غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در اهمیت نظرسنجی!

حسن دادخواه (فعال مدنی)

در اهمیت نظرسنجی!

حسن دادخواه  (فعال مدنی)

در کشور ما ایران، تجربه نشان داده است که در ماه‌ها و هفته‌های منتهی به برگزاری هر «انتخابات» دستگاه‌های دولتی مربوط و مجری انتخابات، معمولا از طریق برخی موسسات و مراکز دولتی یا خصوصی، به نظر سنجی در باب برآورد کردن تعداد و درصد شرکت کنندگان در انتخابات، اقدام می‌کنند و داده‌های آن را نیز گاهی اعلام می‌کنند و گاهی نیز، داد‌ه‌ها به شکل محرمانه، فقط در اختیار مقامات عالی قرار می‌گیرد.
نظر به اهمیت موضوع انتخابات، گاهی پایش و اجرای نظرسنجی‌ها به شکل دوره‌‌‌‌ای  و مکرر، میزان بالا یا پایین آمدن آمار شرکت کنندگان در انتخابات را رصد می‌کنند.
این رصد و پایش در کشور ما، به نظر می‌رسد که با هدف استمزاج نظر کلی مردم در باب استقبال و شرکت در انتخابات،  انجام می‌شود تا در صورت پایین بودن آمار تقریبی شرکت‌کنندگان در انتخابات، دولت و دستگاه‌های تبلیغاتی وابسته به حکومت، راه‌های تازه و موثری را برای جلب بیشتر نظر مردم و بالا رفتن آمار رای دهندگان، بکار ببندند.
اصل و پایه نظرسنجی‌هایی که از سوی دولت‌ها در کشورهای گوناگون برگزار می‌گردد، بر احترام به رای و نظر مردم استوار است. دولت‌های یاد شده می‌کوشند تا تصمیم‌‌های نسبتا مهم و فراگیر خود را با بهره‌جویی از پایش نظر مردم، اتخاذ کنند‌. در مرام و اخلاق سیاسی این دولت‌ها،    هر تصمیمی که با سرنوشت عمومی مردم مرتبط است، باید منطبق بر رضایتمندی مردم باشد!
این پایش، گاهی در قالب اجرای «همه پرسی» انجام می‌شود و  دولت‌ها، می‌کوشند تا تصمیم مهم خود را با رای موافق اکثریت مردم واجد شرایط رای دادن، اتخاذ کنند.
در این کشور ها، نظر و دیدگاه‌‌های مردم در باب عملکرد دولت‌هایشان، در رسانه‌ها به شکل روزانه بازتاب پیدا می‌کند و از آنجا که دولت‌ها، خود را برآمده از رای مردم می‌دانند و ادامه عمر دولت‌ها نیز شدیدا به رضایت عمومی مردم و رای دهندگان وابسته است. از این رو، رای و نظر مردم از اهمیت ویژه و سرنوشت سازی برخوردار است و مورد اعتنای کارگزاران و مقامات کشور است.
نظر سنجی‌ها، البته بایستی با روش‌هایی علمی انجام گیرد تا نتایج و داده‌های ان، معتبر و قابل استناد شود و با درصد اندکی خطا، نشان دهنده واقعیت میدانی باشد!
شیوه پر برکت و مثبت انجام نظر سنجی شایسته است تا در امور بالادستی و پایین دستی نیز به اجرا در بیاید؛ نظیر برنامه‌‌های سیمای جمهوری اسلامی، ارزیابی نظر مردم در باره لوایح و طرح‌‌های موجود در مجلس شورای اسلامی، تصمیم‌‌های مهم در باب ارتباطات اقتصادی و پولی با سیستم بین المللی بانکی و پولی، تصمیم‌‌های بزرگ نظامی و انتظامی و ....
بی‌گمان نظام تصمیم ساز و تصمیم‌گیر کشور نباید از نتایج مثبت استمزاج و پایش نظرات مردم، خود را محروم کند!