مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


شکست مجلس برای برکناری فاطمی امین

وزیر ضعف‌ها را پذیرفت، مجلس او را ابقا کرد

همدلی|  بیشتر از هفت ماه است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی تلاش می‌کنند تا تغییراتی در کابینه سیدابراهیم رئیسی ایجاد کنند. هرچند به خاطر فشارهای نمایندگان وزیر کار استعفا داد، اما نمایندگان نتوانستند از ابزار نظارتی خود برای این کار استفاده کنند. بعد از ماه‌ها پی‌گیری و کش‌مکش دیروز در نهایت استیضاح وزیر صمت نیز شکست خورد و فاطمی امین توانست دوباره از نمایندگان مجلس رأی اعتماد بگیرد. با این حال همچنان برخی از نمایندگان درصدد هستند که استیضاح وزرای دیگری را در دستور کار قرار بگذارند اما به نظر می‌رسد با توجه به تجربه ناموفق برکناری فاطمی امین تلاش آنان برای استیضاح سایر وزرا راه به جایی نبرد. 
دیروز صبح رضا فاطمی امین وزیر صمت برای استیضاح در صحن علنی مجلس حاضر شد. در این جلسه سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهوری غائب بود. نمایندگان مختلفی به عنوان موافق استیضاح او سخن گفتند. ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به عنوان موافق استیضاح گفت: «از همان ابتدا نسبت به توان، تجربه و تخصص آقای فاطمی امین برای عمل به وعده‌هایش تردید جدی داشتیم و در حال حاضر کارنامه ایشان خالی از عمل به وعده‌ها بوده و به فاز تخریب اقتصادی کشور و نابودی اعتماد عمومی رسیده است. وزیر صمت بارها به مجلس احضار شد تا درباره میران تحقق وعده‌ها توضیح دهد اما هر بار نمایندگان سوال‌کننده نسبت به قبل ناامیدتر شدند.»
 چرا وزیر دروغ گفت؟
حسن نوروزی نماینده رباط کریم و نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس به عنوان موافق استیضاح روی موضوع صنعت خودروسازی متمرکز شد و گفت: «به نظر من آقای فاطمی امین تحصیل‌کرده ایران و جوانی متدین که تا امروز سکان‌دار وزارت صمت است در حوزه مبارزه با فساد ضعیف عمل کرده است. آقای فاطمی امین در رابطه با خودرو ‌۸ ماه قبل در این مجلس قول داد که ایران‌خودرو و سایپا را طی ۲ ماه به صاحبان اصلی خود واگذار کند اما این کار تاکنون صورت نگرفت؛ چرا او این دروغ را مرتکب شد؟»
صدیف بدری نماینده اردبیل هم به همین موضوع پرداخت و در دفاع از استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: «وزیر صنعت، معدن و تجارت سال گذشته در همین مجلس از برنامه‌های خود برای اصلاح رویه‌های نادرست موجود در صنعت خودرو رونمایی کرد. همه ما نیز با آقای فاطمی امین هم نظر بودیم چرا که باید میزان تولید خودرو افزایش یافته و تعادل بین عرضه و تقاضا برقرار شود اما امروز بعد از 14 ماه به کجا رسیده‌ایم؟»
هاجر چنارانی نماینده نیشابور با یادآوری حرف‌های فاطمی امین در جلسه رای اعتماد، تاکید کرد:«آقای فاطمی امین شما در روز رای اعتماد بالای 520 بار گفتید که ان‌شاءالله شرایط را درست می‌کنید. بهار و تابستان رفت و پاییز سخت و سرد آمد. بی‌تدبیری نکنید، آقای وزیر دوران ان‌شاءالله ماشاءالله تمام شده، مردم احترام، کار و اقدام انقلابی می‌خواهند. مردم از گرانی و تورم به سطوح آمده‌اند.»
چنارانی با بیان اینکه قیمت مصالح ساختمانی لحظه به لحظه بالا می‌رود، گفت:«آقای وزیر خبر دارید که لاستیک را گران‌تر می‌فروشند. شما وعده کنترل بازار را دادید، اما بازار صعودی شده است. به جای کنترل جلوی این تورم و صعود بازار را بگیرید. آقای وزیر مدیران شما فقط پشت تریبون حرف‌های خوب می‌زنند، اما در عمل برنامه‌ای برای کنترل بازار ندارند.»
