مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


آیا واشنگتن برای تهران پیام فرستاده است؟

ماجراجویی آمریکا در مرز عراق و سوریه

همدلی|  محسن رفیق: عراق و سوریه بار دیگر صحنه حملات هوایی هواپیماهای آمریکایی شد و بایدن عملا نشان داد که در دستیابی به آنچه که آمریکایی‌ها، حفاظت و تامین منافع ملی خود در خارج از مرزها می‌نامند، ابایی از ادامه سیاست‌های ترامپ در حمله به خاک کشورهای دیگر ندارد. این در حالی است که هواپیماهای اف15 و اف16 آمریکایی، بامداد روز گذشته با حمله به مناطقی در مرز سوریه و عراق، نیروهای حشد شعبی را مورد هدف قرار داده و منجر به کشته شدن تعدادی از آنها شدند. ضمن آنکه برخی گمانه‌زنی‌ها، هدف اصلی آمریکا از این حمله را هشدار به نیروهای نیابتی ایران در منطقه دانسته‌‌اند.
در همین زمینه منابع عراقی روز گذشته اعلام کردند که در پی حمله هواپیمای جنگی آمریکا به منطقه‌ بوکمال در شرق دیرالزور واقع در مرز سوریه و عراق، تیپ ۴۶حشد شعبی مورد هدف قرار گرفت و طی آن  ۴تن از نیروهای حشد شعبی و یک کودک، جان خود را از دست داده‌‌اند. بر اساس این گزارش، بمباران صورت گرفته در مرزهای عراق و سوریه‌‌، را مورد هدف قرار داده است. یک منبع ویژه نیز به اسپوتنیک گفت که حملات هوایی از سوی منبعی ناشناخته انبارهای مشتقات نفتی را در منطقه ابوکمال در مرز سوریه و عراق هدف قرار داد. او با بیان این که محل مورد هدف حاوی مقادیر زیادی مشتقات نفتی بوده، نظامی بودن آن را انکار کرد.
در همین راستا جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفت که این حملات نشان می‌دهد رئیس جمهور بایدن در محافظت از پرسنل آمریکایی، بسیار جدی است. کربی گفت که بایدن  دستور داده اقدامات نظامی بیشتری برای پاسخ به حملاتی که منافع آمریکا در عراق را هدف قرار می‌دهد، انجام شود. او همچنین عنوان کرد:«‌ایالات متحده اقدامات لازم و مناسب را برای کاهش خطرات تشدید اوضاع انجام داده است و این یک پیام بازدارنده، روشن و بدون ابهام است.» کربی گفت، ارتش آمریکا در این عملیات از هواپیماهای  اف 15 و اف 16، استفاده کرده است. پنتاگون همچنین مدعی شد که انبارهای سلاح نیروهای مقاومت عراق را بمباران کرده است.
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز پس از حملات هوایی ایالات متحده علیه تاسیساتی در منطقه مرزی عراق و سوریه، این امکانات را مورد استفاده گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایت ایران، ارزیابی کرد. 
در بیانیه پلوسی آمده است: «حملات هوایی که وزارت دفاع آمریکا علیه تاسیسات عملیاتی و انبار تسلیحات در منطقه مرزی عراق و سوریه انجام داد، یک واکنش هدفمند و مناسب به یک تهدید جدی و خاص بوده است.» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا همچنین گفت:«حفاظت از قهرمانان نظامی که از آزادی‌های ما دفاع می‌کنند، یک اولویت مقدس است. شبه نظامیان تحت حمایت ایران از این امکانات برای حملات تهدیدکننده علیه نیروهای آمریکایی و همچنین متحدانمان استفاده می‌کردند.» پلوسی همچنین گفت: «طبق قانون اختیارات جنگی، کنگره مشتاق به دریافت و بررسی اطلاعیه رسمی درباره این عملیات و همچنین دریافت جزئیات بیشتر از دولت است.»
در واکنش به این اقدام آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه عراق روز گذشته در بیانیه‌ای ضمن محکومیت این حمله اعلام کرد: «وزارت خارجه بار دیگر مخالفت کامل خود را با این ‌‌مسئله که خاک عراق به میدانی برای تسویه‌حساب‌ها تبدیل شده و عراق طرفی در هر درگیری و کشمکشی باشد، اعلام کرده و آن را به منزله تعرض به حاکمیت ملی خود و نقض آن و نیز نقض آشکار عرف و منشورهای بین‌المللی می‌داند.»
