مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


صلیب سرخ اعلام خطر کرد

واکنش جهانی به فاجعه انسانی در غزه

رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ در مورد بروز یک فاجعه تمام عیار انسانی در باریکه غزه هشدار داد.
به گزارش الجزیره «میریانا اسپولیاریک» رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، از اسرائیل و حماس خواسته است که به تعهدات خود تحت قوانین بین‌المللی بشردوستانه احترام بگذارند و هر گام ممکن را برای محافظت از غیرنظامیان بردارند.
او در X یا توییتر نوشت: بدون محدودیت فوری، می‌ترسم به سمت یک فاجعه انسانی پیش برویم.
سازمان ملل نیز اعلام کرده است که در پی حملات بی‌امان اسرائیل به غزه ۲۰۰ هزار نفر در این شهر آواره شده‌اند.
وضعیت کنونی کمک‌رسانی در غزه
ببر اساس گزارش‌ها، جنگ‌ حماس و اسرائیل به ویژه محاصره شهر غزه، روند کمک‌رسانی را برای نهادهای بشردوستانه مختل کرده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته که گروه‌های بشردوستانه برای کمک به غیرنظامیانی که در جنگ گیرمانده‌اند، «درحال تقلا» هستند و ناگزیراند، تعیین کنند که چه کمک‌هایی امن است و باید ادامه دهند.
یکی از نهادهایی که در همین روزهای نخست جنگی که انتظار می‌رود، به‌گونه فرسایشی ادامه یابد،‌ بیمارستان پزشکان بدون مرز در غزه است که با کمبود دارو و سوخت روبه‌رو شده است.
مسئولان این بیمارستان به اسوشیتدپرس گفته‌اند که آنگونه که نیاز است، قادر به تامین مجدد نیازها نیستند، زیرا تدارکاتی که برای زخمی‌ها استفاده می‌شود، درحال تمام شدن است.
هم‌اینک به دلیل کمبود برق، بیمارستان پزشکان بدون مرز با ژنراتورها فعال نگه‌داشته شده و مسئولان آن هشدار می‌دهند که اگر ورود سوخت درپی محاصر غزه، قطع گردد، «مشکل بزرگی» ازجمله تعلیق فعالیت این بیمارستان را درپی خواهد داشت.
در کنار سوخت، مشکلی دیگری که حملات اخیر و محاصره غزه ایجاد کرده، مختل کردن دسترسی به آب بهداشتی است.
دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل در این مورد گفته که «تخریب تاسیسات آب، فاضلات و بهداشت در غزه، خدمات‌رسانی به بیش از ۴۰۰ هزار نفر که حدود یک‌ششم کل جمعیت می‌شود را با مشکل روبه‌رو کرده است.»
وضعیت حساس حقوق بشری در غزه، سبب شده که تا این دم، چندین کشور اروپایی ازجمله فرانسه و اسپانیا در کنار همدردی با اسرائیل، با قطع کمک به فلسطین نیز مخالفت کنند.
در ادامه درگیری‌های پسین میان حماس و اسرائیل که تا همینجا صدها کشته از دو طرف گرفته و ۱۸۰ هزار فلسطینی را آواره کرده، اینک شهر ۲.۳ میلیونی و محاصره شده غزه، ممکن است با تشدید حملات اسرائیل با وضعیت بحرانی‌تری روبه‌رو شود.
آنچه که سازمان ملل را نگران کرده و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در مورد شهر غزه که قبلا از سوی نهادهای حقوق بشری به «زندانی سر باز» تشبیه شده بود، گفته که «وضعیت حقوق بشری در غزه، پیش از خصومت کنونی نیز بسیار وخیم بود و حالا فقط از نگاه ظاهری درحال وخیم‌تر شدن است.»
دبیرکل سازمان ملل با نگرانی از قربانی شدن افراد بی‌گناه بیشتری، و درحالی که درگیری میان اسرائیل و حماس ادامه دارد، بر حفاظت از غیرنظامیان تاکید کرده و گفته که ورود لوازم ضروری چون امکانات صحی، غذا، سوخت و دیگر کمک‌های بشردوستانه در غزه باید زمینه‌سازی شود.
محاصره کامل نوار غزه ممنوع است
«یوآو گالانت» وزیر جنگ اسرائیل، روز دوشنبه،  از “محاصره کامل” نوار غزه و قطع دسترسی این منطقه به برق، آب و گاز خبر داد. تا پیش از درگیری‌های اخیر، حدود ٢,٣‬ میلیون فلسطینی ساکن نوار غزه بودند. منطقه‌ای پرجمعیت و فقر زده که از سال ٢٠٠٧ تحت محاصره اسرائیل است. کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، امروز یادآور شد که بر اساس قوانین بشردوستانه بین المللی، “محاصره کامل” نوار غزه “ممنوع” است.فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، دیروز (سه شنبه) در بیانیه‌ای اعلام کرد: “بر اساس قوانین بشردوستانه بین‌المللی، تحمیل محاصره‌هایی که با محروم کردن غیرنظامیان از کالاهای ضروری برای بقا، جان آنها را به خطر می‌اندازد، ممنوع است.”
