مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تصویر جیمز وب از حلقه اینشتین

تصویری از حلقه اینشتین که گفته می‌شود توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب ثبت شده توسط یک دانشجوی فارغ‌التحصیل رشته نجوم منتشر شده است. از زمانی که اولین تصاویر تلسکوپ فضایی جیمز وب در ماه ژوئیه منتشر شدند، رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی مملو از تصاویر شگفت‌انگیز مسحورکننده‌ای از سیاره مشتری گرفته تا دورترین ستاره‌های شناخته شده جهان شدند. 
اکنون، وب بار دیگر تصویری خیره کننده ثبت کرده است. این تلسکوپ فضایی این بار حلقه تقریباً کامل اینشتین را که در فاصله تقریبی ۱۲میلیارد سال نوری از ما قرار دارد، ثبت کرده است. می‌توانید این تصویر رنگی را که توسط دانشجوی فارغ التحصیل رشته نجوم با نام کاربری اسپیس‌گای در ردیت به اشتراک گذاشته شده است در ادامه مشاهده کنید. در اخترشناسی رصدی، حلقه اینشتین زمانی رخ می‌دهد که نور یک کهکشان یا ستاره در مسیر رسیدن به زمین از کنار یک جرم بزرگ کیهانی عبور می‌کند.
 به دلیل همگرایی گرانشی نور منحرف می‌شود و طوری به نظر می‌رسد که نور از نواحی مختلفی آمده است. اگر منبع نور، عدسی و ناظر همه در یک راستا باشند، نور به صورت یک حلقه ظاهر می‌شود. کهکشان مورد بحث ما SPT-S J۰۴۱۸۳۹-۴۷۵۱.۸ نام دارد و ۱۲میلیارد سال نوری از ما فاصله دارد. اسپیس‌گای یک نمای دورتر از آن را نیز پردازش کرده است. طبق گفته او، اگر به خاطر حلقه اینشتین نبود، ما اصلا نمی‌توانستیم این کهکشان را ببینیم. وجود حلقه‌های اینشتین، علاوه بر زیبایی، به ما این امکان را می‌دهد که کهکشان‌هایی را که مشاهده آنها در غیر این صورت تقریباً غیرممکن است، مطالعه کنیم. اینشتین این فرآیند را پیش‌بینی کرده بود و از این رو نام او را به آن اختصاص داده‌اند.اگرچه رصد حلقه‌های اینشتین اتفاقی نادر است، اما بی سابقه نیست. هابل پیش از این تصاویری از حلقه‌های دیدنی اینشتین گرفته بود. 
این اولین باری نیست که وب تصویری از حلقه اینشتین SPT-S J۰۴۱۸۳۹-۴۷۵۱.۸ ثبت می‌کند. دوربین مادون قرمز نزدیک این تلسکوپ فضایی(NIRCam) از همان منطقه در ماه اوت تصویربرداری کرد و اسپیس‌گای آن را رنگی و منتشر کرد. اما این تصویر آنقدر واضح نبود. در آخرین تصویر، داده‌ها توسط دوربین ابزار مادون قرمز میانی(MIRI) گرفته شده و از پورتال مست(MAST) این تلسکوپ دانلود شده‌اند. در این تصاویر از سه فیلتر مختلف استفاده شده است. فیلتر قرمز که نور را در طول موج‌های ۱۰میکرومتر جذب می‌کند. سبز برای طول موج‌های ۷.۷میکرومتر و آبی برای طول موج‌های ۵.۶میکرومتر است. در نهایت این تصاویر توسط اسپیس‌گای رنگ آمیزی و پردازش شدند.