غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


همدلی انگیزه‌ها برای کسب اعتماد به نفس را به رغم دشواری‌های قانونی بررسی کرد

تغییر تدریجی چهره با سونامی جراحی‌های زیبایی

همدلی| گروه اجتماعی: با وجودی‌ آن‌که مجازات‌هایی برای عمل جراحی‌های زیبایی عجیب و غیرمتعارف، تعیین شد، به نظر می رسد تمایل ایرانی‌ها به انجام اینگونه عمل‌ها آنچنان شدت گرفته که نایب رییس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی را واداشته تا نسبت به این رویه هشداری جدی داده و خواستار ورود پلیس فتا، پزشکی قانونی، نظام پزشکی و ... برایشناسایی و معرفی صفحات و کلینیک‌های تقلبی زیبایی شده است.
به گفته دکتر «سید نجات حسینی» عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان حدود ۶هزار پیج شامل پزشکان با صلاحیت و فاقد صلاحیت کافی و یا افراد غیر پزشک (مداخله‌گران) وجود دارد که برای انجام اعمال جراحی‌های زیبایی می‌پردازندتبلیغ می کنند. واحد کنترل نظارت نظام پزشکی به ۱۲۰۰ مورد از سایت‌های پزشکان تذکرات آیین‌نامه‌ای داده است. اما متاسفانه اکثر سایت‌های مَجازی غیر پزشک هستند (مداخله‌گران ) که دلالی اعمال  زیبایی را انجام می‌دهند و اینها را باید پلیس فتا مدیریت کند.
وی از راه افتادن موجی به نام موج زیبایی به عنوان یکی از چالش‌های جدی کشور یاد کرده و گفته است؛ بسیاری از شهروندان تمایل به انجام عمل‌های زیبایی دارند  و این درحالیست که در اغلب مواقع  شاید  نیازی به انجام آن عمل نباشد و خیلی از این افراد فریب همین تبلیغات دلال‌ها را خورده‌اند.
نجات حسینی اظهار کرد: متاسفانه برخی از  افراد غیر فوق تخصص و دلال‌ها برایانجام عمل‌های زیبایی حتی در فضای مجازی نیز شروع به تبلیغ می‌کنند و مشاهده شده است که در برخی موارد حتی بیمار پس از  انجام عمل توسط این افراد به دلیل وخامت حال در ICU بستری می‌شود و یا عصب ابرو فرد قطع شده و برخی مشکلات دیگر  که حتی می‌تواند غیرقابل جبران باشد.
وی مطرح کرد: برایانجام عمل زیبایی لازم است که فرد سه سال در دوره فوق تخصصی، تحصیل کند تا بتواند فردی مناسب برای انجام جراحی پلاستیک و زیبایی باشد و فقط به این افراد، جراح فوق پلاستیک عنوان می‌شود. در عین حال مردم متوجه فریب‌های تبلیغاتی باشند که پزشکی خود را متخصص پلاستیک معرفی می‌کند که در واقع در طی این ۳۵  سال چنین رشته‌ای نداریم.
به گفته حسینی در برخی پرونده دیده شده که حتی برخی افراد غیرمتخصصی که با سلامت افراد بازی ‌می‌کنند، مشخصات خود را نیز به بیمار، اشتباه می‌گویند . بعدها مشخص می شود مشخصات دکتری که از وی شکایت شده،  با مشخصات فردی که عمل را انجام داده تطابق ندارد . درنهایت نیز معلوم می شود که ویزیت و جذب بیمار توسط دلال انجام شده و عمل هم توسط تکنسین. در این میان یک جراح فقط پرونده‌ها را مهر زده است؛ لذا توصیه می‌شود که افراد حتما مراقب این دلال‌های غیر متخصص باشند.
ایرانی‌ها در صدر
علاقه ایرانی‌ها به جراحی‌های زیبایی به حدی است که بنا برآمار، تعداد آن به ۲۰ تا ۳۰ برابر کشورهای اروپایی می رسد بطوریکه براساس آخرین نتایج بررسی‌های انجمن بین‌المللی جراحی زیبایی پلاستیک، ایران در رتبه بیستم فهرست جهانی بیشترین عمل‌های جراحی زیبایی قرار دارد.
