غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


هوای پایتخت همچنان برای همه گروه‌ها ناسالم است

تداوم سایه سیاه آلودگی بر سر تهران

همدلی| اولین روز بهمن 1401 با آلودگی هوای تهران و هشت شهر دیگر شروع شد. یکم بهمن 1401 مه غلیظی از آلودگی هوای تهران را فرا گرفته و  هوای این شهر برای همه افراد آلوده است. بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، کیفیت هوای تهران دیروز اول بهمن با میانگین ۱۵۱ در شرایط ناسالم برای همه است و ۲۳ ایستگاه در وضعیت قرمز قرار دارند. در همین روز سازمان هواشناسی نیز طی اطلاعیه‌ای نسبت به تشدید آلودگی هوا در ۹ شهر از جمله تهران به سطح ناسالم برای تمام گروه‌های سنی هشدار صادر کرد.  در حالی اولین روز بهمن برای تهرانی‌ها با آلودگی هوا همراه بود که آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان می‌دهد که ماه گذشته نیز پایتخت‌نشینان نسبت به سال گذشته، تعداد روزهای بیشتری هوای آلوده را تنفس کردند. به طوری‌که دی‌ماه امسال ۱۲ روز برای تمامی گروه‌ها آلوده بود این در حالیست که سال گذشته در این ماه هیچ روزی برای تمامی گروه‌ها آلوده نشده بود. در دی‌ماه سال گذشته ۱۴ روز هوای قابل قبول ثبت شد که این عدد امسال به ۱۱ روز کاهش یافت و تهرانی‌ها تنها ۱۱ روز هوای قابل قبول در دی‌ماه امسال تنفس کردند.
گفتنی است آلاینده شاخص هوای دی‌ماه سال ۱۴۰۱ طی ۳۰ روز ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود اما سال گذشته تنها ۲۵ روز آلاینده شاخص ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود و پنج روز آلاینده شاخص دی‌اکسید نیتروژن ثبت شد.
 آلودگی هوای تهران در روزهای آتی ادامه دارد.
در حالی روز گذشته ایستگاه‌های هواشناسی تهران از ناسالم بودن هوا برای همه افراد خبر دادند که بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران آلودگی هوای این شهر در چند روز آینده نیز ادامه دارد. براساس اعلام این سازمان، بررسی نقشه‌های هواشناسی و تصاویر ماهواره‌ای و خروجی مدل‌های پیش‌یابی عددی طی پنج روز آینده به دلیل پایداری نسبی جو و عدم وزش با قابل ملاحظه، جوی پایدارهمراه با ماندگاری هوای سرد، افزایش و انباشت آلاینده‌های جوی و کاهش کیفیت هوا به‌ویژه در مناطق پرتردد شهری، پرجمعیت و صنعتی استان تهران  پیش‌بینی می‌شود.
براین اساس شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران دستورالعمل احتیاطی صادره کرده و توصیه کرده است همه افراد به‌ویژه مبتلایان به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان جزو گروه‌های حساس محسوب می‌شوند، فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند. فعالیت طولانی عبارت است از هرگونه فعالیت خارج از منزل که افراد به‌طور متناوب طی مدت چندین ساعت انجام می‌دهند و سبب می‌شود نفس کشیدن تاحدی سخت‌تر از حالت طبیعی صورت بگیرد. 
روز گذشته سازمان هواشناسی  نیز با صدور هشدار نارنجی‌رنگ نسبت به افزایش شاخص آلودگی هوا و غلظت آلاینده‌ها در مناطق پرتردد تهران و کرج تا حد بسیار ناسالم هشدار داد.در این هشدار آمده  است: در صورت مهار نشدن منابع آلاینده ثابت و متحرک، روزهای شنبه  و یکشنبه ( ۱ و ۲ بهمن‌ماه) ظرفیت افزایش شاخص آلودگی هوا به‌ویژه در مناطق پرتردد تهران و کرج تا حد بسیار ناسالم وجود دارد.در این شرایط جوی سازمان هواشناسی نسبت به کاهش تردد خودروها و کنترل فعالیت واحدهای صنعتی، مدیریت منابع آلاینده، تاکید بر عدم تردد غیرضروری برای تمام افراد، پرهیز از فعالیت فیزیکی و ورزشی در فضای باز، اتخاذ تدابیر مدیریتی لازم برای جلوگیری از افزایش غلظت آلاینده‌ها تا حد بسیار ناسالم توصیه می‌کند.
