از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


«همدلی» گزارش می‌دهد

دام برخی مربیان برای کودکان ورزش دوست

همدلی|  بعد از انتشار خبری در مورد تجاوز یک مربی ورزش به چند نوجوان، دو روز قبل دادگاه این فرد برپا شد. دادگاهی که در آن والدین کودکان خواستار اشد مجازات برای این مربی شدند.  پرونده‌های تجاوز مربیان ورزشی در ایران اما ماجرای امروز و دیروز نیست. صفحات حوادث روزنامه‌های کشور پر است از دادگاه چنین تجاوزهایی.
تیرماه 1393
معلم ورزش مدرسه‌ای در جنوب تهران با شکایت 14دانش‌آموز به‌اتهام کودک‌آزاری و سوءاستفاده از دانش‌آموزانش به دستور قضات دادگاه کیفری‌ استان تهران بازداشت شد.
تیرماه 1397
علی صالحی، دادستان عمومی و انقلاب شیراز اعلام کرد: «پرونده تجاوز مربی مشهور بدنسازی شیراز به پسر 9ساله، پس از صدور کیفرخواست در دادگاه کیفری یک در دست بررسی قرار دارد. رسیدگی در سریع‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود. این مربی 40 ساله پس از دستگیری از همه فعالیت‌های ورزشی و مربیگری منع و مجوز فعالیتش نیز باطل شده است. این پرونده تاکنون تنها یک شاکی داشته است.
بهمن 1401
بنا بر اخبار منتشره در یک تیم فوتبال مشهدی در رده سنی پایه‌ها، به ۱۵ نوجوان تعرض صورت گرفته که این بازیکنان تا کنون سکوت کرده و جرات افشای آن را به خاطر تهدید فرد متجاوز و البته ترس از رسوایی خود نداشتند.
شهریور 1402
مدیرکل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی خبر داد که تیم فوتبال پایه مشهد که به تازگی خبرهایی از تعرض به ۱۵ نوجوان عضو آن منتشر شد، تعلیق شده، اما پیگیری نشان داد این تیم پنجشنبه همین هفته قرار است با نامی جدید در مسابقات حاضر شود و خبری از تعلیق و منع فعالیت متهم نیست.مردی که مربی فوتبال بوده و ۸ پسر نوجوان را به خانه خود کشانده و مورد آزار و اذیت قرار داده است، به دادگاه رفت و والدین این بچه‌ها خواهان اشد مجازات برای وی شدند.
پرونده اخیر ولی شاید گسترده ترین و مهمترین پرونده از این دست باشد. رسیدگی به این پرونده از اواخر سال ۱۴۰۰ به دنبال شکایت یک خانواده که پسرشان شاگرد یک مربی فوتبال بود، آغاز شد. پدر این پسر نوجوان به پلیس گفت: چون پسرم به یادگیری فوتبال علاقه داشت او را به یک کلاس فوتبال بردم تا به صورت آکادمیک آموزش ببیند.مربی مردی ۴۰ ساله بود که کارت مربیگری هم داشت. پس از ثبت نام پسرم مدتی بعد متوجه شدم پسرم رفتارش تغییر کرده؛ پرخاشگر و عصبی و گوشه‌گیر شده بود. با همسرم پیگیر ماجرا شدیم و وقتی از پسرم درباره تغییر رفتارش پرسیدیم بعد از مدتی راز وحشتناکی را برملا کرد که شوکه شدیم. او گفت مربی وی را به خانه‌اش برده و آزار داده است.پس از این شکایت و در حالی‌ که تحقیقات پلیسی آغاز شده بود دو پسر نوجوان دیگر نیز شکایت مشابهی را از این مربی مطرح کردند. بنابراین پلیس به سراغ وی رفت اما مشخص شد وی فرار کرده است. با این حال ردیابی‌های پلیسی ادامه یافت تا اینکه متهم در شهرستان ساری در عملیاتی غافلگیرانه بازداشت و به تهران منتقل شد. این درحالی بود که با انتشار خبر دستگیری متهم تعداد شاکی‌ها به ۸ نفر رسید.پسران نوجوان که بین ۱۲ تا ۱۳ ساله بودند همگی اظهار داشتند مربی آنها را به بهانه‌های مختلف و برای آموزش فوتبال به خانه‌اش کشانده و آزار داده یا بعضی از قربانی‌ها را مجبور به برقراری رابطه سیاه با یکدیگر کرده و از آنها فیلم سیاه گرفته تا شکایت نکنند.با به دست آمدن فیلم‌های سیاه و احراز جرم برای متهم کیفرخواست صادر و پرونده‌اش به شعبه دهم دادگاه کیفری یک استان تهران فرستاده شد.
متهم پای میز محاکمه
در جلسه دادگاه که به صورت غیرعلنی و پشت درهای بسته برگزار شد ۸ پسرنوجوان یک به یک به تشریح ماجرا پرداختند و برای متهم به اتهام لواط درخواست مجازات اعدام کردند.والدین بچه‌ها نیز با اصرار بر صدور اشد مجازات برای این مرد شیطان صفت اظهار داشتند که وضعیت روحی و روانی فرزندان‌شان به خاطر کارهای این مرد شرور به‌هم ریخته و باید تاوان این رفتار شیطانی را پس بدهد.اما در ادامه دادگاه وقتی متهم که به گفته خودش متاهل بوده روبه‌روی قضات ایستاد، ضمن انکار اتهامش گفت: من پسران نوجوان را آزار نداده‌ام. اگر هم به آنها نزدیک شده‌ام به خاطر آموزش فوتبال بوده. به‌عنوان مثال در تمرین‌ها از آنها می‌خواستم روی پایم بنشینند اما بیش از این نبوده است. الان هم پشیمانم و نباید تا این حد به آنها نزدیک می‌شدم اشتباه کرده‌ام و از این بابت تقاضای بخشش دارم.
