غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


کشورهای عربی و اروپایی در باره تصمیم نتانیاهو برای حمله به «رفح» هشدار دادند

فاجعه در آخرین پناهگاه

همدلی|  آفاق فقیهی: روز شنبه تل‌آویو صحنه اعتراض اسرائیلی ها علیه نتانیاهو بود، اعتراض به عملکرد نتانیاهو در قبال آنچه که معترضان تعلل و سهل‌انگاری «بی بی» برای آزادسازی گروگان‌ها از دست حماس خوانده بودند. معترضان با شعار« زمان آنها را خواهد کشت» خیابان‌های تل اویو را به صحنه درگیری با پلیس تبدیل کردند و خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام برای تغییر سیاسی و رفتن نتانیاهو شدند. اما پاسخ نتانیاهو به معترضان این بود که تنها راه آزادی گروگان‌ها تصرف کامل غزه است. این اعتراض در حالی نتانیاهو را تحت فشار سیاسی داخلی قرار می‌دهد که شبکه خبری “سی‌ان‌ان” روز شنبه با استناد به یک گفته‌های نماینده اسرائیلی که نامش فاش نشده است، گزارش داد بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و کابینه وی توافق کردند که عملیات نظامی در رفح تا ۱۰ مارس تکمیل شود. نتانیاهو از نیرو‌های مسلح اسرائیل خواست تا “طرح ترکیبی تخلیه جمعیت و انهدام گردان‌های” حماس در رفح را به دولت ارائه کنند.
آماده باش ارتش مصر
این در حالی است که بیش از یک میلیون آواره فلسطینی از زمان آغاز جنگ در نوار غزه به این شهر در مرز مصر پناه آورده‌اند و منابع خبری از آماده‌باش ارتش مصر همزمان با احتمال یورش رژیم صهیونیستی به رفح در جنوب نوار غزه خبر دادند. منابع مصری مدعی شدند همزمان با افزایش احتمال حمله ارتش رژیم صهیونیستی به رفح، خبر‌ها از افزایش تعداد نیرو‌های نظامی مصر در مرز‌های این کشور با منطقه رفح در نوار غزه حکایت دارد.در همین ارتباط، یک مسئول قطری گفته که رژیم اسرائیل در تصمیم خود برای تجاوز زمینی به رفح بسیار جدی است. یک رسانه عبری هم گزارش داد که عملیات (تجاوز) در رفح، تنها پس از خروج گسترده غیرنظامیان و دستیابی به توافق با مصر آغاز خواهد شد. کانال دوازدهم تلویزیون عبری از بروز اختلاف میان نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و رئیس ستاد مشترک ارتش این رژیم درباره حمله زمینی به رفح خبر داد. رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی به نتانیاهو گفته است که طرح ارتش در رفح مستلزم شرایط مناسب از جمله تخلیه (آوارگان) و هماهنگی با مصر است. همچنین نتانیاهو به آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفته است که عملیات در رفح ممکن است طی دو هفته آینده آغاز شود.
اسرائیل هنوز ناکام است
با این حال نیویورک‌تایمز با استناد به نظرمقام‌های اطلاعاتی آمریکا گزارش داده، آخرین ارزیابی‌ها حاکی است اسرائیل حماس را تضعیف کرده اما هنوز به هدف خود برای حذف آن نزدیک نشده است. مقام‌های آمریکایی گفته‌‌اند درباره واقع‌بینانه بودن هدف نتانیاهو برای نابود کردن حماس تردیدهای جدی وجود دارد. این مقام‌ها گفته‌اند تضعیف توانمندی‌های جنگی حماس واقع‌بینانه‌تر از حذف این گروه به نظر می‌رسد. اسرائیل، آزادی اسرا از غزه و نابودی حماس را به عنوان اهداف جنگی خود در غزه تعیین کرده است. با وجود این، تحقق هر دوی این هدف‌ها به بن‌بست برخورد کرده‌اند. روزنامه نیویورک‌تایمز چند هفته پیش هم گزارش داده بود شماری از فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل اکنون به این نتیجه رسیده‌اند که تحقق همزمان هر دو هدف امکان‌پذیر نیست و هر گونه برنامه بلندمدت برای نابود کردن حماس ناگزیر به مرگ اسرا منجر خواهد شد، در حالیکه تل‌آویو در روزهای گذشته به دلیل تعلل نتانیاهو برای آزادی گروگان‌ها صحنه اعتراض فراگیر بوده است.
واکنش‌های جهانی به مقدمات یک حمله
از سوی دیگر تصمیم نتانیاهو برای حمله به رفح و تکمیل فرآیند نظامی در غزه با واکنش‌های تند جهانی مواجه شده. جوزپ بورل ،مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این حمله را فاجعه‌بار خوانده و خواستار واکنش جهان به این تصمیم شد. وزیر امور خارجه آلمان هم در تداوم اعتراض‌های فزاینده جامعه جهانی علیه برنامه رژیم صهیونیستی برای حمله به شهر رفح، هشدار داد که چنین اقدامی فاجعه انسانی به بار خواهد آورد. آنالنا بائربوک روز شنبه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «در حال حاضر، مشکلات (مردم) رفح غیرقابل درک است و یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در یک فضای بسیار محدود به دنبال سرپناه هستند.»