 باد پرکارتر از مسئولان 
آلودگی هوا که یکی از چالش‌های مهم پایتخت و برخی از شهرهای بزرگ کشور است سالانه ده‌ها نفر را به کام مرگ می‌کشاند. همین دیروز رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا نسبت روند افزایشی آلودگی هوا هشدار داد و گفت: سالانه ۴۵ هزار مرگ ناشی از آلودگی هوا وجود دارد که در این میان هفت درصد مرده‌زایی است.
 دکتر محمد صادق حسن‌وند در مراسم رونمایی از بسته حمل و نقل پاک که با حضور شهردار تهران برگزار شد، گفت: برای اولین بار در تاریخ کشور پنج سال است که روند افزایش غلظت آلاینده‌ها را شاهد هستیم و تقریبا غلظت ذرات معلق کمتر از ۲.۵  میکرون افزایش شش برابری پیدا کرده است.وی با بیان اینکه دو سال است که شاهد برگشت دی اکسید گوگرد هستیم که این نشان می‌دهد وضعیت خوبی نداریم، گفت: سالانه ۴۵ هزار مرگ ناشی از آلودگی هوا وجود دارد که در این میان هفت درصد مرده‌زایی است، این در حالی است که ما به دنبال جوانی جمعیت هستیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: پنج برنامه توسعه‌ای داشتیم که در همه آن‌ها تاکید شده است که هوای پاک حق مسلم است اما در هیچ کدام از این برنامه‌ها این حق به وجود نیامده است.حسن‌وند در پایان گفت: اثر باد خیلی بیشتر از اقدامات مسئولان در کاهش آلودگی هوا بوده است این در حالیست که ۹۹ درصد مردم دنیا با آلودگی هوا مواجه هستند و حتی جمعیت زیادی از مردم آمریکا در محل‌هایی زندگی می‌کنند که هوا آلوده است اما روند آلودگی آن‌ها کاهشی است اما در کشور ما از سال ۹۷ روند افزایشی است و به نظر می‌رسد نیازمند اقدامات و مدیریت علمی فارغ از ایده‌پردازی‌های لحظه‌ای هستیم و انتظار می‌رود که مسئولان حقیقتا به فکر سلامتی مردم باشند و اقدامات‌شان علمی و بر اساس مطالعات و بر اساس هزینه - فایده باشد.
 شاخص کیفیت هوا 
گفتنی است شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود. بر اساس این تقسیم‌بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا سالم یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.
لازم به یادآوری است در هوای پاک که با رنگ سبز نشان داده می‌شود، شرایط کیفیت هوا مناسب است و خطری برای سلامت انسان ندارد. در هوای سالم که به رنگ زرد شناخته می‌شود، کیفیت هوا قابل قبول و غلظت آلاینده‌ها کمتر از حدی است که بر سلامت انسان تاثیر منفی داشته باشد اما در هوای ناسالم برای گروه‌های حساس که به رنگ نارنجی نشانه‌گذاری می‌شود، مقدار AQI بین ۱۰۱ تا ۱۵۰ قرار می‌گیرد که در نتیجه آن گروه‌های حساس اثرپذیری بیشتری از آلودگی هوا خواهند داشت.
در هوای ناسالم که به رنگ قرمز است، کلیه افراد جامعه در معرض مخاطرات ناشی از آلودگی هوا قرار می‌گیرند و حتی ممکن است گروه‌های حساس دچار عوارض شدیدتری شوند. افزون بر این در هوای بسیار ناسالم که به رنگ بنفش نشان داده می‌شود و عدد AQI بین ۲۰۱ تا ۳۰۰ قرار می‌گیرد، احتمال بروز عوارض جدی برای سلامت افراد جامعه افزایش می‌یابد.