مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مسکو در پاسخ به حملات پهبادی اخیر اوکراین، کییف را بمباران کرد

موج جدید حملات روسیه بر علیه اوکراین

همدلی| محسن رفیق: حملات گسترده روسیه به زیرساخت‌های حیاتی در کی‌یف، خارکیف و دیگر شهرها از روز گذشته دوباره از سر گرفته شده است. این حملات دو روز پس از آن صورت گرفت که روسیه ،اوکراین را به حمله پهپادی به ناوگان دریای سیاه روسیه در سواحل شبه جزیره کریمه متهم کرد. اوکراین این حمله را رد کرده است، اما مسکو همچنان اعلام کرده است که مشارکت خود را در توافقی با میانجی‌گری سازمان ملل برای اجازه عبور امن کشتی‌های حامل غلات از اوکراین متوقف می‌کند. این در حالی است که مسکو دو روز پس از بمباران پل کریمه که به اعتقاد روسیه توسط اوکراین انجام شد، سلسله حملاتی را علیه اوکراین آغاز کرده است.
در همین حال مقامات اوکراینی صبح دیروز از حملات گسترده روسیه به زیرساخت‌های حیاتی در کی‌یف، خارکیف و دیگر شهرها خبر دادند. به گزارش اسپوتنیک، دست‌کم پنج انفجار در مناطق مختلف کی‌یف و منطقه ویشهرود شنیده شده است. آنتون گراشچنکو، مشاور ارشد ریاست جمهوری اوکراین گفت، ۴۰ موشک کروز روسیه به سمت اوکراین شلیک شد. کی‌یف ایندیپندنت نیز در توییتی نوشت: «حدود ۷ تا ۸ انفجار در اوایل روز دوشنبه در کی‌یف شنیده شد.»
از سوی دیگر، ویتالی کلیچکو، شهردار کی‌یف با انتشار پستی در تلگرام به شهروندان گفت:« در بخشی از پایتخت اوکراین برق و آب قطع شده است. مهندسان برق پس از آسیب به تاسیسات انرژی که برق حدود ۳۵۰۰۰۰ آپارتمان در کی‌یف را تامین می‌کند، در حال کار برای بازگرداندن برق هستند. متخصصان به همراه سایر مقامات تمام تلاش خود را برای تثبیت وضعیت در اسرع وقت انجام می‌دهند.» اوله سینیهوبوف، فرماندار منطقه خارکیف نیز در تلگرام تایید کرد که زیرساخت‌های این شهر تحت تاثیر حملات قرار گرفته است. در همین حال، در خارکیف، مترو کار خود را متوقف کرد. راه آهن اوکراین گزارش داد برق برخی از خطوط راه آهن اوکراین نیز قطع شده است.+
در همین حال، روزنامه نیویورک‌تایمز نوشت که اوکراین در پشت پرده حمله پهپادی گسترده اما ناموفق علیه شهر بندری سواستوپل در شبه جزیره کریمه دست داشته اما این در حالیست که مقامات رسمی در کی‌یف مسئولیت این اتفاق را بر عهده نمی‌گیرند. به گزارش راشا تودی، وزارت دفاع روسیه نیز اوکراین را عامل این حمله تروریستی می‌داند و معتقد است که نیروهای کی‌یف چنین عملیاتی را تحت نظارت کارشناسان انگلیسی انجام دادند. این وزارتخانه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که این حمله خسارت‌های کمی داشته و طی آن فقط یک کشتی آسیب دیده است.
مقامات اوکراینی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته‌اند. همچنین، آندری یرماک، مسئول دفتر رئیس‌جمهوری اوکراین در تلگرامش ضمن متهم کردن روسیه، نوشت: «روسیه خود این اقدامات تروریستی را علیه تاسیساتش انجام می‌دهد.» با این وجود، روزنامه نیویورک‌تایمز با انتشار مطلبی درخصوص توانایی‌های جدیدی که گویا کی‌یف در جریان درگیری با روسیه به‌دست آورده، نوشت: «در ساعاتی قبل از سپیده‌دم روز شنبه، رست زمانی که پهپادهای اوکراینی به کشتی‌ ناوگان دریای سیاه روسیه حمله کردند، این توانایی‌های جدید قابل نمایش بود.» این روزنامه در مقاله‌ای دیگر به این موضوع اشاره کرد که مقامات اوکراینی در رابطه با این حملات از قصد نوعی سیاست گنگ و دوپهلو را اتخاذ کرده‌اند.