به گزارش سایت شبکه سومریه نیوز، احمد الصحافی در ادامه با تاکید بر پایبندی وزارت خارجه به حاکمیت و وحدت عراق و نیز هر اقدامی که موجب تقویت این ‌‌مسئله شود، اظهار کرد: «دولت عراق به تحقیقات خود و هر اقدامی که ضامن حق حاکمیتی‌اش باشد، برای جلوگیری از هر تنشی که مخل امنیت و ثبات کشور شود، ادامه می‌دهد.»
فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق نیز ضمن محکومیت حمله هوایی آمریکا به نیروهای حشد شعبی مستقر در مرزهای این کشور با سوریه، این اقدام را نقض آشکار حاکمیت عراق دانست. به گزارش شبکه خبری المیادین، یحیی رسول، سخنگوی مصطفی الکاظمی، فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق،‌ روز گذشته حمله هوایی آمریکا به یک منطقه واقع در مرزهای این کشور با سوریه را که موجب کشته شدن چهار تن از نیروهای حشد شعبی عراق شد محکوم کرده و آن را بر اساس تمامی منشورهای بین‌المللی، نقض آشکار و غیرقابل قبول حاکمیت و امنیت ملی این کشور دانست.
رسول با تاکید بر مخالفت بغداد با تبدیل شدن عراق به میدان تسویه حساب‌ها، گفت: «عراق بر حق خود برای داشتن حاکمیت و ممانعت از استفاده از آن به عنوان میدانی برای واکنش‌ها و تجاوزها تاکید دارد.» 
سخنگوی فرماندهی کل نیروی مسلح عراق در ادامه برقراری آرامش و دوری از تمامی انواع تنش را خواستار شد و تاکید کرد: «عراق برای جلوگیری از تکرار چنین تجاوزهایی، تحقیقات و رایزنی‌های لازم را در سطوح مختلف انجام خواهد داد.» مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق نیز روز گذشته حمله شامگاه یکشنبه آمریکا علیه نیروهای حشد شعبی را محکوم کرده و آن را نقض حاکمیت عراق دانست. 
از سوی دیگر سازمان حشد شعبی عراق نیز روز گذشته در بیانیه‌ای با اشاره به این که در نقاط مورد هدف، هیچ انبار یا چیزی شبیه به آنچه آمریکا برای توجیه جنایت خود ادعا کرده، وجود نداشته، اعلام کرد: «حشد شعبی به لحاظ قانونی حق پاسخ به این حمله و محاکمه عاملان آن را برای خود محفوظ می‌داند، چرا که این حمله در راستای عملیات تضعیف نیروهای عراقی انجام شده و در آن حاکمیت عراق مورد هدف قرار گرفته است، به ویژه آنکه این عملیات همزمان با موفقیت‌های بزرگ حشد شعبی در سالگرد تاسیسش و برگزاری نشست سه‌جانبه بغداد انجام شده است.» حشد شعبی در پایان نیز بر حمایت خود از موضع‌گیری‌های دولت عراق برای خاتمه دادن به پرونده خروج نیروهای خارجی از عراق تاکید کرد.
عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق و ائتلاف عراقیون هم در سخنانی نسبت به حمله هوایی آمریکا به نیروهای حشد شعبی در مرز سوریه و عراق واکنش نشان داد. او با صدور بیانیه‌ای اظهار کرد:«با نگرانی فراوان بمباران یکی از مقرهای نیروهای حشد شعبی مستقر در منطقه القائم در مرز سوریه توسط جنگنده‌های آمریکایی که منجر به شهادت و مجروح شدن تعدادی از این رزمندگان شد را دنبال کردیم.» او در ادامه گفت:«ما تکرار چنین نقض‌هایی را محکوم می‌کنیم.» عمار حکیم همچنین خاطرنشان کرد: «نقض حاکمیت عراق از سوی هر طرفی را به شدت محکوم می‌کنیم و از دولت عراق می‌خواهیم که به مسئولیتش در قبال چنین اقداماتی عمل کند.»
