غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بغداد پس از حملات موشکی ایران به آمریکا روی گشاده نشان می‌دهد

ابطال مجوز بانک ملی در عراق؟!

همدلی|  سالار سلیمی: دیروز، همزمان با سفر دبیر شورای عالی امنیت ایران به عراق خبری منتشر شد که از دردسرساز شدن تحریم‌ها این‌بار در عراق حکایت داشت. در حالی که بعد از تعلل یک هفته‌ای امریکایی‌ها برای پاسخ تلافی‌جویانه به کشته شدن سه سرباز در اردن، دلار و طلا در ایران روند صعودی طی کرده بود، نحوه واکنش ایالات متحده این اطمینان را به بازارها تزریق کرد احتمال رویارویی مستقیم فعلا منتفی است. کاهش قیمت‌ها در بازار طی دو روز گذشته نشان داد به رغم عملکرد سیاست‌های پولی، رفع سایه جنگ تاثیر بسزایی در بازگشت آرامش به بازار داشته است. اما ظاهرا پمپاژ خبرهای تکان دهنده به بازار سر باز ایستادن ندارد.
دیروز(دوشنبه) براساس سندی که منتشر شد، عمار حمد خلف، معاون بانک مرکزی عراق خطاب به اداره کل بانک ملی ایران نوشته است که با توجه به ضرر و زیان شعبه این بانک در عراق و محدود بودن فعالیت آن و عدم امکان فعالیت یا گسترش آن مجوز بانک ملی ایران در عراق ابطال شده است. بانک مرکزی عراق به دلیل تحریم‌های بین المللی علیه بانک ملی ایران، مجوز فعالیت این بانک در عراق را ابطال کرد. طبق گزارش «الفرات نیوز» در این سند آمده است که تداوم فعالیت این بانک در عراق آورده‌ای ندارد، علاوه بر اینکه این بانک مشمول تحریم های بین‌المللی است.
این درحالی است که سفر ماه گذشته امیرعبداللهیان به عراق و پاکستان و ادامه سفرهای دیپلماتیک مسئولان ایرانی به عراق نشان می‌دهد هنوز نقطه کدورت ایران و عراق بعد از حمله موشکی سپاه به مقر تروریست‌ها و موساد رو به بهبود نگذاشته و واکنش عراقی‌ها در قبال بانک ایرانی شاید در دایره سیاست خارجی ایران و حملات انتقام جویانه بعد از حوادث کرمان قابل تحلیل باشد. تهدیدهای مقام‌های عراقی در قبال این حمله از جمله لغو قراردادهای امنیتی با ایران و احتمال ثبت شکایت در شورای امنیت در کنار سفر سخنگوی وزارت خزانه‌داری امریکا به عراق برای جلوگیری از دور زدن تحریم‌ها نشان می‌دهد بعد از حملات موشکی ایران، عراقی‌ها با روی گشاده‌تری در زمین ایالات متحده بازی خواهند کرد. دهم بهمن ماه «برایان نلسون» معاون وزیر خزانه داری امریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی به عراق سفر کرد تا برای مقابله با دور زدن تحریم های امریکا گفت و گو کند.
نلسون در عراق با مقامات ارشد این کشور از جمله «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق، به عنوان بخشی از تلاش برای «مقابله با تامین مالی غیرقانونی» دیدار کرد. سخنگوی وزارت خزانه‌داری آمریکا گفت؛ واشنگتن در حفاظت از بخش مالی عراق در برابر آنچه که «سوء‌استفاده جمهوری اسلامی ایران » خوانده، همچنان با عراق همکاری خواهد کرد.
آمریکا همچنین بانک «الهدی» عراق را به عنوان یک موسسه مالی خارجی اصلی برای پولشویی معرفی و آن را به تامین مالی تروریسم متهم کرد.همچنین وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که در تمهیدات خود، دسترسی این بانک عراقی را به سیستم مالی آمریکا مسدود و موسسات و آژانس های مالی داخلی را از افتتاح یا نگهداری حساب در این بانک یا به نمایندگی از آن منع خواهد کرد.
