اذهان ِمشوشِ عموم!
رضا نامجو(عضو شورای سردبیری)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2505
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


واکنش‌ها به مخالفت مجلس با ورود نماینده اهل سنت به دولت؛ پیام‌های یک مخالفت

همدلی|  مجلس شورای اسلامی در حالی با استعفای یک نماینده برای حضور اولین معاون اهل سنت رئیس جمهور در دولت مخالفت کرد که در دولت پیشین با خروج دو نماینده از مجلس و پیوستن آن‌ها به دولت سیدابراهیم رئیسی موافقت کرد. اتفاقی که می‌تواند حامل پیامی برای رئیس دولت ( و البته رئیس مجلس) باشد.پس از استقرار دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان در فضای سیاسی، انتظار برای انتخاب و انتصاب زنان و اهل سنت در کابینه افزایش یافت. اگرچه زنان در میان وزرای معرفی شده یک سهم داشتند (فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی) ، اما تا زمانی که رئیس جمهور عبدالکریم حسین‌زاده را به عنوان معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری اعلام نکرد، خبری از مشارکت اهل سنت در کابینه نبود. اگرچه در ادامه مسعود پزشکیان با انتخاب آرش زره‌تن لهونی به عنوان استاندار کردستان سهم بیشتری به هموطنان اهل سنت واگذار کرد.
در ادامه رئیس جمهور سه زن دیگر یعنی شینا انصاری را به عنوان رئیس سازمان محیط زیست، ، زهرا بهروز آذر، را به سمت معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و فاطمه مهاجرانی، را به عنوان سخنگوی دولت برگزیدند تا سهم زنان به چهار مورد برسد.
انتصاب عبدالکریم حسین‌زاده را به عنوان معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری از جمله مواردی بود که امیدها به مشارکت بیشتر اهل سنت در مدیریت اجرایی کشور را افزایش داد، اما روز چهارشنبه گذشته نمایندگان مجلس به استعفای وی و پیوستن به دولت پزشکیان رای ندادند تا این انتخاب ناکام بماند.
توضیحات حسین‌زاده در مجلس
حسین‌زاده که روز چهارشنبه نتوانست از سد همکاران خود عبور کند وبه دولت پزشکیان بپیوندد، در نطق خود در صحن علنی مجلس گفت:« بر خود لازم می‌دانم از رییس جمهور برای اعتماد به اینجانب و راهبرد اساسی که برای وفاق ملی در سرزمینمان در پیش گرفته تشکر کنم؛ طی روزهای اخیر با پرسش‌های متعددی متوجه شدم و مورد قضاوت قرار گرفتم و برخی گفتند که حسین زاده نمایندگی مجلس را پله ترقی کرده و برخی در اذهان خودشان نمایندگی مجلس را بالاتر از جایگاه معاونت رییس جمهور می‌دانند و خوشایند عده‌ای کثیری نبود که از مجلس انصراف بدهم.»
امیدوارم بر اساس واژه شهروند به همدیگر نگاه کنیم
وی ادامه داد:«هویت سیاسی خود را از شهرستان چند فرهنگی که شامل کرد، ترک و شیعه و سنی در آن با هم در آن زندگی می‌کنند گرفتم و به دنبال رویاها و افکاری بودم که آنها را مفید حال توسعه سرزمین و ایران اسلامی می‌دانستم؛ در سال 90 که کاندیدای نمایندگی مجلس شدم توجه به حقوق شهروندی مد نظرم بود و امیدوارم روزی برسد که تنها بر اساس واژه شهروند به همدیگر نگاه کنیم.»
مخالف سهم‌دهی‌های مذهبی هستم
حسین زاده در ادامه با بیان اینکه ما باید باعث شویم هرکس در این سرزمین خود را فدای خاک وطن بداند و در برابر تهدیدات بایستد، گفت:«من مخالف سهم دهی‌های مذهبی هستم و ملاک گزینش مسئولان باید شایسته گزینی و ایرانی بودن باشد لذا شما نمایندگان اگر تشخیص به شایستگی بنده دادید به من رأی دهید.»
مخالفت مجلس با استعفای‌ حسین‌زاده
اما گویی توضیحات این نماینده نتوانست همکاران خود در مجلس را قانع کند و مانع پیوستن او به دولت پزشکیان شدند. خبرگزاری خانه ملت روز چهارشنبه خبر داد که نمایندگان مجلس با تقاضای استعفای عبدالکریم حسین زاده نماینده نقده و اشنویه از سمت نمایندگی مجلس مخالفت کردند.بر اساس این خبر نمایندگان در نشست علنی دیروز (چهارشنبه، 4 مهرماه) مجلس شورای اسلامی با تقاضای استعفای عبدالکریم حسین‌زاده نماینده مردم نقده و اشنویه با 107 رأی موافق، 129 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده حاضر در جلسه مخالفت کردند.
برخورد متفاوت با زاکانی و قاضی‌زاده هاشمی
این مخالفت مجلس در حالی صورت گرفته است که در دوره پیشین علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی با کسب موافقت مجلس اصولگرا به یکی به شهرداری تهران و دیگری به معاونت رئیس جمهور رسیدند.نمایندگاه اصولگرای مجلس از مجموع ۲۶۹ نماینده حاضر در صحن با ۱۴۸ رأی موافق ، ۹۹ رأی مخالف و ۱۶ رأی ممتنع با استعفای زاکانی موافقت کردند. و همان زمان نمایندگان مجلس با ۲۱۸ رای موافق، ۲۲ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۵۳ نماینده حاضر در صحن علنی مجلس با استعفای قاضی‌زاده موافقت کردند.
