مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رئیس‌جمهور بالاخره جلوی خبرنگاران نشست

تورم را 30درصد کاهش دادیم

همدلی|  سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور روز گذشته بالاخره پس از یک سال از ریاست جمهوری خود روبه‌روی خبرنگاران داخلی و خارجی قرار گرفت و در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در سالن اجلاس سران برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته دولت، گفت: «خدا را شاکریم که در این یک سال که به‌عنوان رئیس‌جمهور مسئولیت دولت را بر عهده داشتیم و توفیق خدمتگزاری به مردم را داشتیم همواره شاهد عنایت حضرت حق و امداد الهی بودیم.» رئیسی گفت: «با توجه به نکاتی که در ایام انتخابات بر آن تأکید کردم، اولین تغییر رویکرد دولت که بر آن تأکید کردیم، دولتی مردمی و توجه به خواست مردم و حضور در میان مردم و با مردم بودن است.»
رئیس‌جمهور با بیان اینکه مدیریت میدانی با مدیریت کارتابلی تفاوت دارد، تصریح کرد: «بین کسی که پشت میز نشسته است و کسی که در میدان است و وضع مردم را می‌بیند و مشکلات را از نزدیک احساس می‌کند فرق وجود دارد.» او اضافه کرد: «اینکه مردم مشکل دارویی داشته باشند را باید از نزدیک ببینیم. باید مشکلات و مسئله مردم را شناخت و برای رفع آن راهکار پیدا کرد.»
رئیس‌جمهور تأکید کرد: «تلاش کردیم مشکلات کشور را با توجه به نگاه درون‌زا رفع کنیم. نگاه به دست بیگانگان مشکلی را حل نمی‌کند و این نوع نگاه فقط ما را معطل می‌کند. لذا نگاه به درون، دستان جوانان و داشته‌ها برای دولت مهم است. باید از ظرفیت‌های داخل کشور استفاده شود؛ بنابراین معتقدیم باید به درون و ظرفیت‌های داخلی، نیروهای کشور توجه داشته باشیم و مانند برخی دولت‌ها منتظر تغییر نگاه بیگانگان نباشیم.»
رئیس‌جمهور با اشاره به مشکلات موجود در آغاز دولت سیزدهم گفت: «مسئولان در آن زمان به من می‌گفتند که کشور با کسری بودجه ۴۸۰هزارمیلیاردی روبه‌رو است و تو با این چه می‌خواهی بکنی؟ همه این‌ها مسائل و مشکلاتی بود که خوشبختانه با تلاش‌هایی که انجام شد توانستیم از آن‌ها عبور کنیم. مثلاً در آن موقع بحث شیوع کرونا را داشتیم که روزانه حدود ۷۰۰خانوار، عزیزانشان را از دست می‌دادند، از سویی مسئولان دولت قبل به من می‌گفتند با این موضوع چه می‌خواهی کنی، درحالی‌که به ما واکسن نمی‌فروشند. دولت توانست با یک اقدام جهادی واکسیناسیون عمومی را با ورود واکسن به نتیجه برساند و تعداد کشته‌ها در یک روزهایی به صفر نیز رسید. امروز خوشبختانه واکسن در دسترس است و در سایه این اقدامات کارها و فعالیت‌های اقتصادی آغاز شد و مدارس و دانشگاه‌ها نیز توانستند به کار خود ادامه دهند و باز شوند.»
رئیس‌جمهور با اشاره به اقدامات دولت در خصوص کاهش تورم، گفت: «در شهریور ۱۴۰۰ که دولت کار خود را آغاز کرد تورم نزدیک ۶۰درصدی را داشتیم و دولت در این مدت تلاش کرد با کنترل اقداماتش موجب افزایش تورم نشود که از آن جمله می‌توان به بالا نبردن ارزش پایه پولی و عدم استقراض از بانک مرکزی اشاره کرد و شما شاهد بودید تورم در اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱ به نزدیک ۳۰درصد کاهش پیدا کرد اما اصلاحات اقتصادی مقداری تورم را به همراه داشت.»
