مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


نگرانی‌ها در گسترش جنایات جنگی اسرائیل بالا گرفت

اسرائیل در برابر اعتراض جهانی

همدلی| گروه بین‌الملل: درحالی که امدادگران از «فروپاشی کامل زندگی» در نوار غزه‌م حاصره شده، هشدار می‌دهند، دیروز (سه شنبه) جنگ اسرائیل-حماس با «بمباران شدید» دو شهر جنوبی غزه آغاز شد. اسرائیل تاکنون به بمباران غزه اکتفا کرده و هنوز حمله همه‌جانبه و زمینی به غزه را آغاز نکره است. در همین حال، میانجی‌ها نیز در تلاش هستند تا راهی برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به غزه و نجات شهروندان خارجی از نوار غزه پیدا کنند.این درحالی است که «راوینا شامداسانی» سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، می‌گوید که این سازمان «نگران» است که درخواست ارتش اسرائیل مبنی بر حرکت فلسطینی‌ها از شمال غزه به جنوب این منطقه می‌تواند به مثابه «انتقال اجباری غیرنظامیان-بر خلاف قوانین بین المللی» تلقی شود.به گزارش خبرگزاری‌ها  رسیدگی به پرونده جنایات جنگی توسط دیوان کیفری بین‌المللی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد که فلسطینی‌ها عضوی از آن هستند ولی اسرائیل در آن عضویت ندارد.این سخنگو همچنین خواستار آزادی سریع و بی قید و شرط «گروگان‌های» اسرائیلی شده است.براساس تازه‌ترین آمار اعلام شده حماس ۱۹۹ نفر را در اسرائیل گرفته و آنها را در غزه نگه داشته است.
بمباران دو شهر جنوبی نوار غزه
فلسطینی‌ها می‌گویند دو شهر جنوبی غزه که اسرائیل به غیرنظامیان دستور داده بود تا به آنجا پناه ببرند، صبح سه‌شنبه بمباران شده است.هزارن نفر که از شمال غزه فرار کرده‌اند، در نزدیکی گذرگاه «رفح» که تنها مرز با مصر است، جمع شده‌اند. در همین حال، میانجی‌گران هم در تلاش هستند تا راهی برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان گیرافتاده در غزه بیابند.
آمار کشته‌شدگان در غزه به حدود ۳ هزار نفر رسید
وزارت بهداشت دولت خودگردان فلسطینی در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که از هفتم اکتبر تاکنون حدود ۳۰۰۰ نفر در نوار غزه کشته شده‌اند.
بر اساس این گزارش، در همین مدت ۱۲۵۰۰نفر هم مجروح شده‌اند.۶۱ فلسطینی هم در همین بازه زمانی در کرانه باختری کشته شده‌اند و بیش از ۱۲۵۰ زخمی شده‌اند.سخنگوی وزارت بهداشت غزه می‌گوید که به دلیل قطع برق و کمبود سوخت، بیمارستان‌ها در غزه تقریبا وارد مرحله فروپاشی شده‌اند.در این حال حماس کشته شدن یکی از فرماندهان ارشد خود را در جریان حملات هوایی اسرائیل به غزه تائید کرده است.
حماس در پیام‌رسان تلگرام، نام او را «ایمن نوفال» اعلام کرده که از فرماندهان ارشد گردان‌های «عزالدین قسام» بوده است.
اردن مهاجران فلسطینی را نمی‌پذیرد
شاه عبدالله دوم در دیداری که با صدر اعظم آلمان داشته تاکید کرده که نه مصر و نه اردن، مایل به پذیرش مهاجران فلسطینی نیستند.شاه اردن گفته که «این خط قرمز» اردن است و تاکید کرده که مساله فلسطین باید در داخل نوار غزه و کرانه باختری حل گردد.کاخ سفید استقرار نیروهای رزمی آمریکا در جنگ اسرائیل را رد کرددر آستانه سفر رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل که قرار است امروز(چهارشنبه) انجام شود، بعضی مقام‌های ارشد آمریکایی در این باره به ارائه جزئیاتی پرداخته‌اند.«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا گفته که به ۲۰۰۰ پرسنل نظامی این کشور دستور «آمادگی برای استقرار» در خاورمیانه داده شده- این در صورتی است که به‌گفته او وضعیت به حدی برسد که «لازم تشخیص داده شود.»کاخ سفید در عین حال تاکید کرده است که قصد ندارد نیروهای رزمی آمریکا را بر روی زمین مستقر کند.
وزیر دفاع آمریکا پیشتر به خبرنگاران گفته بود این دستور به ارتش اجازه خواهد داد تا «سریع‌تر» به بحران پاسخ دهد.«جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا هم به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفته که آماده سازی نیروها برای استقرار «در واقع ارسال یک پیام بازدارندگی است.»او گفته: «هیچ برنامه یا قصدی برای روی زمین گذاشتن چکمه‌های آمریکا در نبرد در اسرائیل وجود ندارد.»
تصور بر این است که سفر امروز جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به اسرائیل عمدتا با هدف جلوگیری از سرایت جنگ به یک درگیری گسترده‌تر در خاورمیانه باشد.

