مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


ادامه واکنش به توهین توئیتری یک مسئول

حمایت نمکی از جهانپور

همدلی|  با فراگیر شدن حضور مسئولان در فضای مجازی و به‌ویژه شبکه فیلترشده توئیتر سبب شده تا هم مسئولان پیرامون حوادث و اتفاقات روز سریع‌تر اظهار نظر کنند و هم موافقان و مخالفان‌شان واکنش نشان دهند. کیانوش جهانپور سخنگوی سابق و مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت که با فراگیری پاندمی کرونا به چهره‌ای مشهور بدل شده بود، از جمله کسانی بوده است که مواضع وی حاشیه‌ساز شد؛ به گونه‌ای که یکی از اظهارنظرهای او درباره سیاست دولت چین پیرامون موضوع کرونا خبرساز شد. جهانپور در فروردین‌ماه سال گذشته در نشست خبری که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، در این باره گفت: «در چین وضعیت متفاوت بود و ووهان تجربه اپیدمی داشت. به نظر می‌رسد آمارهای چین یک شوخی تلخ بود. زیرا بسیاری در همه جهان فکر کردند این بیماری مثل آنفلوآنزا است و مرگ و میر کمتری دارد.» پس از بیان این سخنان، جهانپور توئیتی در تاکید بر این محتوا منتشر کرد که سرآغاز یک جدال توئیتری با سفیر چین در ایران بود. جهانپور نوشت: «مباحث علمی را هیچ‌گاه نه می‌توان و نه باید با سیاست آمیخت. همه محافل آکادمیک دنیا بر پایه اطلاعات اپیدمیولوژیک و گزارش محققین چین، حداقل آنفلوانزای تیپ A را از ویروس نوپدید کرونا وخیم‌تر قلمداد کردند. امروز یافته‌‌ها خلاف این را نشان می‌دهد. به یافته‌‌های خودی اطمینان بیشتری داریم.» چانگ هوا، سفیر چین در ایران در پاسخ به این توئیت نوشت: «وزارت بهداشت چین هر روز نشست خبری برگزار می‌کند. پیشنهاد می‌کنم برای نتیجه‌گیری اخبار آنها را با دقت بخوانید.»
کیانوش جهانپور نیز به چانگ هوا پاسخ داد:«بسیار عالی! وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران هم روزانه دو کنفرانس خبری، نشست تخصصی ساعت ۱۱:۳۰ و نشست سخنگو ساعت ۱۴:۳۰ هر روز با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار می‌کند که تقریبا کم‌نظیر هست و برای سفرای محترم و اصحاب رسانه و همه کشورها به‌ویژه کشورهای دوست قابل استفاده خواهد بود.» این جدال توئیتری اما سرانجام خوشی برای جهانپور نداشت. او دوماه بعد از سخنگویی وزارت بهداشت برکنار شد. با این همه او در موارد دیگری نیز حاشیه‌ساز شد که تازه‌ترین آن استفاده از یک واژه توهین‌آمیز درباره منتقدان فعالیت‌‌های وزیران بهداشت درباره مهار کرونا بود. جهانپور در این توئیت نوشت:«آسترزنکا مورد تایید WHO است، چرا نمی‌آورید؟ آسترزنکا مرجوعی برخی کشورها است، چرا می‌آورید؟ مجوز بدهید آسترزنکا بیاوریم برای کارگران، 250 هزار تومان، هزینه را کارفرما می‌دهد! بعد:چرا آسترزنکا3 دلار! است و واکسن ایرانی 8 دلار؟ مرحوم شریعتی بخطا جای دگر درپی پفیوزان تاریخ می‌گشت.»

  از کمپین شکایت تا درخواست برکناری

این توئیت جهانپور واکنش‌‌های تندی به همراه داشته است. بسیاری از فعالان توئیتری آن را توهین به منتقدان روند واکسیناسیون در کشور تلقی کرده‌اند. برخی کمپین شکایت از او را راه‌انداری کردند، برخی فعالان سیاسی و اجتماعی از جمله عباس عبدی و عطاءالله مهاجرانی نیز خواستار برکناری او از سخنگویی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت شدند.اما واکنش‌‌ها در میان فعالان اجتماعی و مسئولان نیز ادامه پیدا کرد.

