غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


جریان‌های سیاسی به دنبال سبد آراء و رقابت دقیقه 90

میزان مشارکت حرف آخر را می‌زند

همدلی|  سرویس سیاسی: «حسین مرعشی»دبیرکل حزب کارگزارن، گفت که اصلاح‌طلبان برای 70 درصد کرسی‌های مجلس نامزد ندارند.حلقه تنگ حضور چهره‌های میانه‌رو واصلاح‌طلب در حالی آرایش سیاسی- انتخاباتی را شکل داده که اصولگرایان نگران مشارکت از سمت آرای سنتی هستند و تعداد اندک اصلاح‌طلبان و میانه‌روها مانده در گردونه این نکته را به جامعه گوشزد می‌کنند که حضور هر چند ناچیز آنها در مجلس آینده شاید سدی بر تمامیت‌خواهی اقلیت باشد.
هنوز معلوم نیست گوش شنوایی برای شنیدن حرف‌های اصولگرایی یا اصلاح‌طلبی در آستانه برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس وجود دارد یا نه. با این حال روزهای باقیمانده برای تصاحب آرا در ظرف کوچک سیاست مهمتر از دوره‌های قبل است، چراکه جهت‌گیری‌ها و گرایش‌های سیاسی و اقتصادی رقبا نقطه تمایز پررنگی ندارد و از سوی دیگر زمان برای تهییج افکارعمومی در سطح کلان از دست رفته است.
فضای مناسب‌تر میانه‌روها و اصلاح طلبان
صرف انرژی کاندیداها برای چانه‌زنی سیاسی در ارتباط با رد یا تایید صلاحیت در کنار «سکوت مردم » که با رد صلاحیت روحانی عمیق‌تر شد دوران گذاری ایجاد کرد که دایره تحلیل و گزینش را برای مردم کمرنگ کرد. با این وجود به نظر می‌رسد به رغم تلاش اصولگرایان برای ایجاد فضای یکسویه در انتخابات که با یاری فیلترهای نظارتی به سرانجام رسید، شرایط میانه‌روها و اصلاح‌طلبان باقیمانده در این فضا بهتر است. تکلیف میانه‌روها و اصلاح‌طلبان به دلیل نبود بزرگان و تاثیرگذارها در لیست صدای ملت مشخص‌تر از گزینه‌هایی است که اصولگرایان پیش‌رو دارند. «محمود واعظی» با حمایت از لیست «صدای ملت» همه چیز را منوط به میزان مشارکت مردم می‌داند و معتقد است؛ اگر آرای سفید در سبد آنها باشد امکان تغییر وجود دارد. «محمد مهاجری» تحلیلگر مسائل سیاسی به نامه‌نیوز می‌گوید: لیست آقای مطهری حداقل برای کسب 10 کرسی آخر شهر تهران رقابت تنگاتنگی با فهرست‌های اصولگرا خواهد داشت.
یک پیش بینی انتخاباتی
محمد مهاجری معتقد است سه لیستی که از جریان اصولگرایی بیرون آمد دور از انتظار اقشار مذهبی و متدین جامعه بود و شاید همین مسئله بر میزان رأی آوری آنها تأثیر بگذارد، درباره لیست آقای مطهری نیز باید بگوییم، میزان اقبال به این فهرست بستگی به میزان مشارکت مردم در انتخابات دارد.
مهاجری می‌افزاید: اگر میزان مشارکت در تهران به 40 درصد برسد، قطعا لیست آقای مطهری 30 بر هیچ پیروز می شود اما از آنجا که این میزان اقبال اتفاق نمی‌افتد بنابراین خیلی خوشبین نیستم که تعداد زیادی از نامزدهای فهرست صدای ملت رأی بیاورند.در انتخابات ریاست جمهوری 1400 قریب به 4 میلیون رأی باطله داشتیم. در واقع گروهی از رأی دهندگان صرفا می‌خواهند در انتخابات شرکت کنند و هیچ گرایش سیاسی و جناحی ندارند، این گروه عمدتا هیچ گزینه خاصی مدنظرشان نیست و نهایتا به یک یا دو نفر رأی می‌دهند. اگر این گروه از رأی دهندگان در تهران را 200 تا 300 هزار نفر در نظر بگیریم، عدد قابل توجهی می‌شود که اگر به سمت لیست آقای مطهری بیایند، می توانند معادلات را تغییر دهند.
