مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


انتقاد شدید نمایندگان از وضعیت فساد، تورم، خودرو، ارز و ناهماهنگی اقتصادی دولت؛

صدای مجلس هم درآمد

همدلی| دیروز صحن علنی مجلس شاهد انتقادات و اعتراض‌های فراوان نمایندگان بود. برخلاف ادعای دولتی‌ها و مسئولان دولتی که تأکید دارند مردم راضی هستند و کشور در حال پیشرفت است اما دیروز نمایندگان مجلس از وضعیت موجود کشور به‌شدت انتقاد کردند و آن را ناشی از ضعف مدیریتی دولت دانستند. برخی از نمایندگان متذکر شدند که گویا رئیس جمهوری از وضعیت کشور اطلاع ندارد. برخی دیگر یادآوری کردند که مردم از وضعیت کشور ناراضی هستند. 
دیروز در صحن علنی مجلس ابراهیم رضایی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه مردم گلایه‌مند هستند، اظهار کرد: «مردم از دلار ۴۰ هزار تومانی، خودروی گران‌قیمت بی‌کیفیت داخلی و گرانی‌های اخیر گلایه‌مند هستند، البته نقش اغتشاشگران و غرب‌گرایان داخلی در دادن گرا به دشمن در تشدید فشار بر ملت ایران را فراموش نمی‌‎کنیم، اما وظیفه مسئولان است که با همت مضاعف و تلاش برای حل مشکلات مردم اقدام کنند.» طی یک ماهه گذشته نرخ دلار در بازار آزاد جهش تاریخی را ثبت کرده و از مرز چهل هزار تومان گذشته است. دیروز به رقم 41 هزار تومان رسید. این در حالی است که رئیسی و دیگر اعضای کابینه او در انتخابات ریاست جمهوری وعده داده بودند که ارزش پول ملی را به بالاترین حد خود در منطقه می‌رسانند. در رقابت‌های قبلی حامیان حسن روحانی تأکید می‌کردند که با رئیس جمهوری شدن رئیسی نرخ ارز جهش می‌کند. زمانی که در دولت حسن روحانی نرخ ارز از 20 هزار تومان گذشت طرفداران رئیسی به روحانی کنایه می‌زدند که شاهد هستیم با وجود آن که رئیسی رئیس جمهوری نشده ولی نرخ ارز چه جهشی را ثبت کرده است. حالا تاریخ به شکل دیگری رقم خورده و نرخ ارز هم در دولت روحانی جهش تاریخی ثبت کرده و هم در دولت سید ابراهیم رئیسی. 
دیروز رضایی یادآور شد: «بعد از گذشت بیش از یک سال از عمر دولت سیزدهم انتظار می‎‌رود مدیران مورد ارزیابی قرار گیرند. مردم از بریز و بپاش‌ها گلایه‌مند هستند، از مهمانی چند میلیاردی فلان شرکت دولتی در یک شب و از حقوق‌های نجومی، مدیریت ضعیف، بیکاری و بی‌ثباتی‌ها گلایه‌مند هستند. امروز هدف دشمن ناامیدسازی و مأیوس کردن مردم بوده هر مسئولی در کشور با عملکرد خود، موجب نا امیدی و یأس مردم شود، خیانت به کشور و خدمت به دشمن کرده است.»
رضایی با بیان اینکه حیف و میل بیت‌المال، تبعیض، باندبازی و پارتی‌بازی مصداق خیانت به ملت ایران است، گفت: «حقوق‌های نجومی آب به آسیاب دشمن ریحتن است. بارها در خصوص فساد در پتروشیمی مهر و غارت ثروت ملت ایران در این شرکت هشدار دادیم اما کاری صورت نگرفت. در خصوص پرداخت‌های تبعیض‌آمیز در دستگاه‎‌‌های دولتی هشدار دادیم اما کاری صورت نگرفت، اگر فراتر از شعار کاری می‌خواهید انجام دهید، به مردم خدمت کنید.»
