مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


فعال سازی ابتکارهای پکن و مسکو برای کنترل اوضاع در منطقه

چین و روسیه وارد صحنه می‌شوند

همدلی| گروه سیاسی: در حالی‌که ارتش اسرائیل تا آخرین ساعات بعدازظهر دیروز در تدارک حمله زمینی به غزه بود و حزب‌الله لبنان نیز با شلیک هشدار آمیز راکت به مواضع اسرائیل، استعدا گسترش دامنه جنگ را بروز داد، مسکو و پکن ورود دیپلماتیک خود را به درون بحران بروز دادند. این دو قدرت شرقی بعد از یک هفته از شروع جنگ کنونی، سکوت خود را شکستند و ابتکارهایشان را برای کنترل و یا توقف جنگ به صحنه عمل آوردند.
«وانگ‌یی» وزیر امور خارجه چین در گفت‌وگوی تلفنی با «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان گفت؛ اقدامات اسرائیل در غزه فراتر از محدوده دفاع از خود” بوده و دولت این کشور باید “به مجازات دسته‌جمعی مردم غزه خاتمه دهد.
وانگ‌یی همچنین تاکید کرده است؛ “طرف‌ها نباید هیچ اقدامی برای تشدید اوضاع انجام دهند و باید هرچه زودتر به میز مذاکره بازگردند. “
به گزارش دویچه وله، چین قصد دارد بین “اسرائیل و فلسطینیان” میانجی‌گری کند. در این راستا فرستاده ویژه خود را در امور خاورمیانه نیز این هفته به منطقه اعزام می‌کند.
تلویزیون دولتی چین خبر داده است که فرستاده ویژه این کشور مذاکراتی برای برقراری یک آتش‌بس در جنگ اسرائیل و حماس در غزه انجام خواهد داد.
نماینده چین در امور خارومیانه گفته است؛ کشورش از گسترش درگیری‌ها عمیقا نگران است.
وزارت امور خارجه چین با شروع جنگ، ضمن ابراز “نگرانی عمیق در مورد تحولات” به طرفین “توصیه” کرد که  “آتش‌بس فوری” را اجرا کنند.
دولت چین با اشاره به “الزام اساسی برای اجرای راه‌حل در راستای تشکیل دو کشور” در منطقه همچنین خواست که “همه طرف‌ها از اعمال خشونت خودداری کنند.”
عدم محکومیت صریح گروه حماس از سوی دولت چین، انتقاد مقامات اسرائیل را برانگیخته است.
دولت روسیه نیز گفته است این هفته با مقام‌های حماس و اسرائیل وارد گفت‌وگو می شود. قرار است معاون «سرگئی لاوروف» با طرف‌های منازعه گفت‌وگو کنپد. یکی از اصلی ترین محورهای گفت‌وگوی مقام روسی با طرف‌های منازعه، آزادی گروگان هایی است که هریک از طرف‌ها در اختیار دارند.
تبادل آتش در مرز لبنان و اسرائیل
در این حال ارتش اسرائیل رسما در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) تائید کرده است که به حمله موشکی از سمت مرزهای لبنان با آتش توپخانه پاسخ داده است.
رسانه‌های اسرائیلی به نقل از پزشکان از یک مورد فوتی نیز خبر داده‌اند.
ارتش اسرائیل به غیرنظامیان ساکن در مناطق مرزی لبنان هشدار داده است تا چهار کیلومتری از مرز مشترک لبنان و اسرائیل فاصله بگیرند و از ساکنان مناطقی که تا دو کیلومتر با مرز فاصله دارند نیز خواسته شده در نزدیکی پناهگاه‌ها بمانند. در این حال یورو نیوز گزارش داد: اسرائیل بخش‌هایی از مرزهای لبنان را بسته است.
ارتش اسرائیل روز یکشنبه منطقه‌ای را در فاصله ۴ کیلومتری مرز لبنان برای دسترسی عمومی ممنوع اعلام کرد و به طوری عمدی جی‌پی‌اس را در آنجا و در جبهه جنوبی با غزه به عنوان بخشی از عملیات خود مختل کرد.
دفتر شبکه الجزیره در اسرائیل بسته می‌شود
وزارت ارتباطات اسرائیل پیشنهاد کرده که دفتر محلی شبکه خبری الجزیره بسته شود. وزارت ارتباطات برای توجیه ممنوعیت فعالیت الجزیره استدلال کرده است که این شبکه به گروه حماس برای ایجاد احساسات ضد اسرائیلی کمک کرده و نظامیان اسرائیلی را در معرض حملات احتمالی از نوار غزه قرار داده است.
شبکه الجزیره توسط قطر تامین مالی می‌شود و در خبررسانی برای مخاطبان عرب نقشی بسیار مهم ایفا می‌کند.
الجزیره مدعی است تنها ایستگاه تلویزیونی غیروابسته از لحاظ سیاسی در خاورمیانه است که در سراسر جهان بیش از۵۰ میلیون بیننده دارد.
آخرین آمار کشته‌شدگان فلسطینی
خبرگزاری رویترز گزارش‌داد:که در نوار غزه وکرانه باختری تا کنون ۲۳۸۳ فلسطینی کشته شده‌اند.
منابع فلسطینی صبح  یکشنبه (دیروز)اعلام‌کردند در مجموع ۱۰ هزار و ۸۱۴ فلسطینی تا کنون مجروح شدند.
طبق این داده‌ها تنها در غزه ۲۳۲۹ فلسطینی کشته و ۹۷۱۴ نفر نیز زخمی شدند، در حالی که در کرانه باختری ۵۴ فلسطینی کشته ثبت شده و ۱۱۰۰ نفر نیز زخمی شده‌اند.
شمار کشته‌شدگان اسرائیلی حدود ۱۴۰۰ نفر تخمین زده می‌شود.
تماس تلفنی بایدن با محمود عباس و بنیامین نتانیاهو