اتهام دور ردن تحریم‌ها در انگلیس
در همین حال دیروز یک روزنامه انگلیسی مدعی شده؛ جمهوری اسلامی ایران از ۲ بانک بزرگ این کشور برای دور زدن تحریم‌ها و جابجایی پول استفاده کرده است.بر اساس این گزارش،اسناد تراکنش‌های مالی در ۲ بانک بزرگ انگلیس به نام‌های «لویدز» و «سانتاندر» نشان می‌دهد آن‌ها در طرح فرار از تحریم‌های مورد حمایت ایران که شامل انتقال پول از طریق یک سری نهادهای اصلی دولتی است، مشارکت داشته‌اند.
به نوشته فایننشال تایمز، شرکت دولتی بازرگانی پتروشیمی ایران (PCC) و شرکت تابعه آن در انگلیس از نوامبر ۲۰۱۸ تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند اما این موضوع مانع از فعالیت آن در انگلیس نشده است. زیرمجموعه همنام این شرکت از نهادهای مختلف برای دریافت پرداخت‌ها از شرکت‌هایی در چین استفاده و در عین حال مالکیت واقعی خود را که متعلق به ایران است، پنهان می‌کرده است.
بر اساس این گزارش، یکی از این نهادها به نام Pisco UK از یک حساب تجاری در سانتاندر انگلیس استفاده می‌کرد که به‌طور رسمی متعلق به یک شهروند بریتانیایی بود اما توسط شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران کنترل می‌شد. سوابق شرکت انگلیس نشان می‌دهد این شهروند مدیر شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران در این کشور بوده و با دفتری در تهران مکاتبه داشته است.
این طور ادعا شده که همین امر در مورد بانک لویدز نیز صدق می‌کند که «آریا آسوشیتس» از خدمات آن استفاده می‌کند و به نوشته این روزنامه، این بانک نیز یک «جبهه طرفدار ایران در انگلیس» محسوب می‌شود.
در همین حال، ایالات متحده، شرکت دولتی بازرگانی پتروشیمی ایران، صاحب نهادهای مستقر در انگلیس را به جمع‌آوری پول سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و همچنین تلاش برای جمع‌آوری پول برای گروه‌های مورد حمایت ایران متهم کرده است.
بعد از ادعای برخی رسانه‌ها خارجی مبنی بر تصمیم بایدن به بازگرداندن تحریم‌های سخت‌تر در حالی که برخی جمهوری‌خواهان نیز بعد از کشته شدن سه سرباز امریکایی خواستار افزایش فشارها بر ایران شده‌اند، نشان می‌دهد که احتمالا دموکرات‌ها از این پس تنگناهای تحریمی و اقتصادی بیشتری را در دستور کار داشته باشند.
تکذیب توقف فعالیت بانک ملی در عراق
در همین حال عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: بحث ابطال مجوز فعالیت بانک ملی ایران در عراق به هیچ عنوان صحت ندارد و روند مبادلات تجاری مثل قبل کماکان در جریان است.
خبرگزاری فارس نوشت: «محسن چمن آرا» در واکنش به خبر ابطال مجوز فعالیت بانک ملی ایران در عراق توسط بانک مرکزی این کشور اظهار کرد: این خبر به هیچ عنوان صحت ندارد و چنین خبری را نشنیده‌ام و در روزهای اخیر هیچ مشکلی در روند مبادلات تجاری عراق و ایران ایجاد نشده است.عضو هیئت رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ادامه داد: فارغ از بحث صحت و سقم این خبر، باید به این نکته اشاره کرد که بانک ملی ایران اصلا تاثیرگذاری خاصی در فعالیت تاجران در عراق نداشته که حالا خبر از ابطال مجوز آن بخواهد خللی ایجاد کند. وی با عادی خواندن روابط تجاری بین ایران و عراق گفت: روند مبادلات تجاری دو کشور با همان شرایط قبل در حال انجام است و مشکل جدید و خاصی که ناشی از ابطال بانک ملی ایران در عراق باشد بوجود نیامده است.