دلایل نمایندگان برای مخالفت با حسین‌زاده
دلایل برخی از نمایندگان مخالف استعفای حسین زاده و ورود به دولت جالب توجه است. ذوالنوری نماینده قم دراین باره گفت:« در صورت استعفای آقای حسین‌زاده،حق مردم نجیب و شریف نقده و اشنویه که به او داده‌اند، یقیناً تضیع خواهد شد.»
مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود نیز در اظهاراتی به عنوان مخالف استعفای عبدالکریم حسین‌زاده با تاکید بر اینکه یکی از دلایل مخالفت من با استعفای او توانمندی او در حوزه عمران است و من او را انسان کار بلد متخصص و کاردان می‌دانم و نگران هستم، با این انتقال مخالفت کرد. هادی قوامی نماینده مردم اسفراین در مجلس نیز با بیان اینکه «جایگاه نماینده همتراز با وزیر است اما معاون رئیس جمهور در هیئت وزیران حق رای ندارد» با استعفای حسین‌زاده مخالفت کرد.
گمانه‌زنی درباره علل مخالف مجلس
دلایل اعلام شده از سوی نمایندگان مخالف با استعفای حسین‌زاده به گونه‌ای است که گویی زاکانی و قاضی‌زاده هاشمی، فاقد توانایی‌هایی برای حضور در مجلس بودند.اما کیست که نداند همسویی مجلس اصولگرا با سید ابراهیم رئیسی و ناهمسویی را مسعود پزشکیان می‌تواند از دلایل این مخالفت باشد. در مجلس پیشین ۲۲۰ نماینده مجلس از سید ابراهیم  رئیسی برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری دعوت کرده بودندو طبیعی بود که برای کمک به او به هرکاری دست بزنند، به خصوص که دو نماینده‌ای که از مجلس به دولت رفتند، در مبارزات انتخابات به عنوان نامزد پوششی بیشتری حملات را به رقبا داشتند وپیروزی رئیسی را تسهیل کردند. اگرچه می‌توان ناهمسویی سیاسی مجلس با پزشکیان با را در این مخالفت دخیل دانست، اما این سوال هم مطرح است که آیا فشار برخی محافل برای جلوگیری از انتصاب اهل سنت در دولت نیز در این زمینه نیز موثر بوده است؟
واکنش‌ها به مخالفت مجلس
در روزهای گذشته همان‌گونه که انتظار می‌رفت این مخالفت مجلس با واکنش برخی از چهره‌های سیاسی وتحلیلگران مواجه شد.یک عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در واکنش به مخالفت مجلس با استعفای نماینده نقده و اشنویه گفت:«بر اساس بحث وفاق ملی باید همه در کنار هم قرار بگیریم و در راستای اعتلای نظام جمهوری اسلامی همه نیرو‌ها باید به صحنه بیایند و به نظر من پیام موافقت می‌توانست موثرتر از این باشد که حسین‌زاده در مجلس بماند.»علی اکبر رنجبرزاده در گفتگو با ایلنا، خاطرنشان کرد:«مهم‌ترین قسمتی که باید مورد توجه قرار می‌گرفت و نگرفت؛ این است که تنها پستی که رئیس‌جمهور بر اساس قول و وعده‌هایی که به قومیت‌ها داده بود معرفی کرد، انتخاب ایشان به عنوان معاون رئیس‌جمهور بود که آن هم مورد مخالفت نمایندگان قرار گرفت و پیام‌های منفی دارد، شاید بهتر بود از این جنبه نمایندگان موافقت خودشان را اعلام می‌کردند.»
وی تاکید کرد:« این که بیایند به یک فردی که اهل سنت است رأی ندهند زیبنده نبود. من رای‌ام مثبت بود و موافق بودم که ایشان در آن جایگاه قرار گیرند. به هر حال آرزو و امیدی برای مذهب اهل تسنن بود و بسیار می‌توانست یک پیام مثبتی داشته باشد.»محمدعلی وکیلی؛ عضو پیشین هیئت رئیسه مجلس و فعال سیاسی مخالفت مجلس با حضور یک اهل سنت در دولت را این گونه توصیف کرد:«زهر چشم پایداری از پزشکیان!» وکیلی در ادامه به پزشکیان توصیه کرد که براین انتصاب خود اصرار کند.
 پیام‌های این مخالفت
به هرحال مخالفت با یک چهره اهل سنت در دولت، موضوعی نیست که تنها با دلایل علنی مخالفت نمایندگان قابل بررسی باشد. برخی محافل در ایران با حضور اهل سنت در دولت مخالفند و مسعود پزشکیان تا اینجا دو تابوشکنی( معرفی حسین زاده و انتصاب یک استاندار اهل سنت) انجام داده است. از همین منظر می-توان این مخالفت را دارای پیامی دانست. مخالفان تندروی دولت که عمدتا در جبهه پایداری متمرکز هستند واز شکست نامزد خود سیعید جلیلی عصبانی‌اند، نتوانستند در جریان رای اعتماد به وزرای دولت قدرت خود را نشان دهند، تلاش می کنند در موارد دیگری که امکانش فراهم باشد، توان خود را به رئیس جمهور (و البته رئیس مجلس) نشان دهند. به نظر می رسد مخالفت با استعفای نماینده اهل سنت مجلس یک شروع تازه باشد.