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی گفت‌وگو کرد. بایدن در مکالمه تلفنی خود حمله حماس به اسرائیل را محکوم کرد و ابراز داشت که این حمله حق فلسطینیان را برای تعیین سرنوشت خود مخدوش کرده است.محمود عباس خواستار ارائه کمک‌های بشردوستانه فوری به فلسطینیان و به ویژه در باریکه غزه شد.
بایدن همچنین با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیراسرائیل برای پنجمین بار ظرف ۹ روز گذشته تلفنی گفت‌وگو کرد.  
تدارک ارتش اسرائیل برای حمله زمینی به غزه
همزمان با پایان ضرب‌الاجل اسرائیل و احتمال حمله قریب‌الوقوع زمینی به نوار غزه، صدها هزار تن از ساکنان غزه همچنان درحال تخلیه شمال غزه هستند. در کنار نبود امنیت، نبود آب و غذا نیز غزه محاصره شده را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است. نظامیان اسرائیلی با حمایت ناوهای آمریکایی خود را در امتداد مرز غزه رسانده و برای آنچه که اسرائیل یک حمله «هوایی، زمینی و دریابی» می‌گوید، آماده شده‌اند.
در این حال «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا می‌گوید که استقرار دومین ناو جنگی آیزنهاور، بخشی از تلاش‌های آمریکا برای جلوگیری از اقدامات خصمانه برضد اسرائیل و گسترش جنگ جاری اسرائیل-حماس است.این ناور قرار است به هدف حمایت از اسرئیل، به شرق خاورمیانه فرستاده شود.
ناو آیزنهاور قرار است به ناو جرالد.آر.فورد که قبلا در آب‌های نزدیک اسرائیل فرستاده شده، یکجا شود تا حضور نظامی آمریکا در منطقه بیشتر محسوس شود.
سازمان جهانی بهداشت محکوم کرد
در این حال  سازمان جهانی بهداشت دستور اسرائیل برای تخلیه ۲۲ بیمارستان در شمال غزه که بیش از ۲ هزار بیمار در آن بستری هستند را محکوم کرده است. به گفته این سازمان انتقال تعداد زیادی از بیماران به جنوب غزه، «جایی که امکانات بهداشتی در حال حاضر با حداکثر ظرفیت کار می‌کند و امکان بستری تعداد بیشتر بیمار وجود ندارد، می‌تواند به منزله حکم اعدام باشد.»در همین زمینه هم ایران نسبت به «عواقب گسترده» در صورتی که «جنایات جنگی و نسل کشی» اسرائیل فورا متوقف نشود، هشدار داد. نماینده دائم ایران در سازمان ملل روز شنبه گفت: «مسئولیت این اتفاق بر عهده سازمان ملل، شورای امنیت و کشورهایی است که شورا را به سمت بن‌بست هدایت می‌کنند.»
دیوارهای ضدانفجار در گذرگاه «رفح»
به دنبال مصدود کردن گذرگاه رفح میان مصر و نوار غزه و نگرانی قاهره از مهاجرت دسته جمعی فلسطینی‌ها، مقام‌های مصری اعلام کرده‌اند که در چارچوب اقدامات پیشگیرانه، دیوارهای ضدانفجاری «موقتی» را در این گذرگاه ایجاد کرده‌‌اند.
یکی از مقام‌های مصری به آسوشیتدپرس گفته که درصورت دریافت ضمانت از سوی اسرائیل مبنی بر عدم هدف قرار دادن گذرگاه رفح، این دیوارها برداشته خواهند شد.
دیدار وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی
به دنبال وخیم شدن جنگ میان اسرائیل و فلسطین، عربستان سعودی نشست فوری وزرای خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی را فراخواند.
در اعلامیه سازمان همکاری‌های اسلامی آمده که نشست پیش‌رو، «گسترش وضعیت نظامی در غزه و اطراف آن و نیز وخیم شدن وضعیت و به خطر افتادن زندگی غیرنظامیان و در مجموع امنیت و ثبات منطقه‌ای» را به بررسی خواهد کرد.
سازمان همکاری‌های اسلامی یا بلوکی که متشکل از ۵۷ کشور اسلامی است، قرار است چهارشنبه این نشست فوری را برگزار کند.
نشست اضطراری اتحادیه اروپا
قرار است احادیه اروپا نشست اضطراری برگزار کند. این نشست در بحبوحه نگرانی‌های این اتحادیه برگزار می‌شود. بروکسل می‌گوید؛ کمیسیون اروپا در حال اعمال تصمیماتی بیش از حد در مورد سیاست‌های مربوط به اسرائیل است.
«شارل میشل» رئیس شورای اتحادیه اروپا با ارسال دعوتنامه برای نشست روز سه‌شنبه گفت که اگر اتحادیه اروپا مراقب نباشد، درگیری می‌تواند به افراط‌گرایی در سراسر اروپا دامن بزند.
او همچنین نگران عواقب ظرفیت کشورهای همسایه برای مقابله با پناهندگان و پتانسیل حمایت از بحران در اتحادیه اروپا است.
آمریکا به دنبال تخلیه شهروندانش از حیفا به قبرس است
سفارت آمریکا در اسرائیل جزییاتی از نحوه تلاش برای تخلیه مردم از طریق دریا از حیفا به قبرس را منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است که دولت آمریکا به اتباع این کشور و اعضای نزدیک خانواده آنها با داشتن یک سند مسافرتی معتبر کمک می‌کند تا حیفا را از طریق دریا به مقصد قبرس در تاریخ ۱۶ اکتبر ترک کنند. حرکت از ساعت ۸ صبح به وقت محلی آغاز می‌شود.