غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


«مرتضی افقه» از انفعال دولت و ذخایر ارزی ضعیف می‌گوید:

رابطه تنگاتنگ قیمت بازار و دلار

همدلی| یک کارشناس اقتصادی اظهار داشت: معتقدم اگر در غزه آتش‌بس اعلام شود نرخ دلار تا 51هزار تومان هم کاهش پیدا می‌کند اما این کاهش ادامه‌دار نخواهد بود.
«مرتضی افقه» در گفت‌وگو با ایلنا درباره اظهارات اخیر وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه رشد نرخ دلار عامل اقتصادی ندارد، اظهار داشت: اینکه دولت مدعی شود که افزایش نرخ دلار عامل اقتصادی ندارد، تکلیف دولت در برابر کنترل بازار ارز را برطرف نمی‌کند. اگر افزایش نرخ دلار عامل غیراقتصادی هم داشته باشد که دارد، باز هم دولت باید برای این شرایط پاسخگو باشد.
وی ادامه داد: نکته این است که در برابر همان عامل غیراقتصادی هم اقتصاد آن‌قدر آسیب‌پذیر است که حتی با انتشار یک خبر، قیمت دلار تا این حد دچار نوسان می‌شود. این وضعیت به دلیل تحریم‌هایی است که از سال 97 تشدید شده و هر چند که دولت فعلی وعده داده بود که نمی‌گذارد زندگی مردم از تحریم‌ها آسیب ببیند اما عملا نتوانست و مشکل تحریم‌ها همچنان باقی مانده‌ است.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: این نگرانی وجود دارد که اگر روند به همین شکل پیش رود، در صورت حضور ترامپ در دولت بعدی آمریکا به دوران شدت تحریم‌ها برگردیم و در این صورت، دولت عملا خلع سلاح می‌شود.
افقه با بیان اینکه تصور می‌شود که به دلیل انتخابات مجلس، دولت به بازار ارز ورود کرده تا نرخ دلار را حدی کاهش دهد، گفت: احتمال می‌رود اگر آتش‌بس در غزه اعلام شود، نرخ دلار کاهش پیدا کند. این کاهش نرخ دلار هم هیچ ارتباطی به اقدامات دولت ندارد و دولت همچنان در این حوزه منفعل است. دلیل انفعال دولت این است که ارز لازم را ندارد چرا که مشکل تحریم‌ها و FATF همچنان پابرجاست. ذخایر دلاری دولت همچنان ضعیف است، بنابراین دولت منفعل بوده و متاسفانه تحت تاثیر کوچکترین اخبار خارجی قرار می‌گیرد.
حتی اگر در غزه آتش‌بس اعلام شود
افقه با تاکید بر اینکه معتقدم اگر در غزه آتش‌بس اعلام شود نرخ دلار تا 51 هزار تومان هم کاهش پیدا می‌کند اما قیمت‌ها کمتر از این پایین نمی‌آید، ادامه داد: به هر حال تا انتخابات آمریکا زمینه افزایش دوباره نرخ دلار وجود دارد، به ویژه اینکه در سال آینده دولت با کسری بودجه قابل ملاحظه‌ای مواجه است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش نرخ دلار روی تورم اثر می‌گذارد، اظهار داشت: در اقتصاد بحثی تحت عنوان اثرات چرخ‌دنده‌ای وجود دارد و افزایش نرخ دلار تاثیراتی روی سایر متغیرها می‌گذارد اما روند کاهش قیمت‌ها این اثرگذاری را ندارد چراکه با موضوع چسبندگی قیمت‌ها مواجه هستیم. به طور قطع بازار تا مدتی متاثر از رشد نرخ دلار، قیمت‌ها رو به بالا حفظ می‌کند.
افقه افزود: در حال حاضر رشد نرخ دلار اثر تورمی خود را در بازار گذاشته و فعلا کاهش نرخ دلار تا 55هزار تومان اثری بر کاهش قیمت‌ها ندارد اما در میان‌مدت اگر جامعه مطمئن شود کاهش نرخ دلار تثبیت شده، قیمت‌ها در بازار تعدیل می‌شوند.
وی گفت: البته ادامه کاهش نرخ دلار در میان‌مدت بعید است و حتی با اعلام آتش‌بس در غزه کاهش نرخ دلار موقتی خواهد بود. به دلایلی ازجمله ریسک انتخابات آمریکا و بازگشت ترامپ یا پیروزی جمهوری‌خواهان در برابر دموکرات‌ها و همچنین کسری بودجه، اثرات آن را در نرخ ارز تا 6 ماه آینده خواهیم دید.