مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مشارکت 41درصدی لبنانی‌ها در انتخابات

همدلی| با پایان رای گیری در لبنان و آغاز شمارش آرا از یکشنبه‌شب، وزیر کشور لبنان میزان مشارکت در این انتخابات را که اولین انتخابات پارلمانی از زمان اعتراضات سال ۲۰۱۹ و انفجار مهیب بیروت است، ۴۱درصد اعلام کرد. شعبه‌های اخذ رای در لبنان یکشنبه‌شب بسته و روند شمارش آرا در انتخابات پارلمانی آغاز شد. این رای گیری بین ساعت هفت صبح به‌وقت محلی تا ۱۷:۰۰ادامه یافت. هم‌زمان با بسته شدن شعب اخذ رای، خبرگزاری رسمی لبنان از آغاز روند شمارش آرا با حضور لیست‌ها و نمایندگان نامزدها خبر داد.
بر همین اساس، بسام مولوی، وزیر کشور لبنان نیز اعلام کرد که بر اساس نتایج اولیه، میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه تقریباً ۴۱درصد بوده است. او افزود که مقامات انتخاباتی بعداً نرخ مشارکت نهایی را که شامل آرای لبنانی‌های خارج از کشور می‌شود، صادر خواهند کرد. این در حالی است که روز یکشنبه پس از بسته شدن صندوق‌های رای، نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان از مقر وزارت کشور گفت: «مشارکت رای دهندگان در بسیاری از مناطق لبنان از ۵۰درصد فراتر رفته و این علاوه بر انتخابات خارج نشینان است که دستاورد مهمی برای کشور لبنان محسوب می‌شود.»
این انتخابات در پرتو بحران اقتصادی بی‌سابقه‌ای برگزار می‌شود که لبنان بیش از دو سال است از آن رنج می‌برد. در این انتخابات که هر چهار سال یک‌بار برگزار می‌شود، ۱۰۳لیست انتخاباتی متشکل از ۷۱۸نامزد در ۱۵حوزه انتخاباتی برای انتخاب ۱۲۸نماینده در پارلمان رقابت می‌کنند. 128کرسی مذکور به شرح زیر تقسیم‌شده است: ۲۸کرسی برای سنی‌ها، ۲۸کرسی برای شیعیان، ۸تا برای دروزی‌ها، ۳۴کرسی برای مارونی‌ها، ۱۴کرسی برای ارتدوکس‌ها، ۸کرسی برای کاتولیک‌ها، ۵کرسی برای ارمنیان، دو کرسی برای علوی‌ها و یک کرسی برای اقلیت‌های داخل جامعه مسیحی. تعداد کل رای دهندگان لبنانی ۳.۹میلیون نفر از جمله ۲۲۵هزار رای دهنده در خارج از کشور است. انتخابات پارلمانی امسال با انتخابات سابق یک وجه اختلاف دارد که آن غیبت جریان المستقبل به ریاست سعد حریری نخست‌وزیر اسبق لبنان است. وی پیشتر از اعضای جریان متبوعش خواست در انتخابات نامزد نشوند.
در همین حال، رئیس جریان آزاد ملی لبنان اعلام کرد که نبرد انتخابات پارلمانی یک نبرد رقابتی عادی نبود، بلکه نبرد با آمریکا و اسرائیل است. به گزارش روزنامه رأی الیوم، جبران باسیل، رئیس جریان آزاد ملی لبنان در کنفرانس مطبوعاتی بعد از بسته شدن صندوق‌های رأی‌گیری در انتخابات پارلمانی لبنان گفت: «جریان آزاد ملی وارد جنگی با «القوات اللبنانیه» یا «حزب سوسیال ترقی‌خواه» یا «الکتائب» و جنبش «أمل» و دیگر گروه‌ها نشده، بلکه در جنگ و نبردی است که از دستکم ۱۷اکتبر از سوی آمریکا، اسرائیل و هم‌پیمانانش شروع شد.»
او به اظهارات دیوید شنکر، معاون سابق وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک پرداخت و گفت: «شنکر اذعان کرد که عملیات علیه من را به شکل خوبی اداره کرد و اذعان کرد که طرحی که ما را هدف قرار داده بود، سقوط کرده است.» شنکر پیشتر اظهاراتی را درباره نقش دولت سابق آمریکا برای تسریع در فروپاشی اقتصاد لبنان و بهره‌برداری از جنبش ۱۷اکتبر برای خدشه‌دار کردن وجهه حزب‌الله و تضعیف آن ایراد کرد.
باسیل درباره روند انتخابات گفت: «آنچه تاکنون روشن‌شده این است که جریان آزاد ملی در این جنگ پیروز شده است و فراکسیون بزرگ پارلمانی خواهد داشت. هیچ طرفی نمی‌تواند طرف دیگری را کنار بزند. آزمون اصلی در لبنان این است که پول‌های مردم به آن‌ها بازگردانده شود. آمریکا تلاش کرد لبنان را ازنظر اقتصادی به شکست بکشاند تا نگذارد ما در این انتخابات حضورداشته باشیم و شکست خورد.
روز گذشته نیز سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در مورد برگزاری انتخابات پارلمانی در روز گذشته در لبنان و ادعای برخی از مقامات حزبی و جناحی این کشور در ارتباط با دخالت ایران در امور داخلی لبنان و همچنین تلاش‌های برخی دیگر از کشورها برای مداخله در امور لبنان اظهار کرد: «عملکرد هر طرفی نشان می‌دهد که دوست زمان سختی کشورها، کدام طرف‌ها هستند و کدام طرف‌ها و کنشگران تنها به فکر اهداف سیاسی خود هستند و همه‌چیز را مشروط کرده و تلاش می‌کنند اهداف سیاسی خود را با تحریم و گرسنه نگه‌داشتن ملت‌ها و محاصره ملت‌ها و محروم کردن آن‌ها از حق طبیعی حیاتشان جلو ببرند.»
او با بیان اینکه ایران برعکس، همواره تلاش کرده در کنار مردم لبنان برای تحقق خواست و اراده آن‌ها باشد، تصریح کرد: «ایران هیچ‌وقت سعی نکرده در سیاست داخلی لبنان ورود کند. اتفاقاً این نقطه‌ای بوده که برای آن‌ها شکست بوده است چراکه در کارنامه آن‌ها از گروگان‌گیری نخست‌وزیر این کشور تا محاصره، تحریم، دخالت و پول دادن به رسانه‌ها برای این‌که ازاین‌گونه مطالب بزنند دیده می‌شود.» خطیب‌زاده اضافه کرد: «سیاست ما همچنان این است که مردم رشید و بالغ لبنان خودشان در مورد این کشور تصمیم بگیرند و باید همه کشورها به این موضوع احترام بگذارند ایران هم در کنار مردم لبنان به خواست و انتخاب آن‌ها احترام می‌گذارد.»