غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تحریف نام خلیج فارس در سرزمین همسایه

نمک‌‌نشناسی به سبک عراقی‌ها

همدلی| پس از سال‌ها جنگ‌های خونین میان صدام با مردم عراق، آمریکایی‌ها با حکومت صدام، وداعش با مردم عراق، با نقش آفرینی پررنگ ایران اکنون این کشور به ثباتی رسیده است که توانسته است پس از سال‌ها ناامنی، یک تورنمنت بزرگ بین المللی تحت عنوان «جام ملت‌های خلیج» بدون اشاره به پسوند فارس آن را برگزار کند.
در حالی که رهبران این کشور در ماه‌های گذشته نیز گفته‌اند که در حال تلاش برای نزدیک کردن ایران و عربستان هستند تا از اختلافات در منطقه بکاهند، روز گذشته برخی از مقامات این کشور و حتی چهره‌های متحد با ایران از واژه جعلی خلیج عربی در توصیف خلیج فارس استفاده کرده اند.
ابتدا مقتدی صدر؛ روحانی جنجالی که همواره به دلیل حضور طولانی‌مدت در ایران وبه ویزه تحصیل در قم، ایران را وطن دوم خود می‌خواند، از این ترکیب جعلی استفاده کرد. موضوعی که سبب بروز واکنش‌هایی در فضای رسانه‌ای و مجازی گردید.
در آستانه آغاز بیست‌وپنجمین دور رقابت‌های فوتبال منطقه‌ای به میزبانی عراق و بین کشورهای عربی، انتشار توئیتی توسط مقتدی صدر رهبر جریان صدر که پیش‌ از این بارها دنیای سیاست کناره‌گیری کرده و البته برگشته بود، خبرساز شد.
او در ابتدای توئیت خود، نوشت :«میهمانان عرب بزرگوار ما از کشورهای«خلیج عربی»، به شما خوشامد می‌گویم» و در ادامه از هشتگ «اهلاًوسهلاًبالعرب/خوشامد به عرب‌ها» استفاده کرد.
او در ادامه پیام توئیتری خود، نوشت: «در عراقی که سرزمین اولیا و صالحین است، به بصره خودتان (شهر میزبان بازی‌ها) خوش آمدید؛ ای میهمان ما، اگر نزد ما بیایی خواهی دید که ما میهمان و شما صاحب‌خانه هستید».
در پی انتشار این توئیت و استفاده صدر از عبارت مجعول برای خلیج‌فارس، واکنش کاربران عرب‌زبان فضای مجازی و رسانه‌های عراقی به این موضوع آغاز شده و برخی این موضوع را مخالفت با مواضع ایران تلقی کرده‌اند.
پایگاه خبری «ناس نیوز» عراق در این باره نوشت:«ایران همواره مخالفت خود را با این عبارت اعلام و اعتراض خود را از طریق محافل بین‌المللی بیان کرده و استفاده از عبارت «خلیج فارس» را خواستار شده است.»
وی در ادامه اورده است: «همه باید این موضوع را مراعات کنند. عراقی‌ها اهل میهمانی و سخاوت هستند».
صدر در ادامه این توییت خواستار پرهیز از تنش و رعایت حال تماشاگران عراقی در هنگام حضور در مسابقات تیم ملی این کشور شده است.
این در حالی است که پیشتر مقتدی صدر در ایام اربعین حسینی از زائران ایرانی خواسته بود که در عراق میهمان باقی بمانند و از میهمان به میزبان تبدیل نشوند. موضوعی که به خوبی تفاوت نگاه مقتدی صدر به ایرانیان و اعراب را نشان می‌دهد.
یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشت که صدر با نوشتن عبارت «خلیج عربی»، ایران را به چالش می‌کشد.
یکی دیگر از کاربران گفت که این گفتمان صدر عادی نیست، بلکه پیام تندی به همراه دارد؛ مبنی بر اینکه به انتساب خود به خلیج عربی افتخار می‌کند و مخالف استفاده از خلیج فارس است.
این موضوع البته تنها از سوی یک چهره غیررسمی عراقی اتفاق نیفتاد ، بلکه «محمد‌ شیاع السودانی»،‌ نخست‌وزیر عراق نیز در بیانیه‌ای که در مورد این مسابقات منتشر کرد از عبارت جعلی «خلیج عربی» استفاده کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عراق (واع)، دفتر اطلاع‌رسانی نخست‌وزیری عراق در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد: «السودانی روز جمعه آغاز جام قهرمانی (خلیج عربی) را در میان حضور سرشار مردم از ورزشگاه بین المللی بصره اعلام کرد.»
بر اساس این بیانیه، السودانی به تماشاگران عرب در بصره خوشامد گفته و برای تیم‌های حاضر در این مسابقات موفقیت و برای تماشاگران روحیه ورزشکارانه و لذت تماشای مسابقات را آرزو کرد.
این موضوع اگرچه تا عصر روز گذشته با واکنش دستگاه دیپلماسی کشور مواجه نشد، اما به دلیل تکرار این رفتار در سایت فدراسیون جهانی فوتبال(فیفا) اعتراض فدراسیون فوتبال ایران را درپی داشت.
جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، همزمان با آغاز جام ملت‌های کشورهای عربی در بصره، در صفحه اینستاگرام خود پستی درباره شروع این مسابقات منتشر کرد و در آن از نام خلیج عربی به جای خلیج فارس استفاده کرد.
صفحه رسمی فدراسیون جهانی فوتبال نیز در بخش استوری اینستاگرام خود، پست اینفانتینو را بازنشر کرد و در توضیح آن نوشت: «رئیس فیفا در مراسم افتتاحیه جام خلیج عربی حضور پیدا کرد.»
فدراسیون فوتبال ایران روز شنبه، ۱۷ دی، ساعاتی پس از استفاده از عبارت «خلیج عربی» به جای خلیج فارس در حساب اینستاگرام فیفا همزمان با آغاز مسابقات جام ملت‌های کشورهای عربی به آن واکنش نشان داد.
فدراسیون فوتبال ایران در این واکنش اعتراضی از عنوان «خلیج عربی» به‌عنوان واژه‌ای «مجعول» نام برده و با انتقاد از استفاده از آن توسط فیفا «اعتراض رسمی جامعه فوتبال و ملت ایران را به این موضوع» اعلام کرد.
فدراسیون فوتبال ایران با اشاره به استفاده از نام «خلیج فارس» در «همه زبان‌ها، ادبیات جهانی و اطلس‌های دربردارنده نقشه‌های کهن و تاریخی» اعلام کرد که «سوابق متقن و استوار اسناد مربوطه جهت تصحیح روندهای ناصواب خلاف عرف بین‌المللی در سال‌های آتی» توسط این فدراسیون به فیفا ارسال خواهد شد.