غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


13 نقطه این کشور هدف بزرگترین بمبارن‌های آمریکایی - بریتانیایی قرار گرفت

یمن زیر آتش

همدلی|  گروه بین‌الملل: صنعا پایتخت یمن و دیگر شهرهای این کشور در 48 ساعت گذشته زیر یکی از بزرگترین بمباران‌ها از سوی ارتش‌های ایالات متحده و بریتانیا بوده است.گستردگی حملات اخیر به ویرانی‌هایی در منابع تسلیحاتی - لجستیک ارتش یمن و نیز شهرهای این کشور انجامیده است. این حملات در ادامه اقدام تلافی‌جویانه‌ای است که در پی کشته شدن سه سرباز آمریکایی در اردن، انجام می‌شود. در حملات جمعه شب، ارتش‌های برخی دولت‌های منطقه نیز مشارکت داشتند.
بریتانیا و آمریکا در سومین عملیات نظامی مشترک علیه ارتش یمن بیش از ده‌ها هدف را در مناطق تحت کنترل حوثی‌ها هدف قرار داده‌اند.پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که در تازه‌ترین حملات ۳۶ هدف در ۱۳ نقطه یمن مورد حمله قرار گرفته‌اند.
در بیانیه پنتاگون آمده است که این حملات جدید به «تاسیسات انبار تسلیحات، سامانه‌ها و پرتابگرهای موشکی، سامانه‌های دفاع هوایی و رادار» مرتبط با حوثی‌ها انجام شده است.
به گفته پنتاگون، این ۳۶ هدف در ۱۳ موقعیت مختلف در سراسر یمن، مورد اصابت قرار گرفته‌اند.
به گزارش منابع خبری در حملات شنبه شب گذشته بریتانیا نیز همراه با آمریکا مشارکت داشته و «گرانت شاپس» وزیر دفاع بریتانیا عملیات تازه را «متناسب و هدفمند» خوانده و گفت «این وظیفه ماست که از جان افراد بی‌گناه حفاظت کنیم و آزادی ناوبری را تامین کنیم.»
شاپس گفت که مطمئن است تازه‌ترین حملات هوایی «توانایی‌های حوثی‌ها را بیش از پیش تحلیل برده است.»
وی در مورد عملیات تازه علیه حوثی‌ها گفته است که این به معنی «تشدید تنش نیست.» آقای شاپس گفت که حملات حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری و نظامی در دریای سرخ «غیرقانونی و غیرقابل قبول» است.در آخرین حملات علیه حوثی‌ها که در روز شنبه انجام شد شش موشک کروز ضدکشتی که آماده پرتاب به سوی دریای سرخ بود از سوی آمریکا منهدم شده بود.«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در مورد این حملات گفته که «این عمل جمعی، پیام واضحی به حوثی‌ها می‌فرستد که اگر حملات غیرقانونی خود به کشتی‌های بین‌المللی و شناورهای نیروهای دریایی را متوقف نکنند، آنان عواقب بیشتری را متحمل خواهند شد.»در مقابل، حوثی‌ها نیز هشدار داده‌اند که این حملات آمریکا «بدون پاسخ و عواقب» نخواهند ماند.
آمریکا درحالی اهداف حوثی‌ها در یمن را مورد اصابت قرار داده که یک‌روز پیشتر، در نخستین‌ موج از آغاز حملات تلافی‌جویانه خود، ۸۵ هدف گروه‌های مقاومت در عراق و سوریه را مورد اصابت قرار داده بود. حملاتی که براساس گزارش رویترز، ۴۰ نفر در آن کشته شدند.درحالی که واشنگتن، گروه‌های مقاومت را  _که ادعا می‌شود مورد حمایت ایران هستند_ در سوریه و عراق را متهم به حمله به پایگاه‌های نیروهای آمریکایی در عراق، سوریه و اردن می‌کند، حوثی‌های یمن به‌گونه منظم، کشتی‌های تجارتی و جنگی در دریای سرخ را هدف قرار می‌دهد.
حوثی‌ها که اکنون به عنوان ارتش ملی یمن شناخته می‌شوند، اعلام کرده‌اند که حملات‌شان در حمایت و همدردی از فلسطینی‌هایی است که هدف حملات اسرائیل در غزه قرار دارند. آمریکا و متحدانش اما حملات حوثی‌ها را «بی‌رویه» و «تهدیدی» برای تجارت جهانی می‌دانند.