دیروز حتی هیأت رئیسه مجلس هم لب به اعتراض گشود. حاجی دلیگانی از اعضای هیأت رئیسه مجلس خطاب به رئیس جمهور خاطرنشان کرد: «تیم اقتصادی شما هماهنگ نیست که اگر بود چنین مشکلاتی ایجاد نمی‌شد. بدانید برخی از گزارش‌هایی که وزرا و رئسای سازمان‌ها به شما می‌دهند دقیق نبوده و با وضعیت جامعه تطابق ندارد. آقای رئیس جمهور چرا به وعده‌های خود عمل نمی‌کنید؟ مگر دی‌ماه سال گذشته اعلام نکردید که لایحه نظام هماهنگ پرداخت حقوق کارکنان را به مجلس ارائه می‌کنیم ؟ در یک ساله اخیر فاصله حقوقی کارکنان برخی از دستگاه‌ها و واحدهای صنعتی چندین برابر شده است. در برخی از واحدهای صنعتی مانند ذوب‌آهن و فولاد مبارکه راننده‌ ۶ میلیون تومان دریافتی داشته اما فردی دیگر ۶۰ میلیون تومان حقوق دریافت کرده است.»
علیرضا پاک‌فطرت نماینده شیراز نیز در نشست علنی دیروز (یکشنبه ۴ دی ماه) مجلس شورای اسلامی در تذکری خطاب به وزیر کشور گفت: «وزیر کشور مسئول اداره کشور است و امور مردم در چارچوب اختیارات شماست، پس چرا آمار خودکشی، همسرآزاری، سالمندآزاری، معلول آزاری و... رو به افزایش است؟ نظارت بر عملکرد شهرداری ها و نحوه شهرسازی برعهده وزارت کشور است و آیا در شرایط شهرسازی امروز ما معلولان می‌توانند بدون کمک از امکانات شهری استفاده کنند و به آسانی در شهر حرکت کنند؟»
وی در تذکری خطاب به رئیس جمهور گفت: «اقتصاد نابه‌سامان و فشار بر روی مردم رو به افزایش است و عده‌ای به رئیس جمهور گزارش غلط می‌دهند، آقای رئیس جمهور؛ شما صحبت از عدالت می‌کنید و عدالت یعنی افزایش رضایتمندی مردم ، لذا انتظار می‌رود به مشکلات مردم رسیدگی شود.» چندی پیش رئیسی در سخنانی مدعی شده بود که قطار پیشرفت کشور در حال حرکت است. این سخنان با واکنش‌های منفی زیادی روبه‌رو شده بود. بسیاری گفتند که گویا رئیسی از وضعیت اقتصادی کشور خبر ندارد. پیش از این نیز رئیسی و همراهان او در دولت مدعی بودند که می توانند مشکلات اقتصادی کشور را بدون حل کردن مسئله تحریم‌های اقتصادی حل کنند. حالا شاهد هستیم نه تنها مسئله تحریم‌ها حل نشده بلکه مشکلات اقتصادی ایران هر روز پیچیده تر می شود. 
 دولت پاسخ قانع کننده ندارد
دیروز محور اعتراض اصلی نمایندگان بی‌برنامگی دولت در حوزه اقتصادی بود. سیدغنی نظری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه علنی مجلس در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد ارزیابی سیاست‌ها و اقدامات ارزی دولت و پس از استماع گزارش رئیس کل بانک مرکزی گفت: «در جلساتی که ما نمایندگان مجلس با مردم در حوزه‌های انتخابیه داشتیم هیچکدام پاسخ قانع‌کننده‌ای در توجیه وضع کنونی بازار ارز و طلا نداشتیم و حتی دولت و شخص آقای رئیس جمهوری نیز در این زمینه پاسخ قانع کننده‌ای ندارند.»
به گزارش ایسنا، وی افزود: «کمیسیون اقتصادی مجلس را زیر سوال می‌برند اما سوال نمی شود که این کمیسیون تا چه حدی اختیار دارد و در کدام تصمیمات ارزی نقش داریم و اصلا آیا طی ۲ و نیم سال گذشته در باره سیاست‌های پولی و بانکی از این کمیسیون نظری خواسته شده است؟ متأسفانه هنوز برای مجلس مشخص نیست که فرمانده اقتصادی دولت کیست؟ و متاسفانه سازمانهایی نظیر برنامه و بودجه، معاون اول و معاون اقتصادی و افراد متعددی تصمیم‌گیری می‌کنند. باید برای مجلس مشخص شود که آیا آقای دکتر صالح آبادی بر اساس قاعده «اذن در شیء اذن در لوازم آن است» اختیار کافی در حوزه سیاست‌های ارزی دارد یا خیر؛ گاهً شنیده می‌شود در جاهای دیگری نظیر کمیته مداخلات ارزی تصمیماتی گرفته می‌شود و ایشان صرفا مجری است.» در دولت علاوه بر معاون اول رئیس جمهوری و وزرای اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی، رئیسی یک معاون اقتصادی هم برای خود منصوب کرده که مسیر خود را طی می‌کند. محسن رضایی به عنوان معاون اقتصادی رئیس جمهوری به نظر می‌رسد که نظریه‌های خاص خود را برای شکوفایی اقتصادی در ایران دارد که تاکنون همه آن‌ها نتیجه عکس داده است. بسیاری می‌گویند که این اعضای اقتصادی دولت هیچ‌گونه هماهنگی در مرحله اجرا با یکدیگر ندارند. 