ترکیه و  مذاکره با حماس
«هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه به بیروت سفر و با «عبدالله بوجبیب» وزیر امور خارجه لبنان گفت‌وگو کرده است.در کنفرانس خبری، بوحبیب گفت: «اولین شرط، توقف تحریکات و حملات رو به افزایش اسرائیل به مرز جنوبی ماست و توقف کشتن عمدی خبرنگاران و شهروندان و حمله به مقرهای ارتش لبنان و مقرهای نیروی حافظ صلح سازمان ملل (یونیفیل) و حمله به روستاهای پرسکنه. همه این اعمال و افزایش تنش مثل هیزم به آتش ریختن است و ناقض قطعنامه ۱۷۰۱ [شورای امنیت سازمان ملل] است که مستقیما به شرایطی منجر شود که محدود نگه داشتنش دشور است.»هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه هم گفته: «ما از کشورهای مختلفی درخواست‌های متفاوتی از جمله برای آزادی شهروندانشان دریافت کرده‌ایم. ما چنین گفت‌وگوهایی را برای آزادی خارجی‌ها بخصوص با شاخه سیاسی حماس شروع کرده‌ایم. تلاش ما بخصوص برای آزادی خارجی‌ها و غیرنظامیان و کودکان است و این تلاش‌ها را تا صلح پایدار ادامه می‌دهیم.»وزیرامور خارجه ترکیه به نشست‌های منطقه‌ای اشاره کرده؛ از جمله نشست فوق‌العاده سازمان کشورهای اسلامی که امروز  در جده و نشستی که شنبه در «سطح سران» در قاهره به دعوت مصر برگزار می‌شود.کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم دیروز  نشستی اضطراری به درخواست عمان در مسقط داشتند.
مروری بر خبرهای مرتبط با جنگ اسرائیل-غزه
•سازمان بهداشت جهانی می‌گوید که به دسترسی فوری به غزه برای ارسال کمک‌های بهداشتی و تجهیزات پزشکی نیاز دارد. مقام‌های این سازمان گفته‌اند از زمان آغاز بمباران اسرائیل در پی حملات حماس، حدود ۲۸۰۰ فلسطینی کشته و ۱۱۰۰۰ نفر هم زخمی شده‌اند.•صدها هزار نفر پس از هشدار اسرائیل به ساکنان شمال غزه درباره حمله زمینی، به خان یونس در جنوب غزه رسیدند. اسرائیل هنوز حمله زمینی را آغاز نکرده است.
•‌با وجود تلاش‌ها برای باز کردن گذرگاه رفح برای ارسال کمک‌های ضروری به ساکنان غزه و خروج شهروندان خارجی، مرز مصر با غزه کماکان بسته مانده است.
•یک سخنگوی ارتش اسرائیل «بحران انسانی» در غزه را با وجود صحنه‌های رقت‌بار و هشدارهای سازمان ملل، تکذیب کرده است.•در ادامه تلاش‌های دیپلماتیک جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا قرار است فردا به اسرائیل سفر کند؛ اولاف شولتس، صدراعظم آلمان هم امروز به اسرائیل می‌رود.•وزارت خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرده که تعداد شهروندان فرانسوی که در جریان حملات حماس کشته شده‌اند به ۲۱ نفر رسیده است.
•سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، می‌گوید که این سازمان «نگران» است که درخواست ارتش اسرائیل مبنی درباره حرکت فلسطینی‌ها از شمال غزه به جنوب این منطقه، به مثابه «انتقال اجباری غیرنظامیان-بر خلاف قوانین بین المللی» تلقی شود.
•یک نهاد وابسته به سازمان ملل گفته با ادامه نبود آب سالم در غزه بیماری‌ها گسترش خواهد یافت.
توطئه عادی‌سازی روابط با کشورهای منطقه را به هم ریخت
از سوی دیگر «علی فدوی»  گفته است که حمله حماس به اسرائیل، عادی سازی روابط آن کشور با دولت‌‌‌‌‌های همسایه را به هم ریخت.
علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه دیروز در یک سخنرانی گفته: توطئه صهیونیست‌ها و آمریکا در خصوص عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای منطقه، با اجرای طوفان الاقصی بهم ریخت.بر اساس گزارش‌ها، اسرائیل و عربستان سعودی مذاکرات برای عادی سازی روابط را وارد مراحل نهایی کرده بودند.سفر یک وزیر اسرائیلی به عربستان پیش از حمله حماس به اسرائیل، یکی از تازه‌ترین نشانه‌های این عادی سازی پیش از بحران فزاینده اخیر در منطقه بود.
در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا با میانجیگری ایالات متحده، اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین روابط کامل سیاسی برقرار کرد و بنیامین نتانیاهو هم از مسقط پایتخت عمان، دیدار و با سلطان این کشور ملاقات داشت.