بی‌توجهی به هشدارها
با این حال به نظر می‌رسد اینها تنها نمونه‌های اندکی از فوج پرونده هایی باشد که بسیاری از آنها هیچ گاه رسانه‌‌‌ای و علنی نشده است. دکتر بیژن ذوالفقار نسب، رئیس کانون مربیان فوتبال با تایید این موضوع به عنوان نمونه‌‌‌ای از این دست می‌گوید: حدود ۲ سال قبل در یکی از باشگاه‌های مشهور کشور نیز چنین حادثه تاسف باری رخ داده بود ولی جامعه فوتبالی ما و به‌خصوص فدراسیون مربوطه هیچ واکنش تاثیرگذاری در این خصوص نداشتاین اتفاقات در حالی رخ می‌دهدکه هشدارهای فراوانی تاکنون از سوی مسئولان و دلسوزان بزرگ ورزشی در طول یکی – دو دهه اخیر فریاد زده شده است اما.....
به عنوان مثال یک دهه قبل یکی از مربیان قدیمی فوتبال ایران از پدیده تجاوز جنسی به بازکنان فوتبال شهرستانی به منظور در اختیار گرفتن آنها خبر داد که می‌توانست زنگ خطری باشد برای پیگیری مسئولان ورزشی.
ناصر فریاد شیران از مربیان پیش کسوت فوتبال در ایران آن زمان گفته بود:»سه ماه پیش بود که در برنامه ورزشی رادیو با اجرای مازیار ناظمی شرکت کردم. موضوع بحث هم فساد در فوتبال بود و همان روز من در یکی از نشریات ورزشی مطلبی خواندم درباره اینکه مربی 15 فوتبالیست نوجوان را وادار به تجاوز به یکدیگر کرده است. به همین دلیل این مطلب را با خودم به این برنامه بردم. در همان برنامه شیرازی رییس هیئت فوتبال تهران هم میهمان تلفنی بود و من از او پرسیدم آیا این مطلب را خوانده اید که شیرازی پاسخ داد خیر اما این کار را خواهم کرد.»
مدیر اسبق آکادمی فوتبال باشگاه استقلال تصریح کرد:»همان زمان هم گفتم که بسیاری از تیم‌های پایه باشگاههای فوتبال کشور خرید و فروش می‌شوند. یعنی عده‌‌‌ای می‌آیند تیم‌های نوجوانان، جوانان یا امید باشگاهها را با مبلغ 80 یا 100 میلیون می‌خرند و سپس در روزنامه‌‌ها برای تست در این تیم‌‌ها آگهی می‌دهند.
برای هر تست از هر بازیکن مبالغی از 5 هزار تومان تا 20 هزار تومان اخذ می‌شود و این افراد در زمان همین تست‌‌ها کل هزینه انجام شده را در می‌آورند.»
فریاد شیران می‌گوید :»بسیاری از این افراد، سالم نیستند. تصور کنید بازیکنی از شهرستان به تهران می‌‌آید، در خانه‌‌‌ای به او چایی داده می‌شود و این فرد از هوش می‌رود. سپس به او تجاوز می‌شود و از آن فیلم و عکس گرفته می‌شود.
بدین ترتیب بازیکنی که ممکن است یک استعداد فوتبالی با 14-15 سال سن باشد اسیر دست این افراد می‌شود و هر کاری که آنها بخواهند را انجام می‌دهد و به هر تیمی که بگویند می‌رود.»
با این حال هنوز یک سوال همچنان باقی است. یکی از پیشکسوتان فوتبال که نمی‌خواهد نامی از وی برده شود در پاسخ به این سوال می‌گوید: خانواده‌‌ها باید در زمان ثبت نام فرزندان خود به درستی تحقیق کنند که مربی و اداره کنندگان آن مدرسه فوتبال چه کسانی هستند و دارای چه سابقه ورزشی و اخلاقی بوده اند. نمی‌خواهم اسم بیاورم اما مگر سال گذشته در مورد یک باشگاه مطرح آن همه بحث پیش نیامد و در مورد پول‌های رد و بدل شده افشاگری صورت نگرفت اما چه اتفاقی افتاد؟ همان فرد هم اکنون در همان پست و همان باشگاه مشغول.
به اعتقاد وی، باید حتما نام و تصویر این افراد رسانه‌ای شود تا دیگر هیچ جایگاه اجتماعی در این کشور نداشته باشند و افراد دیگری هم که بیمار هستند، این اجازه را به خود ندهند تا دست به چنین اقداماتی بزنند. وی می‌افزاید: در عین حال معتقدم باید کارگروهی متشکل از نمایندگان حقوقی، تربیتی و ورزشی تشکیل و پس از بررسی چنین حوادثی به طور قاطع با خاطیان برخورد شود. نه اینکه مانند چند حادثه اخیر، معلوم نشود که مربیان خاطی چه حکمی گرفته اند و چگونه مجازات شده اند؟.»