نظری در ادامه سخنان خود دیروز با تاکید بر اینکه دولت باید پاسخگو باشد، گفت: «می‌گفتند خدا را شکر که ما رئیس جمهور نشدیم که دلار بشود ۵ هزار تومان؛ آقای صالح‌آبادی و آقای رئیس جمهوری الان دلار شده ۴۰ هزار تومان و روزبه‌روز پول مردم دود می‌شود و به هوا می‌رود؛ در این خصوص تیم اقتصادی دولت که تیمی ناهماهنگ و فاقد فرماندهی مشخص است، باید حتما به مجلس پاسخگو باشند.» وی با بیان اینکه «این قابل قبول نیست که وزرا توجیه‌گر گرانی باشند»، ادامه داد: «اخیراً وزیر صمت که متاسفانه همکاران باید به خاطر ضعف در عملکرد عذر او را می‌خواستند، افزایش قیمت پژو پارس به ۶۰۰ میلیون تومان را توجیه کرده و مقاله‌نویسی می‌کند که این برای ما قابل قبول نیست.»
این نماینده مجلس در پایان با تاکید بر اینکه بی‌کفایتی برخی از مسئولان اقتصادی مبرهن و مشخص است، گفت: «حفظ ارزش پول ملی و نگهداری سرمایه مردم وظیفه دولت است و اینکه مردم گاهی پول خود را از بانک‌ها خارج می‌کنند ناشی از کاهش ارزش پول‌شان است. انتظار داریم جلسات روزهای شنبه سران قوا در راستای گره گشایی از مشکلات اساسی باشد و گزارش آن به مجلس ارائه شود.»
 مطالبه استعفا
دیروز برخی نمایندگان موضوع ضرورت استعفای اعضای هیأت دولت را مطرح کردند. سید کاظم موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه علنی در تذکری گفت: «کشور ما جزو کشورهای ثروتمند دنیا از نظر منابع گاز، نفت، پتروشیمی و انسانی است پس چرا ارزش پول ملی ما در جهان تحقیر می‌شود؟ مگر تورم چیزی جز کاهش ارزش پول ملی است؟»
به گزارش ایسنا، وی توضیح داد: «ارزش پول ملی نشان دهنده وضعیت و اعتبار اقتصادی کشور است. دشمنان قسم خورده ما با هدف قرار دادن ارزش پول ملی به دنبال کاهش قدرت حضورمان در بازارهای جهانی هستند؛ در چنین شرایطی ارزش پول ملی به دلیل وضعیت بازار ارز در دو هفته اخیر بیش از ۳۳ درصد کاهش پیدا کرده که در شأن و صلاح مردم ایران نیست. ارز به میزان کافی وجود دارد اما نبود مدیریت درست و بعضا بی توجهی‌ها مقدمات بروز این وضعت شده است؛ باید بانک مرکزی به عنوان متولی و مسئول مستقیم پاسخگو باشد.»
موسوی ادامه داد: «بی‌ثباتی قیمت‌ها و گرانی کالاها تحت تاثیر بازار ارز است؛ مردم ایران شهید داده و مستحق این وضعیت نیستند. این نظام، نظامی الهی است و رهبر معظم انقلاب نیز بارها به مجلس، دولت و قوه قضائیه تاکید کردند که باید مشکلات مردم را رفع کنند. جای برخی از اعضای کابینه دولت بودم از تریبون مجلس استعفا داده و کنار می‌رفتم.»