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز حملات حوثی‌ها را تهدیدی برای ناامن‌سازی منطقه و عبور و مرور آزاد کشتی‌های تجاری خوانده و تاکید کرده که «حملات حوثی‌ها باید متوقف شود.»
پس از کشتن شدن ۳ سرباز آمریکایی در حملات گروه‌های مقاومت در اردن، آمریکا در تلافی آن، جمعه ۲ فوریه، موجی از حملات‌ تلافی‌جویانه خود را آغاز کرد.
یمنی‌ها: به حملات پاسخ می‌دهیم
در این حال گروهی از حوثی‌ها دیروز و پس آخرین حملات هوایی آمریکا و بریتانیا برای نشان دادن اعتراض‌شان به این حملات تجمع برگزار کردند.«امین احمد حیان»یکی از سخنگوهای این گروه هم در حسابش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که آنها به حملات انجام شده پاسخ خواهند داد و این حملات آنها را از «موضع اخلاقی، مذهبی و انسانی» در حمایت از فلسطینی‌ها منصرف نخواهد کرد.پیش از این نیز یحیی سریع، سخنگوی نظامی حوثی‌ها گفته که «این حملات بی‌پاسخ نخواهد ماند».
وی همچنین تایید کرد که «هواپیماهای آمریکا و بریتانیا طی ساعات گذشته ۴۸ حمله هوایی» به یمن انجام داده‌اند.
سریع گفته است که شهرهای «صنعا، حدیده، تعز، بیضا، حجه و صعده» هدف این حملات بوده‌اند.یمنی‌ها هشدار داده‌اند که به حملات جدید ایالات متحده و بریتانیا علیه مواضع آنان پاسخ خواهند داد. آمریکا و بریتانیا برای چندمین بار با هدف «کاهش توانایی‌های حوثی‌ها» در حمله به کشتی‌های تجاری در آب‌های دریای سرخ و خلیج عدن به مواضع این گروه در یمن حمله کردند.
پس از دومین عملیات مشترک ایالات متحده و بریتانیا در دو هفته گذشته علیه مواضع حوثی‌ها در یمن، یحیی سریع، سخنگوی ارتش یمن تاکید کرد که «این حملات بی‌پاسخ و بدون مجازات نخواهد ماند.» او در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که ۱۸حمله، مواضع آن‌ها در استان‌‌های صنعا، حدیده، تعز و البیضا هدف قرار دادند. او جزئیاتی از اینکه آیا این حملات تلفاتی داشته است ارائه نکرد.بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، محمد البخیتی، عضو ارشد دفتر سیاسی حوثی‌ها اظهار داشته است: «تجاوز آمریکا و انگلیس تنها عزم مردم یمن را برای بر عهده گرفتن مسئولیت‌های اخلاقی و انسانی خود در قبال مظلومان غزه افزایش می دهد.»ریشی سوناک، نخست وزیر این کشور نیز در سخنانی خطاب به پارلمان انگلیس اعلام کرد که در صورت لزوم، بریتانیا در دفاع مشروع از خود در پاسخ به حملات حوثی‌ها تردید نخواهد کرد.
تاثیر حملات آمریکا نسبی است
به عقیده ناظران، حملات امریکا - انگلیس، عزم یمنی‌ها را در حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن خدشه‌دار نکرده است. «دیوید ریگوله-رُز» سردبیر نشریه “اوریان استراتژیک” و پژوهشگر امور خاورمیانه در گفت‌وگو با رادیو بین‌المللی فرانسه به تحلیل دلایل عدم بازدارندگی حملات آمریکا و چشم‌انداز ادامه تنش‌ها در این منطقه پرداخته است.
دیوید ریگوله-رُز می‌گوید این حملات، به دلیل اینکه گستردگی ندارد، تاثیرشان در کاهش توانایی‌های حوثی‌ها نسبی است.
واکنش چین
«مائو نینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «ما خواستار پایان دادن به آزار و اذیت کشتی‌های غیرنظامی و حفظ زنجیره تأمین جهانی و نظم تجارت بین‌المللی هستیم.»از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس، پکن در تلاش بوده تا بی‌طرفی خود را در این جنگ حفظ کند. جنگی که پیامدهای آن دامن‌گیر تمام منطقه غرب آسیا شده است.