در همین راستا چندی قبل ابوالحسن امامی رئیس وقت «انجمن جراحان پلاستیک» درباره آمار انجام عمل بینی در کشور گفته بود: «روزانه حدود ۳۰۰عمل جراحی زیبایی بینی در تهران انجام می‌شود.»‌شاید همین آمار و ارقام دستمایه گزارش سال گذشته خبرگزاری رویترز باشد که تهران را پایتخت جراحی بینی دنیا معرفی کرده بود. به هر رو انجام سالانه ۸۰ هزار جراحی بینی در کشور موجب شده تا رکورددار جراحی‌های زیبایی در دنیا باشیم؛ آماری که سال به سال بیشتر هم می‌شود.
موضوعی که چتد روز قبل «بابک نیکومرام» رئیس کنونی انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران نیز به آن اشاره کرد و با بیان اینکه تمایل بیش از حد مردم به عمل زیبایی ، تغییر چهره و هزینه‌های سنگینی که بابت آن پرداخت می شود زنگ خطر جدی برای جامعه است گفت:  در صورت عدم مهار سونامی جراحی زیبایی  علاوه بر آسیب‌های اجتماعی و تغییر قیافه ها، باعث آسیب جدی  به حوزه درمان و بلعیدن منابع انسانی و مالی اختصاص داده شده برای حوزه سلامت کشور منجر خواهد شد.
رئیس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران با اشاره به روی آوردن عموم پزشکان اعم پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص‌های غیر مرتبط به امور زیبایی بخصوص اعمال جراحی زیبایی، خواستار کنترل، نظارت و مداخله جدی و عاجل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بعنوان متولی سلامت برایکاهش آسیب جدی به مردم در کشور شد.
وی اما در این میان به نکته ظریفی اشاره کرد که بسیار مهم است. اینکه با انجام اعمال زیبایی متعدد قیافه اصیل ایرانی در حال تغییر است و بایستی برای این موضوع چاره اندیشی شود.
نکته جالب و البته قابل تامل این است که بر خلاف تصور عامه که اغلب زنان را طرفداران پر و پا قرص این خدمات زیبایی به شمار می‌آورند، گرایش مردان به انجام این عمل‌های زیبایی به ویژه طی سالهای اخیر غیر قابل کتمان است موضوعی که می‌توان از تصاویر منتشر شده در صفحات همین کلینیک‌های زیبایی و قیاس آن با سالهای قبل به خوبی مشاهده کرد. از جراحی «بَلبَله» گوش گرفته تا پلک «پُفی». عمل خای غیرمتعارفی که دوباره این روزها مشتریان زیادی دارد. این در حالی است که در قانون مجازات، تا دو ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق بر اساس ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی برای افراد متقاضی انجام عمل‌های چشم گربه‌ای و گوش الاغی و هم پزشکان تسهیل‌کننده این اقدام پیش بینی شده است.
مردان در رقابت با زنان
دکتر «تهمینه شاوردی» عضو هیات مدیره انجمن ایرانی مطالعات زنان جراحی پلاستیک در ایران با ذکر اینکه این عمل‌ها از نیمه دهه ۸۰ در ایران به شدت افزایش پیدا کرد گفت: عواملی همچون افزایش اعتماد به نفس، زیباتر شدن و مورد توجه قرار گرفتن از جمله علل شدت گرفتن عمل‌های زیبایی دانست. در عین حال ویژگی‌های فردی نظیر وضعیت تاهل فرد، پایگاه اقتصادی و اجتماعی افراد و میزان تحصیلات افراد نیز می‌تواند رابطه مثبت و یا منفی با این عمل‌ها داشته باشد.
