از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اسطوره‌ها و تسخیر دل ها

امید توفیقی (روزنامه‌نگار)

امید توفیقی- نه فقط ژرمن‌ها که جهان فوتبال در فراق ابدی یکی دیگر از اسطوره‌‌های تاریخ خود به سوک نشست؛ فرانتس بکن باوئر که بی گمان یکی از بهترین‌‌های تاریخ ورزش است، در 78 سالگی و در پی بیماری پارکینسون چشم از جهان فرو بست؛ شخصیت بین المللی فوتبال آلمان که اغراق نیست او را «شناسنامه فوتبال آلمان» و «فخر فوتبا دنیا» لقب دهیم.
قلب‌ها را تسخیر می‌کند، مرزها را در می‌نوردد و همان جایی که باید می‌ایستد و این گونه جاودان می‌ماند؛در دل مردم ! اسطوره را می‌گویم. واژه‌‌‌‌ای که حتی به زبان راندنش نیز انرژی مثبت می‌بخشد و دستیابی به آن جایگاه را ، معدود انسان‌‌‌هایی تجربه کرده‌اند.
قیصر فوتبال آلمان از همان دست اسطوره‌ها بود، او تلاش ملت یا دستگاه تبلیغاتی کشورش برای بزرگ جلوه دادن نبود، اگر چنین بود که ژرمن‌ها هیتلر را داشتند و نازی‌ها هنوز هم برای او کم نمی گذارند و کشورهای بسیاری بودند که سعی دارند با نگاه ابزاری به فوتبال برای خودشان اسطوره بسازند یا بر اسطوره هایشان بیفزایند، اما هرگز موفق نمی شوند چون اینجا یک قاعده درونی نهفته است.
دنیا و دوستداران میلیاردی فوتبال به همان مقدار که برای درگذشت بکن باوئر آه کشیدند که در فراق یوهان کرایف هلند، سربابی چارلون انگلستان، پله برزیل و مارادونای آرژانتین لحظه‌‌‌‌ای در فکر فرو رفتند، آنها نیز اسطوره بودند، صرف نظر از افتخاراتشان، در مجموع کم و بیش در جای درستی ایستادند، همان جایی که باید، یعنی دل مردم.
 ما نیز از جنس خودکم بینان نیستیم، در مقیاس خودمان اسطوره داریم از زنده یاد جهان پهلوان تختی که سه روز پیش پنجاه و ششمین سالگرد درگذشتش گرامی داشته شد تا ناصرخان حجازی، مردانی که فراتر از رنگ و لعاب ورزشی و غیر آن قلب‌ها را تسخیر کردند، کار هرکسی نیست !
در مقیاس بین المللی هم اسطوره ورزشی داریم که فوتبالمان را به نام او می‌شناسند، تصور کنید همین الانی که این مطلب را می‌خوانید علی دایی-عمرش دراز باد- را ببیند، اولین واکنش ناخودآگاه برخاستن از جا، لبخند شوق و احتمالا دست زدن برای شهریار خواهد بود؛ مردی که فارغ از هر رنگ و بویی در جای درستش ایستاده است؛ حال در فوتبال شاغل باشد یا خیر، در رسانه‌ها از او بنویسند یا نه مهم نیست، او دل‌ها را تسخیر کرده است.
شخصیت بین المللی فوتبال ایران که وقتی به مراسم قرعه کشی جام جهانی از طرف فیفا دعوت شد، گوشه‌‌‌‌ای از فخر ملت ایران را به نمایش گذاشت و مهمترین پیام تسلیتی که از ایران برای درگذشت بکن باوئر مخابره شد همان تسلیت شهریار بود، مردی با بیش از 12 میلیون دنبال کننده در  شبکه اجتماعی فیلتر شده...
تمام اسامی که ذکر شد و بسیاری چهره‌‌های دیگر جملگی افتخارات بین المللی متعددی کسب کرده اند که پرداختن به آنها تکرار مکررات است؛ کوتاه سخن آنکه تاریخ با همه صفحات زرین و سیاهش ورق می‌خورد و اسطوره‌ها با نام و افسانه نیکشان به یادگار می‌مانند همچنان که اسطوره بزرگ و بین المللی ادبیاتمان حضرت حافظ می‌فرماید:
«هر که آمد به جهان نقشِ خرابی دارد
در خرابات بگویید که هُشیار کجاست؟ »