مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مولوی عبدالحمید از گزارش شورای تأمین استان سیستان و بلوچستان استقبال کرد؛

تصمیم دیرهنگام در ماجرای زاهدان

همدلی| تقریبا یک ماه پیش بود که زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان جمعه‌ای نگران کننده و البته ناراحت کننده را پشت سر گذاشت. روز هشتم مهرماه بعد از برگزاری نمازجمعه در شهر زاهدان درگیری رخ داد که منجر به کشته شدن جمعی از مردم این شهر شد. شورأی تأمین استان سیستان بلوچستان بعد از تقریبا یک ماه اعلام کرد که درباره حادثه آن جمعه تحقیقات مختلفی انجام داده و بر اساس آن اعلام می‌کند که در این حادثه دست کم 35 نفر جان باخته‌اند. شورأی تأمین این استان اما دست به اقدام متفاوتی هم زد. این شورا در بیانه‌ای که منتشر کرده رسما اعلام کرده که برخی از مأموران در این حادثه قصور داشته و به همین خاطر دستور برکناری رئیس وقت کلانتری ۱۶ و فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان را صادر کرد. این شورا گفت که خسارات وارده به جان‌باختگان بی‌گناه و خانواده‌های را جبران می‌کند. مولوی عبدالحمید امام جمعه شهر زاهدان روز گذشته از این بیانیه استقبال کرد. این شورا پنج شنبه شب با صدور بیانیه ای درباره حوادث جمعه هشتم مهرماه گذشته توضیح داد: «روز جمعه هشتم مهر ماه پس از اتمام نماز جمعه اهل سنت در شهر زاهدان گروهی از افراد ضمن یورش به کلانتری ۱۶ در مجاورت مصلای نماز جمعه قصد داشتند حوزه انتظامی مذکور را تصرف کنند. در جریان این حمله با توجه به درگیری مهاجمان و نیروهای مدافع کلانتری متأسفانه برخی هموطنان مظلوم و و نمازگزاران جان خود را از دست داده و مجروح شدند. پس از این‌حادثه تعدادی افراد مسلح با سواستفاده از فضای ملتهب ایجاد شده ضمن حمله به شهروندان و اماکن مختلف، اقدام ‌به آتش زدن به اموال عمومی و خصوصی کرده و با نیروهای حافظ امینت درگیر شدند که در این حوادث تعدای از اغتشاش گران و افراد بیگناه کشته و جمعی از نیروهای خدوم انتظامی و امنیتی نیز به شهادت رسیدند.»
پیش از این نیز مولوی عبدالحمید در سخنانی در سایت شخصی خود توضیحاتی در باره این حادثه داده بود. او یک روز بعد از حادثه گفته بود: «نماز جمعۀ 8 مهرماه 1401 با آرامش بسیار برگزار شد. در این مراسم سخنرانی در راستای اعتدال بود و عموم مردم به حفظ آرامش و اجتناب از تخریب بیت‌المال و اموال عمومی، و نیروهای نظامی و انتظامی نیز به مدارا و خوش‌رفتاری با مردم توصیه شدند. در پایان هم به مردم استان توصیه شد که در رابطه با موضوع چابهار احساسات‌شان را کنترل نمایند و تا اعلام نتیجۀ تحقیقاتِ دستگاه قضایی آرامش خودشان را حفظ کنند. دقایقی بعد از ادای نماز جمعه که نمازگزاران طبق معمول برای ادای نمازهای سنت و نفل در مصلا می‌مانند، صدای تیراندازی شنیده شد. بعدا مشخص شد که تعداد معدودی از جوانان کم‌سن‌وسال بعد از ادای نماز مقابل کلانتری که نزدیک مصلا واقع شده تجمع می‌کنند و شعار می‌دهند و تعدادی از این جوانان به سمت کلانتری سنگ پرتاب می‌کنند.» او در ادامه سخنان خود مدعی شده بود که به نمازگزاران در داخل مصلی نیز شلیک شده است. با این حال شورای تأمین در بیانیه خود با استناد به تحقیقاتی که بر اساس شواهد میدانی، شهادت اشخاص و دوربین‌های مدار بسته انجام شده است به تشریح جزئیات حوادث پرداخته و گفته: «حوادث روز جمعه ۸ مهرماه زاهدان در ۲ بازه زمانی و محیط متفاوت به وقوع پیوسته که از منظر عناصر حاضر در صحنه انگیزه و اقدام با هم‌متفاوت است. پس از