تاکید رئیس قوه قضاییه بر وفاق و دوری از تنشآفرینی
راه حلهای میانه قاضیالقضات
همدلی| در این روزها برخی از جناحهای سیاسی کشور که برخی از مناصب اجرایی و تقنینی کشور را برعهده دارند، اولویت های اصلی مردم و کشور را جابهجا کرده و مسایلی فرعی را اولویت بخشیدهاند. در حالی که وضعیت معیشت بخش بسیار زیادی از مردم ایران تحت تاثیر تورم و ناترازیهای مالی نامطلوب است و در حالی که در عرصه بینالملل درگیریهای نظامی بیسابقهای میان ایران واسرائیل رخ داده و همچنان شبح جنگ بر فراز آسمان ایران و منطقه در پرواز است و در حالی که در امریکا به عنوان دشمن شماره یک ایران، یک رئیس جمهور با تحرکات غیرقابل پیشبینی و البته سابقه دشمنی صریح با جمهوری اسلامی بر سر کار آمدهاست، تیترهای برخی رسانهها و تحرکات برخی از این چهرهها به ویژه در مجلس به مسایلی دیگر اختصاص یافته که ثبات روانی واجتماعی مردم را به خطر انداخته است.
چند هفته است که جنگ میان دولت بر سر لایحهای در جریان است که میخواهد قانون به کارگیری افراد در مشاغل حساس را – که به زعم دولت مانع از استفاده نظام از برخی نخبگانی خواهد شد که به جبر زمانه تابعیت برخی دیگر از کشورها را نیز داشتهاند – را اصلاح کند و مانع از خروج این ظرفیت ها از دایره مدیریت کشور شود. یکی از افرادی که مشمول این قانون بوده محمدجواد ظریف چهره مشهور دولت یازدهم و دوازدهم و دیپلمات برجسته ای است که در فضاب سیاسی ایران هم تمجیدهای رهبر انقلاب را در کارنامه خود دارد و اتهامات تند وتیز برخی چهرههای تندرو را. او که پس از سه سال انزوا با تحرکات خود یکی از پایههای پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری اخیر بود، از سوی دو طرف پیروز و شکست خورده انتخابات، با پیامهایی مواجه شده است. طرف پیروز معتقد است که او به عنوان یک شخصیت برجسته دیپلماتیک و یک چهره موثر باید در دولت حضور داشته باشد و به همکاری راهبردی خود را با رئیس جمهور در منصب معاونت ادامه دهد. از آن طرف مخالفان او که سابقه دهسالهای در این مخالفت و حتی دشمنی دارند، نیز عزم خود را جزم کرده اند که او را از دولت برکنار کنند و در این میان قانون چه حربه ای بهتر از قانون مشاغل حساس. از همین منظر تمام تلاش خود را به کار میبرند تا مانع از اصلاح این قانون شوند. در این مسیر اشارات و صراحتهایی که نشان دهنده موافقت رهبری با اصلاح این قانون است را نیز با توجیهات مختلف نشنیده میگیرند و همین تقابل باعث تنشهایی در سطح مدیریت کشور شده و وقت وانرژی دولت و مجلس را هدر میدهند.
از سوی دیگر همین مجادله پیرامون قانون حجاب وعفاف نیز درگرفته و جامعه را به خود مشغول کرده است. قانونی که در دو روز گذشته که جزییات آن منتشر شده نشان میدهد که اجرای آن دشوار و در مواردی غیرممکن به نظر میرسد و به نظر برخی فعالان اجتماعی وحقوقدانان کشور، گسلهای اجتماعی موجود در کشور که فعال خواهد کرد. در این دو مجادله یک طرف آن دولتی است که با توجه به همین مسایل به مردم قولهایی داده است و در طرف دیگر کسانی هستند که تلاش میکنند به هر طریق دولت را ناموفق جلوه دهند.
در این میانه سخنان روز گذشته قاضیالقضات دستگاه عدلیه در جمع نمایندگان، نشان می دهد که او راههای میانهای را برای آرامش کشور تجویز میکند.
