از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تحلیل

تهران بیانیه چهار کشور غربی را مضحک خواند
کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به بیانیه سه کشور اروپایی و آمریکا در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: غنی سازی در سطح ۶۰درصد در مراکز غنی سازی ایران، همواره متناسب با نیازهای صلح آمیز کشور و به‌طور کامل زیر نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده و ادامه خواهد داشت.
کنعانی افزود: این کشورها بهتر است به جای فرافکنی و موضع گیری‌های سیاسی، بر عملکرد خود در قبال مذاکرات رفع تحریم ها در ۲ سال گذشته مروری داشته باشند و نتیجه سیاست‌های غیرسازنده خود را مشاهده کنند.
کنعانی در ادامه اظهار داشت: ایران به همه حقوق و تعهدات بین المللی خود واقف است و در همین چارچوب، به همکاری های خود با آژانس ادامه خواهد داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور افزود: کناره گرفتن از مذاکرات و طرح موضوعات بی‌ارتباط که نتیجه آن، وضعیت فعلی مذاکرات است،  آمریکا و سه کشور اروپایی را در جایگاهی قرار نمی‌دهند که ادعایی در خصوص برنامه هسته ای ایران داشته باشند.
کنعانی در ادامه افزود: تجربه نشان داده طرح مطالبات و خواسته‌ها به صورت یکجانبه و عدم اراده برای اصلاح گام های اشتباه کشورهای غربی، نمی تواند کمک کننده باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران، همانند گذشته مذاکره و دیپلماسی را بهترین شیوه برای رفع نگرانی های ساختگی در مورد برنامه صلح آمیز هسته ای خود می داند.هم اکنون توپ در زمین آمریکا و سه کشور اروپایی است.  آنها باید با کنار گذاشتن سیاست بیانیه نویسی وفشارهای بی نتیجه، تصمیات سیاسی لازم را اتخاذ کنند.

==============

افزایش بی‌سابقه صادرات تسلیحاتی آلمان در پی دو جنگ
احزاب ائتلافی دولت آلمان قصد کاهش صادرات تسلیحات را داشتند، اما دو جنگ اوکراین و سپس غزه نتیجه عکس داد و صادرات تسلیحات آلمان را به ۱۱.۷۱ میلیارد یورو رساند. سئوال اینجاست که چگونه میتوان این روند را برگرداند.دولت فدرال آلمان در سال جاری با تصویب صادرات تسلیحات به ارزش حداقل ۱۱.۷۱ میلیارد یورو رکورد جدیدی را ثبت کرد. بالاترین رقم قبلی در سال ۲۰۲۱ برابر با ۹.۳۵ میلیارد یورو بود که در اواسط دسامبر امسال ۲۵درصد فراتر از آن رفت.این افزایش نسبت به سال قبل حتی ۴۰ درصد بوده است. بیش از یک سوم صادرات تسلیحات بالغ بر ۴.۱۵ میلیارد یورو، برای دفاع در برابر تهاجم روسیه به اوکراین تصویب شده بود.این ارقام بخشی از پاسخی است که وزارت امور اقتصاد آلمان به پرسش سِویم داگدِلِن، نماینده پارلمان فدرال (بوندس‌تاگ) از ائتلاف سارا واگن‌کنشت ارائه داده است.این ارقام مربوط به بازه زمانی اول ژانویه تا ۱۲ دسامبر ۲۰۲۳ است که در آن دولت ائتلافی، صادرات تسلیحات جنگی به ارزش ۶.۱۵ میلیارد یورو و سایر تجهیزات نظامی به ارزش ۵.۵۷ میلیارد یورو را تایید کرده است.تقریباً ۹۰درصد این ارقام مربوط به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ناتو، اوکراین و کشورهایی است که در مورد کنترل صادرات تسلیحات مانند ژاپن، استرالیا یا کره جنوبی همانند کشورهای ناتو با آنها رفتار می‌‌شود. دولت فدرال صادرات سلاح و سایر کالاهای تسلیحاتی تولید این کشور به ارزش ۱.۱۸ میلیارد یورو برای سایر کشورهای به‌اصطلاح ثالث مانند اسرائیل، امارات متحده عربی و عربستان سعودی را آزاد کرده است.
10 برابر شدن صادرات تسلیحات به اسرائیل
در سال اول جنگ در اوکراین، تحویل تسلیحات به ارزش ۲.۲۴ میلیارد یورو، از جمله سامانه‌های پدافندی و توپخانه سنگین برای کی‌‌یف تصویب شد. در این سال از جمله تانک‌های اصلی نبرد لئوپارد۲ افزوده شد که دولت فدرال پس از تردید بسیاری از آنها را در اختیار اوکراین گذاشت. بدین گونه مجوز صادرات تسلیحات به اوکراین به ۴.۱۵ میلیارد یورو افزایش یافت.اما کل ارزش کلان تسلیحاتی تنها به این دلیل نیست. حتی بدون اوکراین نیز دولت فدرال صادرات به ارزش بیش از هفت میلیارد یورو را تصویب کرد. برای مقایسه: در طول ۱۶ سال دولت صدراعظم آنگلا مرکل، صادرات تسلیحات تنها سه بار از مرز شاخص هفت میلیارد فراتر رفت. در رده‌بندی مهم‌ترین کشورهای دریافت‌کننده تسلیحات، پس از اوکراین، نروژ (۱.۲۰ میلیارد یورو)، مجارستان (۳.۰۱ میلیارد یورو)، بریتانیا (۶۵۴.۹ میلیون یورو)، ایالات متحده آمریکا (۵۴۵.۴ میلیون یورو) و لهستان (۳۲۷.۹ میلیون یورو) قرار دارند که همگی عضو پیمان ناتو هستند.اسرائیل با تحویل تسلیحات به ارزش ۳۲۳.۲ میلیون یورو در جایگاه هفتم قرار دارد که حدود ده برابر کل سال ۲۰۲۲ با ۳۲ میلیون یورو بوده است. وزارت اقتصاد آلمان پیش از این اعلام کرده بود که اکثر بیش از ۲۰۰ مجوز مجزا برای اسرائیل پس از ۷ اکتبر صادر شده است.این مجوزها به ویژه به اجزای پدافند هوایی و تجهیزات ارتباطی مربوط می‌شود. علاوه بر اسرائیل، کره جنوبی (۲۵۶.۴ میلیون یورو) تنها کشور در میان ده کشور اول است که عضو ناتو نیست.وزارت اقتصاد آلمان در پاسخ خود به پرسش نماینده پارلمان همچنین می‌نویسد که در سال جاری، تحویل تسلیحات به کشورهای منطقه عربی بار دیگر در مقیاس بسیار کوچک‌تر مجاز شد، از جمله امارات متحده عربی (۷۸.۲ میلیون یورو تا ۳۰ نوامبر)، مصر (۴۰.۳ میلیون)، قطر (۱۵.۱ میلیون) و عربستان سعودی (۱۳.۳ میلیون یورو). صادرات به این کشورها به ویژه به دلیل وضعیت حقوق بشر حاکم بر آنها و درگیر بودن در مناقشه‌های منطقه‌ای بحث‌‌برانگیز بوده است.