مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


زنان‌هوادار استقلال برای اولین بار در لیگ داخلی مسابقه تیم محبوب خود را تماشا کردند

دختران آبی روی سکوی آزادی

همدلی|  ستاره لطفی- بالاخره بعد از چهل سال و با فشار فیفا قفل ورزشگاه‌ها بر روی زنان فوتبال دوست ایران شکسته شد و سکوهای آزادی میزبان دختران ایران زمین شد.؛ اگرچه به تعداد بسیار کمی که بیشتر به نظر می‌رسید برای جلب نظرات فیفا صورت گرفته است.  زنان ایرانی برای نخستین بار در تاریخ لیگ برتر بدون نیاز به تغییر چهره و پوشیدن لباس مردانه، برای تماشای بازی استقلال و مس کرمان وارد استادیوم  آزادی شدند تا هم این بازی را به یادماندنی کنند و هم روزی تاریخی را در فوتبال ایران رقم بزنند.
بیش از چهاردهه است براساس یک قانون نانوشته حضور زنان ایران در ورزشگاه‌ها تابو حساب می‌شد و آنان از تماشای فوتبال به صورت حضوری منع شدند. در تمام این چهل سال به‌خصوص در طول سال‌های اخیر بارها تلاش شد تا این تابو شکسته شود و حتی در رشته‌های دیگر نظیر والیبال، بسکتبال، هندبال و... این محدودیت چندان جدی گرفته نمی‌شد و زنان اجازه حضور در ورزشگاه‌ها می‌یافتند، اما قضیه فوتبال فرق می‌کرد، تماشای مسابقات این رشته با تمام جذابیت‌هایش از زنان دریغ می‌شد و زنان  تا دو روز پیش براساس همان قانون نانوشته اجازه حضور در ورزشگاه‌ها را نداشتند.
البته در سال‌های اخیر با فشار فیفا و نهادهای بین‌المللی در بازی‌های بین‌المللی شاهد حضور جسته و گریخته زنان در آزادی بوده‌ایم. بازی پرسپولیس برابر کاشیما در فینال لیگ قهرمانان و بازی تیم ملی برابر کامبوج و هنگ‌کنگ در مقدماتی جام جهانی 2022 از آن جمله‌اند. روزهایی که سکوهای آزادی شاهد حضور پرشور زنان عاشق فوتبال بود.
با این وجود هنوز این تابو در بازی‌های داخلی وجود داشت. بعد از اتفاقاتی که در جریان بازی ایران – لبنان در عید نوروز در مشهد رخ داد و برخورد عجیب با زنان که پس‌لرزه های آن جهانی شد، فشار فیفا برای حضور زنان در ورزشگاه‌های ایران فزونی یافت، به‌گونه‌ای که از احتمال محرومیت فدراسیون فوتبال ایران نیز سخن به میان آمد. 
در ابتدا مقامات مسئول و فدراسیون‌نشین‌ها فشار فیفا  را کتمان کردند اما در نهایت پذیرفتند که این الزام از سوی فیفا و نهادهای بین‌المللی وجود دارد و آنها خواستار حضور بدون قید و شرط و گزینشی زنان ایران در در استادیوم‌ها در جریان بازی‌های فوتبال هستند.
با شروع لیگ بیست‌وسوم موضوع حضور زنان جدی‌تر مطرح شد، حتی بازی‌های ابتدایی این لیگ به بهانه کرونا بدون تماشاگر برگزار شد، نهایتا فوتبال ایران در مقابل فشارهای فیفا تسلیم شد و زمینه حضور زنان را در ورزشگاه فراهم کرد و سرانجام بعد از چهار دهه انتظار زنان فوتبال‌دوست ایران در رور پنچ‌شنبه سوم شهریور 1401 حوالی ساعت 5 عصر برای تماشای یک بازی داخلی با پرچم‌های آبی وارد ورزشگاه شدند. واکنش آنها پس از حضور در آزادی و تماشای زمین چمن و سکوها بسیار جالب و تماشایی بود. 
 از دختر آبی تا وریا غفوری