رئیسی تأکید کرد: «دولت در اصلاحات اقتصادی تلاش کرد پرداخت یارانه را از ابتدای زنجیره به انتهای آن انتقال دهد و خوشبختانه با همراهی و همگامی مردم در این اصلاحات دشمن را ناکام گذاشتیم البته این اقدام موجب افزایش تورم شد، اما با اقداماتی که انجام دادیم در خرداد میزان تورم حاصل از اصلاحات ساختار اقتصادی ۱۲درصد، در تیرماه ۴.۴درصد و در مردادماه این تورم حدود دو درصد طبق آمار بانک مرکزی است.»
او مهار تورم را مسئله اصلی دولت دانست و گفت: «تورم در حال حاضر ۴۰.۵درصد است که در مقایسه با شهریور سال گذشته که نزدیک ۶۰درصد بود، کاهش داشته است. البته اراده دولت بر مهار و کنترل تورم است و این نوساناتی که در نتیجه اصلاح ساختار اقتصادی انجام شد نیز باید به سمت کاهش برود.»
رئیس‌جمهور همچنین در پاسخ به این سوال که مردم چه زمانی طعم شیرین رفع مشکلات و حل مسائل معیشتی را خواهند چشید، گفت: «من از شرایط زندگی مردم به‌صورت روزانه و ساعتی آگاه هستم و نشده کنار سفره‌ای بنشینم و به این فکر نکرده باشم که دست مردم به این سفره یا غذا می‌رسد یا خیر. البته منتی در این خصوص ندارم.» رئیسی تأکید کرد: «با تلاش‌های انجام‌شده حتماً تورم کاهشی خواهد بود و وضعیت اقتصاد بهبود خواهد یافت. سرمایه‌گذاری خارجی حدود ۵میلیارد دلاری که در هیچ زمانی سابقه ندارد، نشان از آن است که در حوزه اقتصادی کارهای خوبی انجام‌شده است. در کنار این، ۱۷میلیارد دلار در جهت پیشران‌ها سرمایه‌گذاری شده است و همه این‌ها نشان می‌دهد شرایط به سمت وضعیت بهتر می‌روند.»وی در رابطه با حضور گشت ارشاد و نظارت بر قانون حجاب، تصریح کرد: «کسی حق کار سلیقگی یا رفتار فراقانونی ندارد. قانون ملاک و معیار جامعه است و احترام به قانون برای همه ضروری است؛ من معتقد هستم که قانون‌مداری و قانون‌محوری همه مسائل را حل خواهد کرد.» او با بیان اینکه حضور ایران در منطقه حضور امنیت‌ساز است، اظهار کرد: «یکی از بسترهایی که می‌تواند میزان نقش اقتصادی ایران را تقویت کند مسئله همکاری با چین است که در این راستا برنامه جامع ۲۵ساله امضاشده است. به‌هیچ‌عنوان ارتباط با کشور چین را متأثر از فضای بین‌المللی و سایر مسائل نخواهیم کرد. ارتباط ایران و چین، ارتباطی کاملاً مستقل میان دو کشور است که در حوزه‌های مختلفی برقرار است و باید توسعه پیدا کند و هر دو طرف نیز برای این توسعه مصمم هستند.»رئیس‌جمهور درباره سوال دیگری مبنی بر اینکه پاسخ شما به تهدیدات رژیم صهیونیستی حول فعالیت‌های هسته‌ای ایران چیست؟ بیان کرد: «اقدامات هسته‌ای و داشتن این سرمایه صنعت هسته‌ای حق جمهوری اسلامی ایران است؛ هیچ‌کسی و هیچ مقامی نمی‌تواند این حق را از جمهوری اسلامی و ملت ما بگیرد. بارها اعلام کرده‌ایم که سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی ما جایی ندارد؛ رهبر انقلاب فرموده‌اند که این کار حرام است و مسئولان نیز موضع خود را درباره سلاح هسته‌ای عنوان کرده‌اند.»