پایان‌ نماز جمعه جمعیت بالغ بر۱۵۰ نفر که حضور افراد مسلح در میان آن‌ها به اثبات رسیده با حمله به کلانتری ۱۶ ضمن پرتاب سنگ، تیر اندازی هدایت شده و زدن اتوبوس شرکت واحد به دیوار کلانتری، به قصد تخریب درب و دیوار و نهایتا ورود به کلانتری آغاز اغتشاش بوده و با به آتش کشیدن خودروی پلیس و مجروح نمودن ‌تعدادی از کادر انتظامی تلاش کردند تا حوزه انتظامی مذکور را به تصرف خود درآورند که اقدام اغتشاش‌گران برای تصرف حوزه انتظامی با عکس‌العمل پرسنل حاضر در کلانتری عقیم ماند.(استفاده از گاز اشک‌آور به‌کارگیری سلاح ساچمه زن و تیراندازی)» 
اما این بیانیه هم تأیید کرده که به نمازگزاران شلیک شده است و گفته: «به دلیل مجاورت کلانتری ۱۶ با محل برگزاری نماز جمعه تخلیه نشدن کامل مصلی درگیری مسلحانه و نیز تیراندازی نیروهای انتظامی متاسفانه منجر به مجروحیت و از دست دادن جان تعدادی از شهروندان نمازگزار و عابرین بی‌گناهی شد که نقشی در اغتشاش نداشتند.»این شورا اعلام کرده که در حادثه جمعه هشتم مهرماه «شش نفر از حافظان امنیت از جمله سردار سرافراز هاشمی به شهادت رسیدند و گروهی نیز مجروح شده‌اند.»
مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه های دیروز نماز جمعه زاهدان با استقبال از بیانیه پنج‌شنبه شب شورای تامین استان و برکناری برخی مسئولان در رابطه با حادثه ۸ مهرماه، خواستار رسیدگی کامل به اتفاقات رخ داده و برخورد و مجازات قاطع تمام افراد دخیل در این حادثه شد. وی در پایان خطبه دیروز خود با توصیه نمازگزاران به کنترل احساسات از حضار خواست پس از اقامه نماز با رعایت امنیت و احترام به اموال و جان افراد محل نماز را ترک کنند و به خانه‌هایشان بازگردند. دیروز نورنیوز سایت خبری نزدیک به شورای عالی امنیت ملی از فضای شهر زاهدان گزارش داد و نوشت: «نماز جمعه زاهدان با آرامش در عیدگاه (محل برگزاری نماز جمعه) به امامت مولوی عبدالحمید خطیب نماز جمعه زاهدان برگزار شد. فضای شهر زاهدان قبل و حین برگزاری نماز جمعه آرام و اینترنت وصل بود. اما حضور پررنگ نیروهای امنیتی در سطح شهر مشاهده می‌شد.»منابع مختلفی گزارش دادند که روزگذشته جمعیت قابل توجهی برای نماز جمعه در شهر زاهدان حاضر شده بودند. خبرگزاری تسنیم نیز در گزارشی که از وضعیت شهر زاهدان منتشر کرده بود این موضوع را تأیید کرد. این خبرگزاری دیروز نوشت: «گزارش میدانی خبرنگاران تسنیم از وضعیت آرام در سطح شهر زاهدان با وجود تلاش بی‌وقفه ضدانقلاب بیرونی در روزهای اخیر برای ایجاد تنش حکایت دارد. نمازگزاران اهل سنت زاهدان که این هفته بعضاً از دیگر شهرستان‌های استان در مرکز حضور یافته‌اند و از این جهت جمعیت بیشتری را شامل شده، پس از اقامه نماز جماعت و راهپیمایی کوتاه متفرق شده‌اند.»دیروز اما تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که فضای شهر را بعد از نمازجمعه ملتهب نشان می‌دهد. در این ویدئوها صدار ممتد شلیک گلوله نیز شنیده می شود. تسنیم در این باره نوشت:«عده‌ اندکی هم در این فضا تلاش داشتند با سر دادن شعارهای ساختارشکنانه جمعیت را سمت تشنج ببرند که موفق نبوده‌اند.»
دیروز نیز خبرگزاری ایسنا گزارش داد: «بعد از ظهر امروز (جمعه) با وجود آرام بودن فضای شهر زاهدان پس از برگزاری نماز به امامت مولوی عبدالحمید و توصیه وی به نمازگزاران مبنی بر حفظ آرامش پس از ترک محل نماز جمعه، در خیابان خیام در کنار مسجد مکی زاهدان تعدادی از اغتشاش‌گران خیابان را بستند و شعار سر دادند که با ورود پلیس و انتظامات مسجد وضع به حالت قبلی بازگشت.»