بنا بر اعلام سازمان ملل، اعمال هر گونه محدودیت بر جابه جایی افراد و کالاها با هدف اجرای محاصره، باید با “ضرورت نظامی” توجیه شود، در غیر این صورت ممکن است “مجازات دسته جمعی” به حساب بیاید.کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه امروز خود همچنین تصریح کرده است بر اساس اطلاعاتی که در اختیار دارد، بمباران غزه توسط نیروهای مسلح اسرائیل، “قربانیان غیرنظامی” در بر داشته است.
فولکر تورک از سوی دیگر ضمن اشاره به این که “عمیقاً از اتهامات مربوط به اعدام‌ غیرنظامیان و در برخی موارد قتل‌عام‌های وحشتناکی که توسط اعضای گروه‌های مسلح فلسطینی انجام می‌شود، شوکه شده و خشمگین است”، تاکید میکند “گروگان گیری توسط قوانین بین المللی ممنوع است” و از این گروه‌ها خواست “فورا و بدون قید و شرط همه غیرنظامیان اسیر شده را آزاد کنند”.
نمایندگی اسرائیل در سازمان ملل متحد، در واکنش به انتقادات کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، با ارسال ایمیلی به خبرنگاران، ضمن ابراز تاسف از این که سازمان ملل، حملات اخیر حماس را “تروریسم” نمی‌داند، تاکید کرد که محاصره کامل نوار غزه، به دنبال “قتل عام بی‌سابقه اسرائیلی‌های بی‌گناه” آغاز شده و “اسرائیل حق دارد از خود در برابر چنین وحشیگری دفاع کند”.
حمله به دفتر شبکه العالم در غزه
شبکه العالم- شاخه برون مرزی صدا و سیمای جمهوری اسلامی- در بیانیه‌ای حمله اسرائیل به دفتر این شبکه در غزه را محکوم کرده است.
این شبکه با انتشار ویدئویی از آسیب‌هایی که به داخل یک دفتر وارد شده، بیانیه‌ای منتشر کرده.
این بیانیه می‌گوید سه‌شنبه(دیروز) «جنگنده‌های» اسرائیل به دفتر شبکه العالم در غزه حمله کرده و «موجب خسارات شدید و خارج‌شدن این دفتر از چرخه تولید شده است.»
این شبکه گفت «دفاع از حقوق» زنان و کودکان فلسطینی و بازتاب دادن «عزت و اقتدار جوانان نسل نو فلسطینی» از دلایل این حمله بوده است.
جزئیات بیشتری منتشر نشده اما این شبکه گفت همچنان به فعالیت در غزه ادامه می‌دهد.
شبکه العالم-عرب زبان- وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی است که دفتر مرکزی آن در تهران قرار دارد و در بعضی شهرهای منطقه مثل بغداد، دمشق و بیروت هم نمایندگی دارد.
کوتاه از صحنه‌های جنگ
•با پایان یافتن مهلت ضرب‌الاجل حماس برای تخلیه شهر اشکلون در اسرائیل، صداهای انفجار در این شهر شنیده شد. حماس ضمن تهدید درباره حمله به شهر اشکلون در اسرائیل، به ساکنان این شهر هشدار داده بود تا ساعت پنج بعدازظهر بوقت محلی( دیروز)  این شهر را تخلیه کنند.
•وزارت بهداشت گروه حماس در غزه اعلام کرده که از آغاز درگیری‌ها تاکنون ۸۳۰ فلسطینی کشته شده‌اند. همزمان سفارت اسرائیل در ایالات متحده تعداد کشته شدگان اسرائیل را دستکم ۱۰۰۸ نفر اعلام کرده است.
•اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس می‌گوید تا زمانی که درگیری به پایان نرسیده این گروه درباره «گروگان‌ها» با اسرائیل مذاکره نخواهد کرد.
•امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در یک کنفرانس خبری مشترک با صدراعظم آلمان تقدیر ایران از حملات حماس علیه اسرائیل را «غیرقابل قبول» خوانده و در عین حال گفته فرانسه در حال بررسی نقش «مستقیم» ایران در این حملات است.
•در پی اقدام اسرائیل در قطع برق و آب و توقف ارسال سوخت به غزه، دو نهاد سازمان ملل-سازمان جهانی بهداشت و یونیسف- خواستار ایجاد کریدوری برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه شده‌اند.
•گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد می‌گوید که «بین ۱۰۰ تا ۱۵۰» گروگان پس از ربوده شدن توسط شبه‌نظامیان فلسطینی در داخل خاک اسرائیل، هم اکنون در غزه نگه‌داری می‌شوند.