رئیسی یادآور شد: «دسترسی ایران به توانمندی‌های هسته‌ای که می‌تواند در صنایع مختلف کارساز باشد، حق مسلم ما است. رژیم صهیونیستی از روز اول نمی‌خواست ایران به این دانش دست پیدا کند، اما امروز برخلاف اراده مستکبران این دانش در کشور ما بومی‌شده و به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان آن را از ملت ایران گرفت.» او تصریح کرد: «هیچ اقدامی از ناحیه مستکبران ما را متوقف نخواهد کرد و ما را از گرفتن حق قطعی ملت ایران بازنخواهد داشت. آیا اسرائیل حریف نیروهای مقاوم در فلسطین می‌شود؟ دیروز حریف سنگ و امروز حریف موشک‌های فلسطینیان می‌شود؟ آیا با این تغییرات سازگار است؟ با همه این شرایط می‌تواند امنیت خود را حفظ کند؟»
رئیسی درباره تهدیدات دشمنان اظهار کرد: «آن‌ها باید فاصله میان تصمیم و اقدام را ببینند، اگر تصمیم به چنین کاری بگیرند شاید دیگر مهلتی برای آن‌ها باقی نماند که بخواهند دست به اقدام بزنند. در فاصله تصمیم تا اقدام خواهند دید که چیزی از رژیم صهیونیستی باقی نخواهد ماند.»
رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤالی در خصوص جدیت دولت در حوزه خنثی‌سازی و رفع تحریم‌ها و همچنین اثر خنثی‌سازی تحریم‌ها و دیپلماسی برای رفع تحریم‌ها گفت: «محوریت مذاکرات برای رفع تحریم‌ها با محوریت وزارت امور خارجه و تیم مذاکره‌کننده است. به دنبال ایجاد محدودیت برای ایران با ابزار تحریم‌ها بودند که این محدودیت‌ها را به رسمیت نشناخته‌ایم.» رئیس‌جمهور با بیان اینکه ما هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم، تأکید کرد: «تحریم‌های ظالمانه باید برداشته شود. آن‌هایی که به عهد و پیمان خودشان عمل نکردند، باید برگردند و تعهد خودشان را عمل کنند. تأکید ما رفع تحریم‌ها در مذاکرات است.» رئیسی ادامه داد: «ما تأکید کردیم خواست ملت بزرگ ایران رفع تحریم‌ها به‌صورت پایدار است. همچنین بر راستی آزمایی اطمینان‌بخش و بر تضمین‌های اعتمادآفرین و اعتمادبخش تأکید کردیم.»او تأکید کرد: «وقتی بحث از مذاکره و رفع تحریم‌هاست، دیگر معنا ندارد که مسئله اصلی که این بساط برای آن تشکیل شد، یعنی موضوعات پادمانی، حتماً باید حل‌وفصل شود. پادمان یک رکن است و باید همه این موضوعات پادمانی حل‌وفصل شود و این یک رکن در مذاکرات است؛ بدون حل‌وفصل مسائل پادمانی سخن از توافق معنا ندارد.» رئیس‌جمهور ادامه داد: «توافق باید همراه با حل‌وفصل مسائل پادمانی و پایان این مسئله باشد. با این نکاتی که جمهوری اسلامی دنبال می‌کند، خنثی‌سازی تحریم‌ها را دنبال می‌کنیم. تحریم‌ها باید شکسته شود و ملت ایران بتواند از این امکانات که امروز وجود دارد بهره ببرد. از منافع ملت ایران کوتاه نیامده‌ایم؛ نه در خنثی‌سازی تحریم‌ها و نه در رفع تحریم‌ها!»