در همین حال برخی گروه‌های سیاسی عراق مانند ائتلاف فتح، النصر و دولت قانون عراق در واکنش به حمله آمریکا به نیروهای حشد شعبی مستقر در شهر القائم، واقع در نزدیکی مرزهای این کشور با سوریه، ادامه گفت‌وگوهای بی‌نتیجه با آمریکا را وقت تلف کردن دانستند. 
به گزارش خبرگزاری شفق نیوز عراق، ائتلاف فتح عراق به ریاست‌هادی العامری، روز گذشته در بیانیه‌ای حمله آمریکا به یک گروه از نیروهای حشد شعبی در مرزهای این کشور با سوریه را پاسخ به مانور روز شنبه حشد شعبی دانست و به دولت عراق هشدار داد: «ادامه گفت‌وگوی استراتژیک بدون نتیجه با آمریکا وقت تلف کردن است.» 
در ادامه این بیانیه آمده است: «نیروهای آمریکا با این عملیات بزدلانه بار دیگر خصومت بدون دلیل خود با مردم عراق و نیروهای غیور حشد شعبی را نشان دادند.»
همچنین ائتلاف فتح این حمله را نشانی از خشم آمریکا از مانور موفق چند روز قبل حشد شعبی با حضور فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق دانست و تاکید کرد: «این حمله به شکل آشکاری بیهوده بودن حضور نیروهای آمریکایی در عراق و خطر آنها برای امنیت و ثبات این کشور را نشان داد و ثابت کرد که آنها می‌خواهند عراق پر تنش و میدانی برای درگیری‌ها باقی بماند.» این ائتلاف در ادامه تاکید کرد: «دولت عراق باید به همان اسلوبی که بر اساس آن در پارلمان رای اعتماد گرفت، پایبند بوده و نیروهای بیگانه به ویژه آمریکایی‌ها را فورا و بدون هیچ وقت‌کشی از خاک کشور بیرون کند.»
ائتلاف فتح همچنین در ادامه بیانیه خود آورده است: «در حالی که بیش از یک سال از زمان تشکیل کابینه می‌گذرد، کابینه در این زمینه هنوز در نقطه آغاز مانده است و ادامه یافتن جلسات گفت‌وگو بدون هیچ نتیجه‌ای یک کار بیهوده بوده و از نظر ما وقت‌کشی است.» همچنین فتح از مصطفی الکاظمی، فرمانده کل نیروهای مسلح عراق خواست تحقیقی را درباره این حمله ظالمانه به نیروهای حشد آغاز کند. طبق بیانیه یاد شده، فتح تاکید کرد وزارت خارجه عراق نیز باید این حمله را محکوم کند.
ائتلاف النصر عراق به ریاست حیدر العبادی نیز در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این حمله آن را یک تنش و تعرض غیرقابل قبول دانسته و تاکید کرد: «با درگیر کردن عراق و نهادهای آن در کشمکش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و به خطر انداختن امنیت، منافع و جان مردم آن مخالف هستیم.» ائتلاف النصر در ادامه حفاظت از حاکمیت عراق و درگیر نکردن آن در جنگ دستورالعمل‌ها را در راستای حفظ امنیت و صلح عراق و منطقه خواستار شد و از همه خواست به مسئولیت خود برای جلوگیری از وخامت اوضاع و خروج آن از کنترل عمل کنند.
همچنین فراکسیون دولت قانون در پارلمان عراق به ریاست نوری مالکی دیروز در بیانیه‌ای ضمن محکومیت این حمله، اعلام کرد: «این اقدام حرکتی خصمانه و بدون هیچ توجیهی است که با هدف تحریک مردم عراق انجام شد و آمریکا در این حمله نیروهای امنیتی را هدف قرار داد که مدعی است برای حمایت و پشتیبانی از آنها برای مبارزه با تروریسم در خاک عراق حضور دارد.»
 این فراکسیون در ادامه بیانیه خود تاکید کرد: «دولت عراق باید اقدامات فوری را برای محاکمه کسانی که دست به چنین عمل مجرمانه‌ای زدند و نیز جلوگیری از تکرار آن، در پیش بگرد و وزارت خارجه نیز باید برای پایان دادن به این گستاخی و تعرض مکرر به نیروهای حشد شعبی، اقدامی را در پیش بگیرد.»