وی با بیان اینکه عمل‌های زیبایی طی دهه‌های اخیر دستخوش تغییراتی از نظر میزان و همچنین تنوع شده است، تصریح کرد: تا چند دهه پیش عمل‌های زیبایی صرفا مورد اقبال خانم‌ها بود و محدود به عمل بینی می‌شد اما به تدریج مردان نیز به انجام عمل‌های زیبایی راغب شده و سایر اعضای بدن نیز در حوزه عمل‌های زیبایی قرار گرفتند. عمل‌های زیبایی به عنوان بخشی از سبک زندگی زنان و دختران جوان طی دهه‌های اخیر مورد توجه دختران و زنان جوان قرار گرفته است اما گرایش مردان جوان و حتی سالمند به انجام عمل‌های زیبایی قابل اعتنا است که به عنوان پدیده‌ای در سراسر جهان به آن پرداخته می‌شود.
این در حالی است که به گفته شاوردی و بر اساس نتایج این پژوهش، تزریق ژل و بوتاکس بیشتر در میان زنان و دختران ۴۱ تا ۵۰ ساله با ۲۶.۶ درصد و در زنان و دختران ۵۱ سال و بیشتر با ۲۰.۴ درصد انجام می شود.
این کارشناس تصریح می کند: در عین حال نتایج این پژوهش نشان می دهد که با افزایش میزان تحصیلات زنان استفاده از بوتاکس و ژل افزایش می یابد. زنان و دخترانی که تحصیلات فوق لیسانس و دکترا دارند با ۲۱.۷ درصد بیشترین مشتریان این گونه کارهای زیبایی هستند.
دلایل یک تابو شکنی
اما مسلما نمی‌توان از ابعاد جامعه شناسی افزایش تمایل مردان و زنان، بخصوص جوانان ایرانی به عمل‌های زیبایی و حتی عمل‌های غیرمتعارف غافل ماند.
 موضوعی که  «سید حسن موسوی چلک» رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران نیز بر آن تاکید می کند و درخصوص علل آن می‌گوید: اصولا طبق گزارش‌هایی که هر ساله در مورد کشورهایی که بیشترین آمار را در عمل‌های زیبایی دارند، منتشر می شود، ایران همواره جزء پرکارترین کشورها در این عرصه بوده است. هم در این شاخه و هم در مورد مصرف لوازم آرایشی.
وی با اشاره به اینکه اولین دلیل از این دست را می‌توان در میل و تمایل به زیبایی دوستی انسان جستجو کرد می افزاید:به بیانی بسیاری از انسان‌ها دوست دارند که زیبا دیده شوند. حالا یکی فکر می کند با آرایش  به این زیبایی می رسد و یکی با عمل جراحی بخش‌هایی از بدن خود و دیگری از طریق دور دور کردن در خیابان‌ها.
«فرار از واقعیت» به اعتقاد چلک دلیل دیگری است که از آن می توان به عنوان ریشه افزایش تمایل به انجام عمل‌های زیبایی نام برد. وی همچنین با تاکید براینکه در کنار این موارد بخشی از این عمل‌ها به نوعی مرتبط با مدگرایی است ادامه می دهد: یعنی مثلا یکدفعه بینی رو به بالا مد می شود و مدتی دیگر، گوش خفاشی. در واقع بخشی از این مساله اقتضای جوانی و تلاش برای دیده شدن و پوشش خلاء هایی است که دارند.
گردش اقتصادی و مالی غیرقابل انکار عمل‌های جراحی عامل دیگری است که رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران از آن به عنوان یکی دیگر از فاکتورهای رونق اینگونه اقدامات یاد می کند. به باور وی گردش مالی این حرفه به حدی بالاست که حتی برخی از پزشکان عمومی می روند دوره تخصصصی می بینند و مطب جراحی زیبایی می زند تا درآمد بیشتری داشته باشد.