او در پاسخ به سؤالی درباره تقویت روابط ایران و روسیه و اثر این ارتباط در حوزه‌های مختلف، نیز گفت: «همکاری ما با کشور روسیه، راهبردی است و در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، انرژی، هوا و فضا و بسیاری موضوعات دیگر تعریف می‌شود. این همکاری‌ها روزبه‌روز توسعه پیداکرده است.» او با تأکید بر اینکه این همکاری‌ها ادامه پیدا خواهد کرد، عنوان کرد: «برنامه جامعی برای همکاری‌های ایران و روسیه وجود دارد که نسخه‌های ابتدایی آن بین وزارت خارجه دو کشور ردوبدل شده است و در حال منتهی شدن به یک مرحله نهایی است.»رئیس‌جمهور درباره سوال دیگری مبنی بر اینکه برنامه مشخصی برای گفت‌وگو و رفع برخی اشکالات با کشورهای حوزه خلیج‌فارس دارید؟ گفت: «ما ارتباط و سیاست همسایگی را به‌طورجدی دنبال می‌کنیم و این سیاست در سال اول میان ما و همسایگان تثبیت شد. سال دوم و سال‌های آینده، این روابط حالت دوجانبه و چندجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد انجامید. ما توسعه روابط را در همسایگی دنبال خواهیم کرد.»رئیسی عنوان کرد: «نکته مهم آن است که گفت‌وگوهای ما درون‌منطقه‌ای بوده و درباره مسائل منطقه صورت می‌گیرد و بدون دخالت‌های خارجی و بیگانگان دنبال خواهد شد. حضور بیگانگان در منطقه را امنیت‌ساز نمی‌دانیم؛ بلکه آن را مشکل‌ساز می‌شناسیم. همواره تأکید کرده‌ایم که حضور آمریکا در منطقه هیچ‌گونه امنیتی رقم نخواهد زد بلکه مشکلاتی ایجاد می‌کند.»
رئیس‌جمهور درباره روابط ایران و عربستان، نیز یادآور شد: «پنج دور از مذاکرات میان تیم مذاکرات ایران و عربستان با همکاری کشور عراق برگزارشده است. طرف عربستانی تعهداتی دارد که انجام آن‌ها را برای اقدامات بعدی بازخواهد کرد. روابط دو کشور درگرو اجرای این تعهدات است که انجام گرفتن آن‌ها دنبال می‌شود.»
او در پاسخ به سوال دیگری درباره علت حبس اخبار مذاکرات از سوی مقامات ایرانی درحالی‌که طرف مقابل تمام جزییات را رسانه‌ای می‌کند، بیان کرد: «مذاکرات اگر با اطلاع‌رسانی به‌موقع همراه باشد می‌تواند به‌خوبی پیش برود، اما اگر اطلاع‌رسانی خوبی صورت نگیرد ممکن است در ادامه مذاکرات اخلال ایجاد شود.» رئیس‌جمهور اظهار کرد: «تأکید ما به مذاکره‌کنندگان این بوده است که هر مقطعی کار به نقطه‌ای رسید که ضرورت اطلاع‌رسانی وجود داشت، اخبار آن با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه در زمان مناسب، توسط سخنگوی وزارت امور خارجه یا معاون سیاسی وزیر امور خارجه به رسانه‌ها منتقل شود.» رئیسی با بیان اینکه بر اطلاع‌رسانی به‌موقع از مذاکرات تأکید کرده‌ایم و به‌هیچ‌عنوان طرفدار حبس اطلاع‌رسانی نیستیم، اضافه کرد: «این اطلاع‌رسانی به‌موقع می‌تواند افکار عمومی، نخبگان و رسانه‌ها را روشن کند و اقدامی مناسب است و تصور می‌کنم این اقدام در مقاطع مختلف انجام‌شده است.»رئیسی گفت: «درباره توافق هسته‌ای چند موضوع مورد تأکید ما است. اول دادن تضمین‌های لازم و مسئله دوم راستی‌آزمایی عینی و عملی است. مسئله دیگر رفع تحریم‌ها به‌صورت پایدار و بسته شدن ادعاهای سیاسی است که به نظر ما پایه اساسی ندارد و در این خصوص و مسائل پیرامون پادمان با آژانس صحبت کرده‌ایم.»