غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


فقرا در مقامات عالی و مدیران جای نمی‌گیرند

«کارگرساده»؛ سهم دهک اولی‌ها از مشاغل

داده‌های مرکز آمار از بودجه خانوار نشان می‌دهد که در سال‌های 96 و 1401 بیشترین مشارکت خانوارهای دهک اولی در بازار کار، در گروه شغلی «کارگر ساده» بوده است. در مقابل، کمتر از یک درصد این خانوارها در مشاغلی مربوط به «قانون‌گذاری، مدیریت و مقامات عالی‌رتبه» مشارکت داشته‌اند.به گزارش اکوایران، «شغل»‌ یکی از مهم‌ترین دغدغه خانوارها است و یافتن آن برای اقشار فقیر چالشی‌تر از سایرین به نظر می‌رسد. بر اساس داده‌های بودجه خانوار در مناطق شهری که از مرکز آمار منتشر شده، حدود سه‌چهارم از خانوارهای دهک اول در سال 96 سرپرست «غیرشاغل» داشته‌اند. همچنین، در سال‌های 96 و 1401 در بین خانوارهای با سرپرست شاغل بیشترین مشارکت در گروه «کارگر ساده» مشاهده شده است.اگر گروه «مشاغل اظهارنشده و سایر مشاغل» را کنار بگذاریم، کمترین سهم از سبد شغلی دهک اول در این دو سال به گروه «قانون‌گذاران، مقامات عالی رتبه و مدیران» می‌رسد.داده‌های بودجه خانوار همه ساله از طرف مرکز آمار منتشر می‌شود و شامل جزئیاتی مربوط به وضعیت شغلی و سطح درآمد و مصرف خانوارهای کشور است. در بخشی از این آمارها، اطلاعاتی ارائه شده که می‌گوید چند درصد از خانوارهای دهک اول در مناطق شهری، در هر گروه شغلی مشغول به کار هستند. دهک اول در مناطق شهری، نماینده 10 درصد از فقیرترین خانوارهای این مناطق است. بر اساس این آمارها، در سال 96 بیش از 76.51 درصد از خانوارهای دهک اولی «غیر شاغل» بوده‌اند. این رقم در سال 1401 کاهش یافته اما همچنان بالای 60 درصد است.بر اساس این آمارها، در سال 96 بیش از 76.51 درصد از خانوارهای دهک اولی «غیر شاغل» بوده‌اند. این رقم در سال 1401 کاهش یافته اما همچنان بالای 60 درصد است.
سهم فقرا از مشاغل تخصصی، کمتر ازیک درصد
نکته جالب توجه در بررسی وضعیت شغلی سرپرست خانوار دهک‌ها در مناطق شهری، سهم بسیار اندک دهک‌ اولی‌ها از اشتغال در حوزه «قانون‌گذاری، مقامات عالی و مدیریت» است. طبق ساختار تفصیلی مشاغل ایران که مرکز آمار منتشر کرده، این گروه شغلی طیف وسیعی از رده‌های مدیریتی از وزارت و ریاست دستگاه‌های دولتی گرفته تا مدیریت مدرسه و سالن‌های ورزشی را شامل می‌شود.داده‌های به دست آمده نشان می‌دهد که در سال 96 تنها 0.07 درصد از دهک‌ اولی‌ها در این زمینه اشتغال داشته‌اند. به عبارت دیگر، از هر 10 هزار خانوار دهک اول، تنها 7 خانوار، سرپرست شاغل در این بخش را داشته‌اند. این نسبت در سال گذشته افزایش یافته اما همچنان کمتر از 0.5 درصد است.  در گروه شغلی «متخصصان علمی و فنی» نیز تنها 0.5 درصد از دهک اولی‌ها در سال 1401 مشارکت داشته‌اند.
سهم 14 درصدی «کارگران ساده» از سبد شغلی فقرا در 1401
هم در سال 96 و هم در سال 1401، عمده سرپرستان خانوارهای دهک اولی «کارگر ساده» بوده‌اند. به بیان دقیق‌تر، در سال 96 حدود 7.7 درصد از فقیرترین خانوارهای مناطق شهری در گروه «کارگران ساده» مشغول به کار بوده‌اند. این نسبت در سال گذشته تقریبا دو برابر شده و به 14.42 درصد رسیده است. بنابراین به نظر می‌رسد سطح درآمد خانوار با گروه شغلی آن‌ها ارتباط دارد به طوری که یکی از کمترین مشارکت‌ها در مشاغل مدیریتی و تخصصی به نام دهک اول ثبت شده است.