مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


افزایش نگرانی‌ها از پیامدهای جنگ اوکراین

روسیه؛ خطر بالقوه برای امنیت اروپا

همدلی|  نگرانی های اروپایی‌ها از روسیه در حال افزایش است. هرچند که روس‌ها می گویند قصد کشورگشایی نداریم اما مقامات اتحادیه اروپا رسما زنگ هشدار را به صدا درآورده اند. جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه ای حمله روسیه به اوکراین را به مثابه زنگ خطری برای امنیت اروپا توصیف کرد.
به گزارش آناتولی، در این بیانیه که در وب سایت اتحادیه اروپا منتشر شد، بورل افزود: «توانایی‌های دفاعی که ما داریم با توانمندی‌های مورد نیاز برای رویارویی با تهدیداتی که با آن مواجه هستیم، مطابقت ندارد.»بورل توضیح داد: «آژانس دفاعی اروپا (EDA) قبلاً و پیش از شروع جنگ اوکراین در این مورد هشدار داده است.»وی ادامه داد: «قبل از شروع بحران اوکراین و روسیه، انگیزه جمعی برای افزایش هزینه‌های دفاعی وجود نداشت، اما مشکل اکنون افزایش هزینه‌ها نیست بلکه هزینه‌های جمعی تنها و بهترین راه برای ارتقای امنیت دفاعی کشورهای عضو اتحادیه اروپا است.»رئیس دیپلماسی اتحادیه اروپا همچنین اعتراف کرد که ذخیره تجهیزات نظامی کشورهای اتحادیه اروپا در ارتباط با ارائه کمک به اوکراین به پایان رسیده است. او نوشت: «کاهش ذخایر تسلیحاتی در نتیجه حمایت نظامی که ما از اوکراین ارائه کرده‌ایم بارزترین نمونه از کاستی‌ها (در دفاع اتحادیه اروپا) است.»
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که این اتحادیه برای تضمین امنیت خود به ارتشی اروپایی نیاز دارد.
بورل گفت: «اوضاع امنیتی جدید نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا باید مسئولیت بیشتری در قبال امنیت خود بپذیرد. برای این کار، ما به نیروهای مسلح اروپایی مدرن و قابل همکاری نیاز داریم که سطح آمادگی بالاتری داشته و به دنبال ارتقای توانمندی خود هستند.»
از ۲۴ فوریه، روسیه حمله نظامی به اوکراین را آغاز کرده است که واکنش‌های بین المللی به ویژه از سوی غرب را به دنبال داشت و بسیاری از کشورها تحریم‌های اقتصادی، مالی و دیپلماتیک را علیه مسکو اعمال کردند؛ اقدامی که به ایجاد بحران در زنجیره تامین غذا در جهان منجر شده است.
 کرملین: بحران غذا تقصیر ما نیست
با این حال روس ها تلاش می کنند تا فشار افکار عمومی جهان علیه خود را کم کنند. کرملین دیروز (دوشنبه) اعلام کرد که غرب با وضع سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ مدرن علیه مسکو، موجب ایجاد بحران جهانی غذا شده است.به گزارش خبرگزاری رویترز، کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه با ارزیابی سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه جهان با یک بحران غذایی مواجه بوده و ممکن است دچار قحطی شود، موافق است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «روسیه همواره یک صادرکننده قابل‌اتکای غلات بوده است. ما منشا این مشکل نیستیم. منشا این مشکلات تحریم‌ها و کسانی هستند که این تحریم‌ها را وضع کردند.»همچنین به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، پسکوف تبادل سربازان اوکراینی اسیرشده در کارخانه فولاد آزوفستال با ویکتور مدودچوک، سیاستمدار اوکراینی متحد کرملین را نامحتمل دانست و خاطرنشان کرد که این مقام اوکراینی نزدیک به روسیه یک مقام نظامی نیست.
او گفت: «قبلا هم گفته‌ایم که مدودچوک یک شهروند اوکراینی است، به روسیه ارتباطی ندارد و شخصیت نظامی نیست.»
این سخنگو همچنین این سوال را که آیا امکان تبادل زندانیان اوکراینی آزوفستال با اسرای روسی ممکن است، به وزارت دفاع روسیه ارجاع داد؛ اما تصریح کرد که به صورت کلی روند تبادل اسرا به صورت مداوم در جریان است.
کارشناسان معتقد هستند که روسیه در این مدت نتوانسته به اهداف نظامی خود برسد و با توجه به توان نظامی کشوری بزرگی همچون روسیه این یک شکست برای آنان تلقی می شود.  اوکراینی ها این روزها تلاش می کنند تا جنایت جنگی روسها در این کشور را به گوش جهان برسانند.
 حبس ابد برای سرباز اسیر روس 
دادگاهی در اوکراین، دیروز (دوشنبه) یک سرباز اسیر روس را به جرم قتل یک شهروند غیرنظامی اوکراینی به حبس ابد محکوم کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، «وادیم شیشیمارین»، سرباز روس که به قتل یک غیرنظامی اوکراینی با شلیک به سر او در روستایی در شمال غربی منطقه «سومی» در نخستین روزهای جنگ متهم شده بود، امروز طبق حکم دادگاه اوکراینی به حبس ابد محکوم شد. این نخستین حکمی است که در پرونده‌های تحقیقات اوکراین در مورد جنایات جنگی ادعایی ارتش روسیه در این کشور صادر می‌شود.
او به این جرم اعتراف کرده و گفت که به دستور مافوق خود به مرد مذکور شلیک کرده است. او به دادگاه گفت که یک افسر روس اصرار داشته که ممکن است مقتول، که در زمان قتل در حال صحبت کردن با تلفن همراه خود بوده است، موقعیت آن‌ها را به نیروهای اوکراینی لو بدهد. شیشیمارین در طول محاکمه از همسر مقتول درخواست عفو داشت. ویکتور اوسیانیکوف، وکیل مدافع این سرباز روس، مدعی شد که شیشیمارین که عضوی از یک واحد تانک روسیه بوده، آمادگی «تقابل نظامی خشونت‌بار» و تلفات بالایی که ارتش روسیه در آغاز حمله به اوکراین متحمل شد را نداشته است. اوکراین لایحه‌ای را به تصویب رسانده که به موجب آن، استفاده از نمادهای حمله روسیه به این کشور ممنوع شده است.به گزارش ایسنا، به نقل از وبسایت روزنامه دیلی‌ میل، نمادهای Z و V که اکنون استفاده از آن‌ها ممنوع شده است، به صورت گسترده در حمایت از اقدامات کرملین به کار برده می‌شوند. این حروف در ابتدا برای علامت‌گذاری خودروهای نظامی روسیه به کار برده شد و سپس به نمای خانه‌های مسکو راه یافته، بر روی لباس‌ها چاپ و توسط ورزشکاران روس تبلیغ شد.
اوکراین حرف Z را معادل صلیب شکسته آلمان نازی در جنگ فعلی می‌داند. با این حال، بی‌بی‌سی گزارش داد که استفاده از این نمادها در موزه‌ها، کتابخانه‌ها، آثار علمی و متون درسی همچنان مجاز است. این قانون جدید همچنین استفاده از نمادها و اقدامات روسیه در اشاره به جنگ فعلی با ههدف«ترویج اطلاعات نادرست برای تضعیف اوکراین» را ممنوع می‌کند.