در بدو ورود دختران به آزادی به همت باشگاه استقلال بادکنک آبی، پرچم استقلال و یک شاخه گل آبی به آنها هدیه شد تا این روز برای آنها به یادماندنی‌تر شود. ساعتی بعد وقتی بازیکنان استقلال برای گرم کردن وارد زمین شدند، ابتدا این سیدحسین حسینی کاپیتان آبی‌ها بود که به سمت جایگاه تماشاگران زن رفت. دروازه‌بان و کاپیتان استقلال که اولین بازیکن آبی‌ها بود که برای گرم کردن وارد زمین چمن شد، به سمت جایگاه زنان هوادار استقلال رفت و به آنها ادای احترام کرد و خوشامد گفت و حتی با آنها عکس یادگاری گرفت. در ادامه و پیش از آغاز بازی «ریکاردو ساپینتو» سرمربی استقلال نیز در بدو ورود به زمین به سمت جایگاه زنان رفت و به آنها خوشامد گفت.
زنان بعد از حضور در ورزشگاه یاد سحر خدایاری معروف به دختر آبی را گرامی داشتند و اسم او را بر روی سکوها فریاد زدند. دختری که اگر سه سال زودتر این محدودیت برچیده می‌شد، احتمالا زنده می‌ماند و خود بر روی سکوها تیم مورد علاقه‌اش را تشویق می‌کرد. لازم به یادآوری است سحر خدایاری یا همان دختر آبی هواداران تیم فوتبال استقلال تهران بود که در رسانه‌ها ادعا شد که در اعتراض به دستگیری و محکومیت خود به زندان بابت تلاش برای ورود به ورزشگاه و تماشای مسابقات فوتبال، اقدام به خودسوزی کرد و در ۱۸ شهریور ۱۳۹۸ درگذشت؛ اگرچه برخی مراجع قانون این روایت را نپذیرفته و تکذیب کرده‌اند. زنان حاضر درورزشگاه علاوه بر گرامی داشتن یاد دختر آبی، شعارهایی در حمایت از  وریا غفوری، بازیکن سابق استقلال سر دادند. 
 رفتار معقول تماشاگران
نکته جالب توجه اینکه با توجه به حضور زنان در استادیوم آزادی  و در طول ۹۰ دقیقه تقریبا هیچ توهین یا واژه زشتی از سوی تماشاگران شنیده نشد. نظم حاکم بر ورزشگاه به ویژه سکوی شماره 5 که زنان در آن مستقر بودند باعث شد که معاونت فرهنگی وزارت ورزش و جوانان از فضای حاکم بر ورزشگاه ابراز رضایت و خرسندی کند و بگوید زنان به مردان طرفداری را یاد دادند!
سینا کلهر در این زمینه گفت:«حضور بانوان در ورزشگاه ها اتفاق بسیار خوبی است. ما قبلا هم گفته بودیم که این اتفاق هرچه زودتر در ورزشگاه‌ها رخ خواهد داد. امیدوارم که این حضور تا پایان به همین شکل پیش برود و در ورزشگاه‌ها شاهد فضای فرهنگی باشیم. خود رسانه‌ها هم به این موضوع پی خواهند برد که فضای ورزشگاه‌ها باتوجه به حضور بانوان بهتر می‌شود و نوع شعارها در ورزشگاه‌ها بهتر خواهد شد. ما سعی داریم در آینده شرایط را برای حضور بانوان بهتر کنیم و مشکلات جایگاه بانوان را رفع کنیم.»
کلهر در ادامه با اشاره به حضور بانوان در ورزشگاه‌های دیگر گفت:«هر ورزشگاهی شرایط حضور بانوان را فراهم کند هیچ گونه مشکلی برای حضور بانوان نداریم و قطعا در آینده این اتفاق در شهرهای دیگر هم اتفاق خواهد افتاد. تنها لازمه حضور بانوان در شهرهای دیگر بررسی بازرسان وزارت ورزش است که مورد تأیید باشد مجوز برای آن ورزشگاه ها هم صادر خواهد شد. از طرفی هم بعضی از ورزشگاه‌ها در خارج از شهر هستند که باید برای رفت‌وآمد و سایر مسائل مشکلات را رفع کنند. با سیاستی هم در وزارت ورزش وجود دارد این موضوع پیگیری و حل خواهد شد.»
وی افزود:«حضور بانوان در ورزشگاه آزادی بسیار خوب بود و در همان نیمه اول به آقایان یاد دادند که چطور در ورزشگاه باید شعار بدهند و چطور با فرهنگ از تیم محبوب خود حمایت کنند. امیدوارم بازی استقلال نمونه ای باشد تا بتوانیم ادامه دهیم و شاهد حضور بانوان در ورزشگاه کل کشور باشیم.»