در واکنش به این حملات اوکراین، روسیه نیز اعلام کرد که مشارکت خود در توافق انتقال غلات در سراسر دریای سیاه را به حالت تعلیق درآورده است. وزارت دفاع این کشور هم تاکید کرد که مسکو این تصمیم را در پی حمله تروریستی کی‌یف به بندر سواستوپل در شبه جزیره کریمه اتخاذ کرده است. جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در واکنش به تصمیم مسکو گفت که چنین اقدامی شرم‌آور است و گرسنگی را در جهان افزایش خواهد داد.از طرفی، آناتولی آنتونوف، سفیر مسکو در واشنگتن هم در پاسخ به بایدن اظهار کرد که شرم‌آور این است که واشنگتن از محکوم کردن اقدامات نسنجیده رژیم کی‌یف خودداری می‌کند.
در همین حال، موازی با این حملات، سخنگوی کرملین گفت که روسیه درخصوص مذاکرات با اوکراین آماده است اما هر توافقی با کی‌یف ارزش و اعتبار چندانی ندارد زیرا می‌تواند توسط غرب فسخ شود. به گزارش راشا تودی، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین طی مصاحبه‌ای با تلویزیون روسیه عنوان کرد: «هرگونه مشارکت دیپلماتیک تک‌جانبه با اوکراین بعید است به موفقیت ختم شود زیرا تصمیم نهایی به واشنگتن بستگی دارد.» پسکوف در ادامه این مصاحبه خاطرنشان کرد: «گفت‌وگو با کی‌یف غیرممکن است. روسیه سعی داشت تا نسبت به آنچه در ماه مارس اتفاق افتاد، با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین توافق کند اما چنین توافق‌هایی بی‌ارزش هستند زیرا فورا و به دستور بازیگرانی از خارج می‌توانند، لغو شوند.»
سخنگوی کرملین همچنین به چندین دور از گفت‌وگوهایی که اواخر ماه فوریه و ماه مارس برگزار شد، اشاره کرد اما در آن زمان این تلاش‌های دیپلماتیک نتوانست خصومت‌ها میان این دو کشور را متوقف کند. در عین حال، پسکوف گفت که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه آماده گفت‌وگو درخصوص مسئله اوکراین است. او در پایان اضافه کرد: «رئیس‌جمهور پوتین بارها گفته که نسبت به روند مذاکرات آماده است، اما نمیدانیم که آیا اوکراینی‌ها نیز آماده هستند یا خیر اما غرب باید نسبت به این مسئله آگاه باشد و آن را بشنود.»
در دیگر سو، نخست‌وزیر پیشین ایتالیا در رابطه با نحوه پایان دادن به جنگ اوکراین گفت که اگر کشورهای غربی مایلند یک راهکار مسالمت‌آمیز برای جنگ میان اوکراین و روسیه پیدا شود، باید تامین تسلیحاتی کی‌یف را متوقف کنند. به گزارش خبرگزاری راشا تودی، سلویو برلوسکنی، نخست‌وزیر پیشین ایتالیا معتقد است که چشم‌انداز عدم دریافت کمک نظامی همراه با ارائه بودجه هنگف بازسازی، می‌تواند کی‌یف را به مذاکره با مسکو راضی کند.
به گفته برلوسکنی، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین تنها در صورتی با هر نوع معامله با مسکو موافقت خواهد کرد که در مقطعی متوجه شود که دیگر نمی‌تواند به طور همزمان روی سلاح و کمک حساب کند. این سیاستمدار تاکید کرد: «در عوض غرب می‌تواند به کی‌یف «صدها میلیارد دلار برای بازسازی» به عنوان محرکی برای ورود به مذاکرات پیشنهاد دهد.»
براساس گزارش روزنامه لاریپابلیکا که بخش‌هایی از مصاحبه برلوسکنی را منتشر کرده، این نخست‌وزیر سابق ایتالیا که اکنون حزب فورزا ایتالیا را رهبری می‌کند، همچنین معتقد است که اوکراین باید شبه جزیره کریمه را به عنوان سرزمین روسیه به رسمیت بشناسد. او اضافه کرد که یک همه‌پرسی جدید که ناظران غربی در آن شرکت کنند هم باید در دونباس برگزار شود تا سرنوشت آن مشخص شود. این نخست‌وزیر پیشین ایتالیا همچنین ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه را مرد صلح خواند. برلوسکنی اذعان کرد که زمانی که درگیری بین مسکو و کی‌یف در اواخر فوریه آغاز شد، سعی کرد با پوتین تماس بگیرد، اما نتوانست از طریق تلفن با او صحبت کند.
سخنان او واکنش‌های خشم‌آلود سیاستمداران ایتالیایی را برانگیخت. کارلو کالندا، وزیر اقتصاد سابق ایتالیا به سرعت برلوسکونی را متهم کرد که بدون توجه به عواقب آن، برای پوتین تبلیغ می‌کند.