چین در ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا در دریای سرخ شرکت نمی‌کند. اما پیامدهای اقتصادی قابل توجه ادامه تنش‌ها در این آبراه مهم بین‌المللی که محل عبور حدود ۱۲ درصد از تجارت جهانی است، ممکن است چین را وادار کنند تا در راستای تلاش برای کاهش تنش‌ها، به ویژه فشار بر تهران به منظور توقف حملات نقش‌آفرینی کند.
به عقیده دیوید ریگوله‌-رُز اطمینانی وجود ندارد که درخواست چین از تهران برای توقف حملات شورشیان یمنی منجر به نتیجه شود. او می‌گوید: «حوثی‌ها کاملا دنباله‌رو ایران نیستند. آن‌ها دستورات را از تهران نمی‌گیرند. طبیعتا اقدامات خود را با منافع ژئوپلیتیک ایران هماهنگ می‌کنند چرا که عضوی از محور موسوم به مقاومت هستند. اما حوثی‌ها برنامه خود را دارند.»
محمد البخیتی، یکی از اعضای دفتر سیاسی حوثی‌ها، در مصاحبه‌ای با روزنامه روسی ایزوستیا که جمعه گذشته منتشر شد، با انتقاد از ایالات متحده و بریتانیا، تهدید کرد که هیچ یک از کشتی‌های این دو کشور نمی‌توانند از یکی از مسیرهای تجاری اصلی جهان عبور کنند. این مقام حوثی توضیح داد که کشورهای دیگر از جمله چین و روسیه تهدید نمی‌شوند. محمد البخیتی افزود: «ما حتی آماده‌ایم تا از عبور امن کشتی‌های آن‌ها از دریای سرخ اطمینان حاصل کنیم.»
به گفته پژوهشگر موسسه روابط بین الملل و راهبردی فرانسه با وجود تضمین کشتی‌رانی برای سایر کشورها، مشکل همچنان پابرجاست. چراکه زنجیره لجستیک تنها مربوط به کشتی‌های چینی و روسی نمی‌شود. و پکن از این موضوع آگاه است.
سردبیر مجله اوریانت استراتژیک در پاسخ به سوالی درباره اخباری مربوط به فقدان اطلاعات کافی از سوی ایالات متحده در مناطق تحت کنترل حوثی‌ها، افزود که تردید واشنگتن در ضربه زدن به شورشیان یمنی بیشتر ناشی از نداشتن اراده سیاسی است تا نداشتن اطلاعات نظامی. ریگوله‌رُز معتقد است که آمریکایی‌ها قصد ندارند به فضای تنش تمام عیار در منطقه وارد شوند.
به گفته دیوید ریگوله‌رُز، حوثی‌ها با داشتن توانایی ضربه زدن به تجارت بین‌الملل، همزمان از ورود به یک درگیری مستقیم با آمریکا اجتناب می‌کنند. این پژوهشگر موسسه روابط بین‌الملل و راهبردی فرانسه باور دارد که حوثی‌ها با اتحاذ راهبرد عدم درگیری مستقیم با ایالات متحده، آبراه مهم دریای سرخ را ناامن کرده‌اند. وی گفت: «این راهبرد آن‌ها با موفقیت‌هایی همراه بوده است. چرا که امروز شاهد آن هستیم که بخش بزرگی از ترافیک دریایی مجبور به عبور از دماغه امید نیک شده و زمان را حدود ده روز افزایش داده و هزینه‌ها را تقریبا دو برابر کرده است.» به گفته وی، ادامه این روند، می‌تواند تورم را در سطح جهان مجددا بالا ببرد.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده این هفته اعلام کرد که حملات علیه شورشیان یمنی تا زمانی که حوثی‌ها تجارت بین‌المللی در سواحل یمن را مختل کنند، ادامه خواهد داشت.
اظهارات بورل
جوزپ بورل کمیسر خارجی اتحادیه اروپا که در بروکسل مذاکراتی غیررسمی با وزیران خارجۀ اروپایی داشت نیز به خبرنگاران گفت که در این وضعیت بحرانی و «هم‌زمان با جنگ غزه، باور این که وضعیت در دریای سرخ بهبود خواهد یافت، بسیار دشوار است زیرا هر مورد به مورد دیگر بستگی دارد.»