به پزشکیان فرصت دهیم
ولیالله شجاعپوریان (مدیرمسئول)به پزشکیان فرصت دهیم
ولیالله شجاعپوریان (مدیرمسئول)
اعلام کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان موجی از انتقادات و مخالفتها را در روزهای اخیر به دنبال داشته است، اسامی مطرح شده در کابینه و واکنش منتقدان از چند منظر قابل توجه، تحلیل و پاسخ است:
1- کابینه دکتر پزشکیان میتوانست مطلوبتر باشد؟ بله. منتقدان زیادی دارد؟ بله. اما در این میان یک بخش از تحلیلگران نیز علیرغم انتقادات، معتقدند که با توجه به مقدورات و محدودیتهای رئيس جمهور بهتر است که از دولت پزشکیان حمایت کرد؛ بسیاری از نقدهایی که در روزهای اخیر بر لیست پیشنهادی مطرح شده در یک بستر عادی قابل درک بوده و وارد است، اما همه ما با ساختار نظام سیاسی، محدودیتها، ممنوعیتها و حدود و ثغور نوشته و نانوشته آن آشنا هستیم و میدانیم که هرگونه کنشگری و مطالبهگری باید با توجه به مختصات این جغرافیای سیاسی باشد، در غیر این صورت نتیجه آن سرخوردگی نخبگان سیاسی و جامعه مدنی به ويژه بدنه رای دهنده و چشمانتظارِ نتایج انتخابات اخیر خواهد بود.
2- پزشکیان صادقانه از همان ابتدا اعلام کرد که نه برای بحث و دعوا و کشمکش سیاسی، بلکه برای حل مشکلات مردم در حد توان خودش به میدان آمده است، بخش بیشتری از مردم که شرکت در انتخابات را برگزیده بودند، نیز به همین رویکرد و دیدگاه او اعتماد کردند و نام او را به صندوق انداختند، پس اگر کابینهای را با چنین چشماندازی معرفی کرده، ورای اینکه افراد آن مطلوب ما باشند یا نباشند، این در جهت مشی اعلام شده او در انتخابات بوده و باید از آن حمایت کرد؛ درواقع بیشتر حامیان پزشکیان خواستار حل مشکلات ولو با کابینهای غیرهمسو هستند، نه دولتی همسو اما بیدستاورد!
3- کابینه پزشکیان باید از مجلس رای اعتماد بگیرد، ترکیب کنونی مجلس نیز بر همگان آشکار است که چه اندازه با مواضع پزشکیان همراه است، پس غیرمنطقی نیست اگر پزشکیان برای عبور از چالش مجلس، دست به انتخابهای متفاوتی زده باشد. سیاستورزی در میدان عمل با کنشگری در فضای مجازی از زمین تا آسمان فاصله دارد، گلایهمندی و دلخوری بسیاری از حامیان پزشکیان قابل درک است، اما در قیاس با ساختار سیاسی کشور باید تا حدودی حق را به پزشکیان داد و البته به او فرصت داد تا با عمل به وعدههایش حامیان خود را راضی کند.
4- واقعیت آن است که کشور در دو دهه گذشته در شرایط خاصی قرار گرفته است، بسیاری از زیرساختهای کشور در زمینه برق، بنزین، گاز، آب و ... با ناترازی و بحرانهای وحشتناکی روبهروست، تحریمهای اقتصادی شرایط کشور را سختتر کرده است، دولت پزشکیان هم میراثدار چالشها و مشکلات دولتهای گذشته است، از این رو نمیتوان با چشم بستن بر روی واقعیتهای موجود انتظار داشت او بدون تعامل با نهادهای قدرت بر مشکلات فائق آید؛ دلسوزان کشور بیشتر از هر زمانی دریافتهاند فضای فعلی، فضای تقابل و نزاع سیاسی نیست و برای حل مشکلات باید از برخی انتظارات کوتاه آمد، حتی اگر رقیب بدون درک درستی از شرایط کشور بر طبل اختلاف و تفرقه بکوبد.
5- اگر به سه ماه پیش برگردیم انتصاب بسیاری از مدیرانی که امروز نسبت به آنها نقد داریم، آرزویی دست نایافتنی بود، تجارب چند انتخابات اخیر نشان داده حاکمیت عزمی برای شنیدن صدای معنادار مردم در انتخابات و یا حتی 60 درصد تحریم کننده انتخابات ندارد، از این رو باید متناسب با چنین تجاربی از دولت پزشکیان توقع تغییرات و دستاوردهای حداقلی داشت، به واقع اگر دولت پزشکیان با وجود همین کابینه، در مطالباتی همچون ساماندهی گشت ارشاد و حذف برخوردهای سلبی و رفع فیلترینگ بتواند اقدام موثری انجام دهد و بخشی از مشکلات اقتصادی-اجتماعی مردمرا حل کند، باید به آن نمره قبولی داد.
6- دلخوری اصلاحخواهان که اصلیترین بخش حامی پزشکیان در عرصه انتخابات بودند، قابل درک است، اما مهمتر از درک، شرایط سخت کشور و تلاش برای عبور از آن است؛ بهتر بود که اعتماد بیشتری به مدیران درجه اول همسو با خواستههای مردم میشد، اما حالا که به هر دلیلی تعداد چهرههای نماینده این تفکر در میان وزرای پیشنهادی پزشکیان کم است، بهتر است به جای ناامید کردن جامعه و فشار بر دولت پزشکیان، با مطالبهگری و نه سهمخواهی، رئیس جمهور را در این مسیر سخت حمایت کرد؛ کمتر آدم حتی مخالفی نسبت به صداقت پزشکیان شک دارد، حال که او عزم جدی برای تعامل با ارکان قدرت در جهت تغییر در وضع مردم دارد، باید اختلافات و انتظارات را کنار گذاشت و او را یاری کرد. او در عرصه مقدورات حرکت کرد. اما طبیعی است که خواسته رای دهندگان، نزدیکی مقدور به مطلوب است. مردم به پزشکیان یک فرصت بزرگ دادند، منتقدان یک فرصت دیگر هم به او بدهند.