قالیباف: وضعیت ارز قابل قبول نیست

همدلی | روز گذشته تنها نمایندگان مجلس نبودند که به وضعیت اداره کشور اعتراض داشتند، محمدیاقر قالیباف که روزی در قامت همراه رئیسی به خاطر پیروزی او از انتخابات کنار کشید ودر یک سال گشته نیز تلاش کرد که در مقام رئیس مجلس دولت رئیسی را کمک کند، نیز زبان به انتقادگشود. او دیروز در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وضعیت ارز قابل قبول نیست، گفت:«در جلسه سران قوا بنا شد که موضوع ارز بطور خاص دنبال شود و بازار ارز را سر و سامان خواهیم داد.»
محمدباقر قالیباف بعد از گزارش کمیسیون اقتصادی درباره ارزیابی سیاست‌ها و اقدامات ارزی دولت و همچنین توضیحات رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد در جمع بندی گفت:«در موضوع مربوط به ارز در ایران باید کار را به سه بخش دسته‌بندی و سپس جمع‌بندی کرد؛ یک سری موضوعات اقتصادی است بدان معنا که باید موضوع چاپ پول و نقدینگی و روند آن در مدار درست خود قرار گیرد.»
به نوشته ایسنا، وی افزود:«موضوع ناترازی بودجه و اصلاح ساختار بودجه هم مبانی اقتصادی است که باید به آن توجه شود. باید این موضوع سیاست دولت و مجلس باشد و آنها بر آن اصرار کنند. همچنین موضوع نرخ گذاری ارز هم مشخص شود که قرار است تک نرخی، شناور و یا دستوری باشد. اینها موضوعات مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.»
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه در تمامی این موارد فصل‌الخطاب قانون است، گفت:«امسال قانون تصویب کردیم اما اجرا نشد که این هم جزو اشکالات است. بحث دیگر مربوط به آقای صالح‌آبادی و موضوعات مربوط به حوزه مدیریتی است. ما قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را تصویب کردیم. علاوه بر آن موضوع ارز و سکه و ریال و سیاست‌های اتخاذی در حوزه مدیریتی بانک مرکزی است. البته که باید دست بانک مرکزی از جهت مدیریتی هم باز باشد تا بتواند امور خود را دنبال کند.»
وی افزود:«بحث دیگر درباره فرآیند فروش و درآمدهای ارزی در سبد ارزی و همچنین نوع ارزها، درخواست‌ها و ثبت سفارش‌ها است که باید همه مدیریت شود که حوزه مدیریتی هم متوجه بانک مرکزی است.»
قالیباف با اشاره به طرح مالیات بر عایدی سرمایه گفت: ان‌شاءالله فردا موضوع مالیات بر سفته‌بازی و سوداگری در مجلس مورد بررسی قرار می‌گیرد. البته که بیش از یک سال است که این موضوع در کمیسیون اقتصادی بررسی شده و حتما در بازار هم تاثیرگذار خواهد بود اما همه موضوع نیست که بگوییم با این طرح همه مشکل حل می‌شود؛ بخش مربوط به حوزه مدیریتی هم مهم است.»
رئیس مجلس ادامه داد:«موضوع مهم دیگر بحث مربوط به کنترل در میدان است. ما نباید در میدان تعدد ارزی داشته باشیم؛ همه باید به بانک مرکزی کمک کرده و از ابزارهای نظارتی هم استفاده کنیم.»
رئیس مجلس همچنین توضیح داد:«بحث دیگر کالاهایی است که با ریال خریداری می‌شود و صادر شده و ارز آن در داخل تهیه می‌شود. ما در کشور مشکل ارزی نداریم اما دلیل نمی‌شود که مدیریت و کنترل ارزی نداشته و از ظرفیت ارزی بانک مرکزی و ذخیره ارزی استفاده کنیم. باید درآمدها حفظ شده و با ارز حاصل از صادرات تامین ارزی صورت گیرد. این ظرفیت در کشور وجود دارد پس نیازی نیست که از ذخیره ارزی استفاده شود.»
قالیباف در پایان گفت:«امروز وضعیت ارز برای مردم، ما و اقتصاد کشور قابل قبول نیست. در جلسه سران قوا بنا شد که این موضوع با حضور بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و مسئولان دخیل در موضوع ارز به‌طور خاص دنبال شود؛ مطمئنا سر و سامانی به بازار ارز می‌دهیم.»