گذشته از این موارد، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران به نکته دیگری در این خصوص اشاره می کند که شاید کمتر به آن توجه شده باشد. وی در این خصوص می گوید: همانطور که می دانید بعد از ناآرامی‌های اخیر گروهی از زنان و دختران، روسری‌های خود را کمتر سر می کنند و همین، عاملی شده برای آنکه سر و گردن و صورت خود را بیشتر به نمایش بگذارند. برای همین هم هست که برای زیبایی بیشتر به انواع تتوهای گردن و صورت و عمل‌های زیبایی بینی و گوش و چشم تمایل پیدا کرده اند. رویه ای که در صورت ادامه یافتن می توان روندی تصاعدی به آمار جراحی‌های عجیب و غریب و غیرمتعارف زیبایی ببخشد.        
با وجودیکه مجازات هایی برای عمل جراحی‌های زیبایی عجیب و غیرمتعارف، تعیین شد، به نظر می رسد تمایل ایرانی‌ها به انجام اینگونه عمل‌ها آنچنان شدت گرفته که نایب رییس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی را واداشته تا نسبت به این رویه هشداری جدی داده و خواستار ورود پلیس فتا، پزشکی قانونی، نظام پزشکی و ... برایشناسایی و معرفی صفحات و کلینیک‌های تقلبی زیبایی شده است.
به گفته دکتر سید نجات حسینی - عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان حدود ۶۰۰۰ پیج شامل پزشکان با صلاحیت و فاقد صلاحیت کافی و یا افراد غیر پزشک (مداخله‌گران) وجود دارد که برای انجام اعمال جراحی‌های زیبایی می‌پردازندتبلیغ می کنند. واحد کنترل نظارت نظام پزشکی به ۱۲۰۰ مورد از سایت‌های پزشکان تذکرات آیین‌نامه‌ای داده است. اما متاسفانه اکثر سایت‌های مَجازی غیر پزشک هستند (مداخله‌گران ) که دلالی اعمال  زیبایی را انجام می‌دهند و اینها را باید پلیس فتا مدیریت کند.
وی از راه افتادن موجی به نام موج زیبایی به عنوان یکی از چالش‌های جدی کشور یاد کرده و گفته است؛ بسیاری از شهروندان تمایل به انجام عمل‌های زیبایی دارند  و این درحالیست که در اغلب مواقع  شاید  نیازی به انجام آن عمل نباشد و خیلی از این افراد فریب همین تبلیغات دلال‌ها را خورده‌اند.
وی اظهار کرد: متاسفانه برخی از  افراد غیر فوق تخصص و دلال‌ها برایانجام عمل‌های زیبایی حتی در فضای مجازی نیز شروع به تبلیغ می‌کنند و مشاهده شده است که در برخی موارد حتی بیمار پس از  انجام عمل توسط این افراد به دلیل وخامت حال در ICU بستری می‌شود و یا عصب ابرو فرد قطع شده و برخی مشکلات دیگر  که حتی می‌تواند غیرقابل جبران باشد.
وی مطرح کرد: برایانجام عمل زیبایی لازم است که فرد سه سال در دوره فوق تخصصی، تحصیل کند تا بتواند فردی مناسب برای انجام جراحی پلاستیک و زیبایی باشد و فقط به این افراد، جراح فوق پلاستیک عنوان می‌شود. در عین حال مردم متوجه فریب‌های تبلیغاتی باشند که پزشکی خود را متخصص پلاستیک معرفی می‌کند که در واقع در طی این ۳۵  سال چنین رشته‌ای نداریم.
به گفته حسینی در برخی پرونده دیده شده که حتی برخی افراد غیرمتخصصی که با سلامت افراد بازی ‌می‌کنند، مشخصات خود را نیز به بیمار، اشتباه می‌گویند . بعدها مشخص می شود مشخصات دکتری که از وی شکایت شده،  با مشخصات فردی که عمل را انجام داده تطابق ندارد . درنهایت نیز معلوم می شود که ویزیت و جذب بیمار توسط دلال انجام شده و عمل هم توسط تکنسین. در این میان یک جراح فقط پرونده‌ها را مهر زده است؛ لذا توصیه می‌شود که افراد حتما مراقب این دلال‌های غیر متخصص باشند.