وی خطاب به نمایندگان یادآورشد:«سه ماه طول کشید تا استیضاح از کشوها خارج شده و به صحن برسند. شما نمایندگان فقط شش ماه دیگر برای گزارش به مردم فرصت دارید. آنچه امروز از نارضایتی در کف بازار می‌بینیم 30 درصد آن به عملکرد وزارت صمت بر می‌گردد، اما این وزارتخانه برای رفع نارضایتی چه کرده است.»
 ضعف‌ها را می پذیرم
فاطمی امین هم در همین جلسه از خود دفاع کرد منتها او خودش هم ضعف‌هایش را پذیرفت. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این‌که دولت و مجلس انقلابی باید با همدلی و همراهی مشکلات کشور را حل کنند، اظهار کرد: من ضعف‌ها را می‌پذیرم.
به گزارش ایسنا، سیدرضا فاطمی امین ضمن قرائت نامه رئیس جمهور به نمایندگان اظهار کرد: «دولت و مجلس انقلابی باید با همدلی و همراهی و کمک به یکدیگر مشکلات کشور را حل کنند؛ من ضعف‌ها را می‌پذیرم و پاسخ‌هایی دارم.» او در بخش ابتدایی سخنانش سعی کرد مانند رئیس جمهوری تمام تقصیرات را متوجه دولت گذشته بداند. وی توضیح داد:« در دولت قبل ظرف چهار سال، پنج وزیر و سرپرست در وزارت صمت مدیریت داشتند این نشان می‌دهد که این حوزه پرچالش و پردردسر است. چالش‌های انبوهی که باعث تعدد حضور مدیران در این وزارتخانه شده بود. ما با مشکلات انباشته شده مواجه بودیم که باید برای آن اولویت‌بندی می‌کردیم. اعتراف می‌کنم و قبول دارم که هنوز مسائل وجود دارد، اما ما برای برداشته شدن مشکلات اولویت‌بندی کردیم.» بعد از این فاطمی امین بخش زیادی از سخنانش را به مسئله خودرو اختصاص داد و گفت:«خودرو قصه پرغصه‌ای است من، شما، مردم و رهبری از وضعیت خودرو راضی نیستیم، شما جای من بودید چه می‌کردید؟ دو راه پیش‌رویم بود کنار بایستم و فقط نقض کنم، راه دیگر این‌که زیر بار مسئولیت رفته و موضوع را پی‌گیری نمایم؛ من مسیر دوم را انتخاب کردم.» 
وی در ادامه تاکید کرد: «بحث بعدی کیفیت خودرو است، ما هم قبول داریم که کیفیت خودرو مطلوب نیست ،اما آیا این مشکل در یک‌سال قابل حل است؟ اکنون بیش از ۳۰۰ پروژه تعریف شده و اتفاقات خوبی در راه است، اما قبول داریم که هنوز قابل دفاع نیست. در خصوص انحصار نیز سال گذشته سهم خودروسازان به غیر از ایران خودرو و سایپا در تولید هفت درصد بود، اما امسال به ۱۵ درصد افزایش یافته است این امر یعنی کاهش انحصار.»
دیروز در دفاع از فاطمی امین برخی نمایندگان هم صحبت کردند اما مدافعان هم حتی نتوانستند لحن انتقادی خود را از دولت مخفی کنند. مصطفی طاهری رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: «اینکه ما مخالف استیضاح وزیر صمت هستیم بدان معنا نیست که چک سفید امضاء دادیم. انگیزه ما برای نظارت بیشتر شده و حرف‌های مطرح شده را بیشتر از قبل رصد می‌کنیم.»
در نهایت طرح استیضاح وزیر صمت به رای مجلس گذاشته شد و نمایندگان با ۸۴ رای موافق، ۱۸۲ رای مخالف، ۶ رای ممتنع و ۲ رای باطله از مجموع ۲۷۴ نماینده حاضر با استیضاح سیدرضا فاطمی‌امین مخالفت کردند. قالیباف رئیس مجلس بعد از اعلام رای استیضاح گفت: «بنابراین عدم اعتماد به فاطمی امین به عنوان وزیر صمت رای نیاورد و ایشان وزیر ماند.»
بعد از این برخی نمایندگان صحبت از استیضاح وزرای دیگری را مطرح کردند. حجت‌الاسلام جواد نیک بین در جلسه علنی دیروز (سه شنبه) مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی بیان کرد: «جا دارد استیضاح وزرایی اعلام وصول شود که در ماه‌های گذشته استیضاح آنها بارها بیان شده است.»
وی با بیان این که «اعلام وصول‌هایی بارها مطرح شده نظیر استیضاح وزیر بهداشت و درمان، وزیر علوم و وزیر راه و شهرسازی » افزود: «دولت قبل از آن که مجلس دست به خانه‌تکانی بزند خودش دست به اصلاح بزند.»