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنیاژهای که روز دوشنبه در نشست مسئولان عالی قضایی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کرده بود، پس از شنیدن نظرات رئیس و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مواضع خود را به شرح زیر بیان کرد:
راهی جز وفاق نداریم
او در این نشست اظهار داشت: «چارهای جز این نداریم که دست بر دست هم دهیم و مسائل مهم را هم برای خنثی کردن همه نقشههای دشمن از جمله تحریمهای ظالمانه و هم برای استفاده بهینه از ظرفیتهای داخلی بهکار بندیم.»
به نوشته ایرنا، محسنیاژهای افزود: «راهی نداریم به جز اینکه به ظرفیتهای داخلی و استعدادها و منابع داخلی خود تکیه کنیم و با همین داشتهها، مشکلات مردم و مسائل را حل کنیم. رئیس قوه قضاییه خاطرنشان کرد: تجربه کردهایم که نه تنها در طول این چهل و چند ساله بلکه پیشتر از آن هم چشم داشتن به بیگانگان و دشمن، شکست خورده است و امروز باید دست در دست هم با توفیق حضرت حق و همکاری مردم مجاهد،مسلمان و انقلابی مشکلات را حل کنیم و این موضوع نیاز به همفکری و وفاق بیشتر دارد.»
حل همه مشکلات در توان دولت نیست
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه مسئله اقتصاد و معیشت مردم مهمترین و محوریترین مسائل است، افزود: «نمایندگان از همه مشکلات کشور مطلع هستند و امروز گرفتاری مردم در مسائل اقتصادی بسیار اساسی و مهم است و باید ببینیم که چطور میتوان این مسائل را حل کرد.محسنی اژهای افزود: اینکه گفته شود ناترازیهایی وجود دارد و بگردیم تا مقصر را پیدا کنیم و به گردن دیگری بیندازیم، درست نیست بلکه درس گرفتن از آسیبها بسیار خوب است اما باید ببینیم چگونه میتوانیم این مشکلات را حل کنیم؛ آیا امروز میتوان همه مشکلات اقتصادی کشور را با تصدیگری دولت حل کرد؟ نمیتوانیم.»
اگر لازم است قانون اصلاح شود
رئیس قوه قضاییه با اشاره به مسئله عفاف و حجاب گفت: «عفاف و حجاب امروز بدون تردید به وضعی که اکنون در برخی خیابانها دیده میشود به هیچ وجه و با هیچ منطقی درست نیست و باید برای آن فکری داشته باشیم. قانونی وضع شده که باید ابلاغ و اجرا شود و اگر کم و کاستی دارد و نیاز به اصلاح وجود دارد باید نمایندگان مجلس آن را اصلاح کنند و وحی منزل نیست همچنین چنانچه نیاز به تفسیر وجود دارد و ابهامی دارد هم مجلس باید این اقدام را انجام دهد.»
محسنیاژهای با تاکید بر اینکه باید مسائل اجتماعی و امنیتی را مهم بشماریم، افزود: «یکی از مسائل مهمی که میتواند جلوی بسیاری از اختلافات، خودکامگی و مشکلاتی را بگیرد، این است که همه قانونمدار باشیم و قانون فصل الخطاب باشد.»
قانون باید دقیق و صریح باشد
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: «قانون باید دقیق نوشته شود و قابلیت اجرا داشته باشد همچنین در زمان وضع قانون باید تلاش کنیم تا قانونی دقیق و متناسب و قابل اجرا تدوین شود، اما اگر قانونی وضع شد همه باید ملتزم به قانون باشیم. ممکن است قوه قضاییه و قوه مجریه ایرادی به قانون داشته باشند اما وقتی قانون ابلاغ و لازم الاجرا شد همه باید به آن ملتزم باشند و اگر همه ما به ویژه کارگزاران نظام در همه قوا و بعد از آن همه مردم ملاک و معیار را در بسیاری از مسائل قانون قرار دهیم، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد و اگر مشکلی به وجود بیاید سریعتر میتوان حل کرد.»
مسایل فرعی در وضعیت فعلی اولویت نیست
رئیس قوه قضاییه گفت: «امروز نمیتوانیم و اجازه نداریم با این مقدار فرصتی که در پیش داریم و این مقدار دشمنیها علیه کشور، مسائل اصلی را زمین بگذاریم و به مسائل فرعی و دست چندم بپردازیم.»