 جهانگیری: برخورد مناسب شود

اسحاق جهانگیری طی پی‌نوشتی به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر واکسیناسیون رایگان عمومی به عنوان دغدغه‌ای همگانی و انتظاری به حق تاکید کرد و گفت:«واکسیناسیون رایگان عمومی دغدغه‌ای همگانی و انتظاری به حق است که بخشی از آن با واردات و بخشی دیگر با تولید داخلی به صورت همزمان در حال انجام است.»
معاون اول رئیس جمهور در ادامه تصریح کرده است: «نباید به تقابل نادرست این دو اقدام دامن زد و در عین حال شایسته نیست که به ابهام‌‌ها و یا حتی انتقادها در رسانه‌‌ها و افکار عمومی با کم‌تحملی و اهانت برخورد کرد. لازم است در این خصوص اقدام مناسب انجام شود.»

معین: برخورد جدی شود

مصطفی معین، وزیر اسبق علوم، نیز با انتشار عکس و متنی در اینستاگرام به این موضوع واکنش نشان داد.
معین نوشت: «پفیوز» در فرهنگ دهخدا به معنی «سست و ضعیف و بیکاره و پخمه» است! حال باید دید که آیا کاربرد این واژه، شایسته چه کسانی است، مردم بی‌پناه و غیرمصون در برابر پاندمی کووید-۱۹ یا مدیرانی که غیر از بی‌کفایتی و ضعف مدیریت، اندوخته دیگری به جز توهم دانایی، بی‌ادبی، طلبکاری از مردم، تبختر و تملق چیزی در بساط ندارند!» او ادامه داد:«تاکنون فقط 2/1 درصد از مردم ایران دو دوز واکسن کرونا را دریافت کرده و مصونیت یافته‌اند، در صورتی که میانگین جهانی آن به 2/17درصد رسیده است! این چه افتخاری است که ایران در بین کل کشور‌های منطقه نیز آخرین رتبه را در زمینه واکسیناسیون عمومی دارد!» وزیر پیشین علوم افزود:«هم‌اکنون با ادامه واردات و تزریق قطره‌چکانی واکسن، سالمندان و دردمندان مظلوم ایرانی در صف‌ها و ازدحام غیربهداشتی مراکز تزریق واکسن بلاتکلیف و سرگردان و در معرض آسیب بیشتری قرار دارند! فرصت‌سوزی این مدیران در تهیه واکسن کرونا که علی‌رغم گزافه‌گویی‌های مکرر، به تلفات انسانی منجر شده به خوبی نشان‌دهنده شخصیت و مدیریت این آدم‌های تازه به دوران رسیده است!» مصطفی معین در ادامه خواستار برخورد جدی با جهانپور شد و نوشت:«از دولت و مراجع قضایی ذی‌ربط خواستار رسیدگی به فعل و انفعالات اداری و مالی، چگونگی ساز و کار‌های تصمیم‌گیری در سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و رفتار موهن سخنگوی آن هستیم. عملکرد و رفتاری که موجب نارضایتی مردم، اعتراض داروسازان و داروخانه‌ها و جامعه پزشکی شده است!»

 حمایت نمکی از جهانپور

اما ظاهرا سعید نمکی وزیر بهداشت چندان اعتقادی به لزوم برخورد با جهانپور ندارد و آن عبارت توهین‌آمیز را از خستگی جهانپور و انتقادات به آن را «هجمه‌‌هایی به خاطر بستن دکان برخی‌ها» می‌داند. وی در آیین رونمایی از واکسن اسپوتنیک تولید مشترک ایران و روسیه در واکنش به توئیت کیانوش جهانپور، اظهار کرد:«روزی حرف‌هایی را خواهم زد که بدانید چه هجمه‌هایی را به چه دلایلی تحمل کردیم و یکی از عمده‌ترین دلایلش بستن دکان برخی‌ها بود.» نمکی ادامه داد:«من وقتی وارد وزارت بهداشت شدم بر تولید داخل تاکید کردم و گفتیم اگر محصولی تولید داخل دارد کسی اجازه واردات آن را ندارد‌. ما از بخش خصوصی پاکیزه‌‌ای که داریم و پس از مدت‌ها هنوز ارزشان تامین نشده است متشکریم، ولی عده‌ای فکر کردند از این نمد کلاهی می‌توانند بسازند و هرچه می‌خواستند گفتند ولی ما با کمال خونسردی از کنار این اراجیف رد شدیم.» وزیر بهداشت گفت:«حتی دکتر جهانپور عزیز به دلیل خسته شدن از برخی‌ از این افراد توئیتی زد که من گفتم چرا خود را به دردسر می‌اندازی، برخی‌ها به دنبال این هستند که ما را اذیت کنند و ما وقتی شعر و ادبیات و طنز و هنر را می‌توانیم وارد گفتمان‌مان کنیم، دلیلی ندارد که این واژگان را استفاده کنیم‌. باید در کمال خونسردی توفیق عظیمی که به دست آورده‌ایم را پایمال نکنیم.»