وی با بیان اینکه «حمله ارتش اسرائیل در رفح فاجعه انسانی به بار خواهد آورد» به طرف صهیونیستی گفت: «مردم غزه نمی‌توانند در هوا محو شوند.»عربستان که از ابتدای جنگ هفتم اکتبر واکنش‌های میانه‌ای را در دستور کار داشت به تصمیم اسرائیل درباره حمله رفح واکنش نشان داد و خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل شد. همچنین بی بی سی در گزارشی از نگرانی رسانه‌های عربی درباره حمله قریب‌الوقوع ارتش اسرائیل به جنوب غزه و شهر رفح خبر داد. در این گزارش به واکنش تلویزیون الخلیج اشاره شده که بر هشدار آمریکا به اسرائیل درباره تبعات حمله به رفح تمرکز کرده و کارشناسان منطقه‌ای حملات اخیر اسرائیل را مقدمه حمله اصلی می‌دانند.
رفح؛ کانون توجهات رسانه‌ها
روزنامه‌های سراسر منطقه در گزارش‌های خود درباره جنگ غزه همچنان بر اخبار مربوط به رفح متمرکز هستند. این روزنامه‌ها همچنین درباره تأثیر فاجعه‌بار حمله به این جنوبی‌ترین شهر درغزه بر روابط اسرائیل و مصر ابراز نگرانی می‌کنند.
 بیشتر رسانه‌ها گزارش‌هایی حاکی از ترس و نگرانی در منطقه درباره نزدیک بودن این حمله منتشر کردند و به آنچه به نظر عده‌ای از کارشناسان نتایج «فاجعه‌بار» چنین حرکتی خواهد بود، پرداختند. شبکه‌های تلویزیونی خلیج‌فارس در بولتن‌های خبری خود بر سخنان جو بایدن درباره جنگ اسرائیل و غزه تأکید داشتند که در آن گفته بود پاسخ نظامی اسرائیل «زیاده از حد» بوده است. شبکه تلویزیونی الجزیره که در قطر مستقر است وهم شبکه العربیه که هزینه مالی آن را عربستان سعودی تأمین می‌کند، در گزارش‌های خود بر هشدار ایالات‌متحده به اسرائیل در مورد «فاجعه‌ای» که حمله اسرائیل به رفح به دنبال خواهد داشت و «عدم‌حمایت» از چنین عملیاتی تأکید داشتند. شبکه العربیه نقل‌قولی از جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات‌متحده را برجسته کرد  که در آن گفته بود او اطلاعی درباره طرح خاصی از طرف اسرائیل برای حمله‌ای قریب‌الوقوع به رفح ندارد.
  هم‌زمان روزنامه الرای الیوم در گزارشی به «تنش احتمالی بین اسرائیل و مصر در صورت حمله اسرائیل به‌قصد اشغال مجدد گذرگاه فیلادلفیا (صلاح الدین)» اشاره می‌کند و اضافه می‌کند در این صورت نگرانی‌هایی در مورد آینده توافق صلح بین این دو دولت به وجود خواهد آمد.این گزارش به نشانه‌هایی اشاره می‌کند که حاکی از بالا گرفتن این تنش است. ازجمله امتناع رئیس‌جمهور مصر از جواب دادن به تلفن نتانیاهو، رئیس‌جمهور اسرائیل.
 در همین حال عملیات برنامه‌ریزی شده برای رفح باعث ایجاد تنش شدید در مصر شده است؛ زیرا قاهره از هجوم تعداد زیادی پناهجو به مرز سینا بیم دارد.قاهره تهدید کرد که اگر آوارگان به اجبار از مرز عبور کنند، این به معنای نقض توافقنامه صلح با اسرائیل خواهد بود. مصر در منطقه مرزی با نوار غزه مین‌گذاری کرده و سربازان زیادی را به آنجا فرستاده است؛ این کشور طی دو هفته گذشته حدود ۴۰ تانک و نفربر زرهی به شمال شرق سینا را به عنوان بخشی از اقدامات برای تقویت امنیت در مرز خود، ارسال کرد.
رئیس سیا به قاهره می‌رود
«ویلیام برنز» رئیس سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) در خبری تایید شده از سوی شبکه خبری «سی‌بی‌اس نیوز» به منظور انجام مذاکرات بیشتر در مورد جنگ غزه و اسرای رژیم صهیونیستی قرار است سه‌شنبه عازم قاهره پایتخت مصر شود.
تارنمای این شبکه خبری آمریکایی نوشت که بنابر تایید چند منبع آگاه، انتظار می ورد رئیس سیا پس از اینکه حماس طی روزها اخیر مجموعه شرایطی را به دولت قطر ارائه کرد، برای انجام مذاکرات بیشتر درباره اسرای صهیونیست سه شنبه آینده عازم قاهره شود. بنابراین گزارش محمد بن عبدالرحمن آل ثانی نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر نیز قرار است در این نشست در قاهره حضور یابد.رئیس سیا که از سوی دولت آمریکا مسئول مذاکرات اسرای صهیونیست است، ماه گذشته در پاریس با محمد بن عبدالرحمن و «عباس کامل» رئیس اطلاعات مصر و رئیس موساد در مورد تبادل آزادی اسرای صهیونیست در غزه حضور داشت. بعد از افزایش فشارهای داخلی نتانیاهو با رد پیشنهاد آتش بس حماس سعی دارد با داغ نگه داشتن فضای جنگی ، هم در غزه و هم در مرزهای لبنان زمان بیشتری برای پاسخگویی به مطالبات داخلی بخرد و از سویی منتظر روشن‌تر شدن فضای انتخاباتی امریکا بماند. طرف‌های مقابل معتقدند تا جنگ در غزه متوقف نشود امکان کاهش تنش در دریای سرخ، عراق و سوریه وجود ندارد و هر لحظه ممکن است این جنگ در مسیر لبنان نیز گسترش یابد.