عدم اهتمام و عزم صاحبان ساختمان‌های ناایمن بود.