وی با اشاره به نتایج ادوار گذشته انتخابات مجلس در تهران می‌افزاید: همواره در تهران بین آرای نفر اول منتخب تا آرای نفر آخر منتخب قریب به 800 هزار رأی فاصله است؛ وقتی از جریان اصولگرایی لیست‌های متعدد وجود دارد و سبد رأی اصولگرایان به آنها تقسیم می‌شود، می‌توان پیش بینی کرد که لیست آقای مطهری حداقل برای کسب 10 کرسی آخر شهر تهران رقابت تنگاتنگی با فهرست های اصولگرا خواهد داشت؛ به ویژه آنکه پیش بینی می‌شود تعداد زیادی از کرسی‌های حوزه انتخابیه تهران در دور دوم انتخابات تعیین تکلیف شوند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به فضاسازی کاذب در حال انجام در فضای مجازی نسبت به سلامت انتخابات می‌گوید: توصیه‌ام به مسئولان برگزاری انتخابات آن است که حداکثر تلاش خودشان را در اطلاع رسانی سریع و دقیق نتایج انجام دهند تا تضمین سلامت انتخابات را به جامعه نشان دهند.
مردم به جای «رأی سفید»، به لیست صدای ملت رأی بدهند
همچنین عضو کابینه دولت دوازدهم می‌گوید: چهار ‌سال عمر خود مجلس یازدهم هم رو به اتمام است و عمر دولت هم به ۳ سال نزدیک می‌شود، به نظر بنده مشارکت پایین به عملکرد مجلس و دولت و سیاست‌هایی که هم‌اکنون وجود دارد، مربوط است.
این نکته‌ای است که محمود واعظی در گفت وگو با خبرآنلاین برروی آن تأکید می‌کند و می‌گوید: «در گذشته آنها می‌خواستند هر مساله را به دولت قبل نسبت دهند اما الان شرایط به نحوی است که مشارکت پایین، بسیار زیاد به عملکرد این افراد بستگی دارد.»
وی با بیان اینکه درحال حاضر متأسفانه نظرسنجی‌ها در شهرهای بزرگ نظیر تهران حاکی از این است که مردم هنوز از انتخابات استقبال نکردند و این خیلی نگران‌کننده است، می‌گوید: « حتماً افرادی که فکر می‌کنند مردم شرکت نکنند اما یک مجلس از قبل مشخص شده طرفدار یک جناح تشکیل شود، اشتباه می‌کنند .در حقیقت اگر مجلسی با مشارکت بالای مردم روی کار نیاید، همه تفکرات مختلف و خواسته‌های مردم در آن تبلور نداشته باشد، قطعاً این مجلس یک مجلس شبیه همین مجلسی می‌شود که الان داریم و نمی‌تواند مشکلات داخلی و خارجی را حل کند.
وی در پاسخ به این سوال که مشارکت پایین تا چه اندازه حاصل عملکرد دولت سیزدهم و مجلس یازدهم است؟ می‌گوید: «الان شرایط به نحوی است که مشارکت پایین، بسیار زیاد به عملکرد این افراد بستگی دارد، چنانچه در همه نظرسنجی‌ها که در مورد وضعیت اقتصادی صورت می‌گیرد، این نکته مشاهده می‌شود. استقبال از نامزدها بستگی به مردم دارد، به این ترتیب که اگر مردم بخواهند بیایند به جای رأی سفید، رأی اعتراضی به این افراد رأی بدهند. در انتخابات ریاست‌جمهوری بعد از رئیسی بیشترین رأی را رأی سفید داشت، لذا مردم به جای اینکه رأی سفید بدهند به لیستی رأی بدهند که به آنها نزدیک‌تر است و صدایشان در مجلس باشد و بتواند یکسری مسائل را دنبال کند، بنابراین این بستگی به مردم دارد که به چه لیستی رأی می‌دهند اما به هرحال در شرایطی که بسیاری از کاندیداها هم از حزب اعتدال و توسعه، کارگزاران و سازندگی و احزاب دیگر تأیید صلاحیت نشدند، طبیعی است که این احزاب دور هم جمع شدند که به مردم بگویند راه‌حلی غیر از مشارکت و رفتن پای صندوق‌های رأی وجود ندارد.»