مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در لایحه «تشدید مجازات پدر مرتکب قتل فرزند» آمده است:

فقط 10سال حبس!

همدلی| قتل فرزند توسط پدر حداکثر 10سال مجازات حبس دارد. مسئله‌ای که در لایحه «تشدید مجازات پدر مرتکب قتل فرزند» حالا دارد در کمیسیون‌های اصلی و فرعی مجلس مورد بررسی قرار می‌گیرد. حالا مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور امیدوار است این مجازات کمتر نشود. قتل رومینا اشرافی دختر تالشی توسط پدرش موجی از واکنش‌ها را در پی داشت. از همان روز مسئله مجازات پدر در صورتی که فرزند خود را به‌قتل برساند تبدیل به موضوع بحث‌برانگیز محافل حقوقی و رسانه‌ای شد. از آن‌جایی که مطابق با شرع اسلام مجازات اعدام و قصاص برای پدری که فرزند خود را به‌قتل رسانده است ممکن نیست، بنابراین بسیاری از قوه قضائیه و نهادهای قانون‌گذار تقاضا کردند که مجازات چنین رفتاری افزایش پیدا کند. این گروه معتقدند با افزایش مجازات می‌توان حالت بازدارندگی ایجاد کرد تا پدران حداقل آگاهانه دست به قتل فرزندان خود نزنند. مسئله‌ای که احتمالا درباره قتل رومینا توسط پدرش صدق می‌کرد، چراکه ابراهیم نیکدل‌مقدم، وکیل مدافع رعنا دشتی، مادر رومینا به رسانه‌ها گفته بود پدر رومینا قبل از بریدن سر او با داس، درباره مجازات فرزندکشی تحقیق کرده بود. به گفته این وکیل‌مدافع یکی از آشنایان این خانواده که آن زمان دانشجوی حقوق بوده، بدون این‌که از نیت پدر رومینا باخبر باشد یا حتی بداند که چه اتفاقی برای رومینا افتاده، به سوال پدر رومینا پاسخ داده است.
همچنین در واکنش به‌تقاضای افزایش مجازات قتل فرزند توسط پدر، دکتر حسن محدثی، جامعه‌شناس در انجمن جامعه شناسی ایران گفته بود: «در فرآیند قتل ناموسی، مجموعه‌ای از افراد نقش آفرینی می‌کنند تا با کسی که ارزش‌ها را زیر سوال برده برخورد کنند، آن‌ها گفت‌وگو می‌کنند و تصمیم می‌گیرند چه نوع برخوردی و با چه نقشه‌ای و توسط چه کسی صورت بگیرد. البته در روند گفت‌وگو، هزینه‌های اجتماعی و حقوقی و قانونی این رفتارها هم مورد محاسبه‌ قرار می‌گیرد. اگر در این فرآیند افراد به نتیجه برسند که هزینه قتل پایین است تصمیم به قتل ناموسی گرفته و اجرا می‌شود. براساس فرآیندی که گفتم نخستین اقدام برای کاهش قتل‌های ناموسی بالا بردن هزینه‌های قتل است. از اعدام دفاع نمی‌کنم، اما معتقدم این افراد می‌توانند چهار یا پنج دهه محبوس شوند و عفو به آنها تعلق نگیرد.»
با وجود همه این واکنش‌ها قرار شد لایحه‌ای درخصوص تشدید مجازات پدر درصورت قتل فرزند تهیه شود. لایحه‌ای که حالا مشاور حقوقی معاونت زنان ریاست‌جمهوری در گفت‌وگویی به ایسنا گفته حداکثر مجازات برای پدر 10سال درنظر گرفته شده است. اشرف گرامی‌زادگان در پاسخ به این پرسش که مطابق با لایحه «تشدید مجازات پدر در صورت قتل فرزند» که هم اکنون به مجلس ارسال شده است، پدر مرتکب قتل فرزند چند سال محکوم به حبس می‌شود، بیان کرده: «در ماده ۶۱۲ اعلام شده است که «هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته و یا شاکی داشته باشد، ولی از قصاص گذشت کرده باشد، به حبس تعزیری درجه چهار محکوم می‌شود.» مجازات درجه ۴طبق قانون مجازات اسلامی حبس بیش از پنج تا ۱۰سال است. البته در تبصره ۱ گفته شده است که «در مواردی که فرد با علم به عدم امکان قصاص مرتکب قتل مذکور شود، به حداکثر مجازات مذکور محکوم می‌شود.» بدین ترتیب حداکثر ۱۰سال حبس قطعی خواهد بود. امیدوارم مجلس مجازات‌های لایحه را کاهش ندهد، بلکه برخی مجازات‌های دیگر را بر آن بیفزاید.»